Άγρια κόντρα ΝΔ με Βούτση: Λειτουργεί ως Πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ – Κάντε πρόταση μομφής

Άγριος καυγάς σημειώθηκε στη Βουλή ανάμεσα στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη και στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

62

Άγρια κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκου Βούτση μετά την στάση που κράτησε ο τελευταίος κατά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Όπως τόνιζαν χαρακτηριστικά από την Πειραιώς: «Έχουμε κάνει εκκλήσεις για τις δύο προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις που δεν προγραμματίζονται ποτέ. Μια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικό και μια για το μεταναστευτικό. Πέρυσι είχαμε χάσει μια προ ημερησίας επειδή δεν την είχε προγραμματίσει. Δεύτερον παρά τις εκκλήσεις μας δεν έρχονται ποτέ οι υπουργοί για να απαντήσουν σε ερωτήσεις και δεν κάνει τίποτα. Αν και ως μειοψηφία μπορούμε να καλούμε μάρτυρες τις επιτροπές δεν το δέχονται. Είναι μια ακραία μεροληπτική συμπεριφορά του. Ακόμα και σε συζητήσεις κατανομάζει, δικούς μας βουλευτές μόνο όταν κάνουν φασαρία και επιτρέπει στον κ.Τσίπρα να αναφέρεται σε βουλευτές μας όταν είναι στο βήμα και δεν τον ανακαλεί στην τάξη».

Όμως αυτό που εξόργισε περισσότερο απ’ όλα τον Κυριάκο Μητσοτάκη φαίνεται ότι είναι η τελευταία φράση του κυρίου Βούτση στην αντιπαράθεση που είχα στη Βουλή όταν ο πρώην στο κοινοβούλιο απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη ανέφερε: «Εσείς είστε τέσσερα χρόνια σε προεκλογική περίοδο». Όπως είπαν συνεργάτες του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες «αυτή η φράση αποδεικνύει ότι είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και όχι πρόεδρος της Βουλής».

Η απάντηση του Βούτση
«Αν υπάρχει διάθεση από οποιαδήποτε πλευρά, υπάρχει η διαδικασία του συντάγματος και μπορεί άνετα να κινηθεί. Όλα τα άλλα και μάλιστα με διαρροές, επιβαρύνουν το κλίμα και δεν επιτρέπουν την επίλυση ζητημάτων που υπάρχουν». Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες αμέσως μετά την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής στην οποία, έθεσε το θέμα διαρροών της ΝΔ εναντίον του.

«‘Έθεσα το ζήτημα στη Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής. Εκ του συντάγματος υπάρχει σαφής διεργασία ενστάσεων, αντιρρήσεων για τον πρόεδρο της Βουλής και την έναρξη διαδικασίας, αν κάποια πολιτική δύναμη θέλει. Αυτό έγινε και στο πρόσφατο παρελθόν», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής», επεσήμανε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε: «Δεν είναι κατανοητή οποιαδήποτε διαδικασία διαρροών στην οποία δεν έδωσα απάντηση ούτε πρόκειται να δώσω γιατί σέβομαι τον θεσμικό μου ρόλο. Ούτε τεχνικών εντάσεων και όξυνσης. Προσπαθώ να προλαβαίνω την πολιτική όξυνση με επεισόδια πέρα από αυτά που είναι εύλογα στην αίθουσα».

Το θερμό επεισόδιο
Αγριος καυγάς σημειώθηκε στη Βουλή ανάμεσα στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη και στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

Ολα ξεκίνησαν όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος σε κάποια βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ της είπε «αν είστε κουρασμένη περάστε έξω».

Εκεί παρενέβη ο Νίκος Βούτσης με τον κ. Μητσοτάκη να του λέει «φέρεστε ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και όχι της Βουλής. Αν δεν μπορείτε να κάνετε τη δουλειά σας κατεβείτε κάτω».

Ο κ. Βούτσης αντέδρασε έντονα λέγοντας του ότι θα πρέπει να γνωρίζει ότι τον λόγο τον παίρνει από τον Πρόεδρο της Βουλή και ο κ. Μητσοτάκης του είπε: «κατεβάστε τον τόνο της φωνής σας, αν δεν μπορείτε να επιβάλλετε την τάξη θα την επιβάλω εγώ».

Αναλυτικά ο διάλογος την στιγμή της έντασης:

Μητσοτάκης: Κατεβάστε τον τόνο της φωνής σας αλλιώς κατεβείτε κάτω. Δεν μπορείτε να επιβάλλετε την τάξη ή δεν θέλετε να επιβάλλετε την τάξη. Μεροληπτείτε συστηματικά εις βάρος της Νέας Δημοκρατίας είστε κομματικός πρόεδρος. Είστε πρόεδρος της Βουλής όχι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ».
Βούτσης : « Τον αυταρχισμό και την αλαζονεία αλλού, Έχετε άδικο δεν μπορείτε να συμπεριφέρεστε με τέτοιο τρόπο διά του προέδρου της Βουλής θα συζητάτε τον λόγο δεν μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε. Γιατί το κάνετε αυτό;»
Μητσοτάκης : «Δεν θα μου υψώνετε εμένα την φωνή σας. Κατεβάστε τον τόνο της φωνής σας τώρα. Κατεβάστε τον τόνο της φωνής σας. Οταν οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ συνεχώς ασχημονούν και δεν λέτε κουβέντα θα επιβάλλω εγώ την τάξη εάν δε μπορείτε να την επιβάλλετε εσείς»
Βούτσης: «Δεν βρίσκεστε σε τάξη σχολείου, ούτε στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας παρακαλώ πολύ. Σιγά να μην επιβάλλετε και την τάξη εδώ μέσα»
Μητσοτάκης : «Είμαστε στη Βουλή με έναν πρόεδρο ο όποιος εδώ και πολύ καιρό έχει αποποιηθεί το ρόλο του. Άλλωστε όπως είπατε κι εσείς είμαστε σε προεκλογική περίοδο και ο καθένας παίρνει το ρόλο του
Βούτσης: Ο καθένας το ρόλο του αλλά εσείς είστε τέσσερα χρόνια τώρα σε προεκλογική περίοδο.

Διαβάστε, επίσης:Βουλή: Πέρασε με 154 ψήφους υπέρ και 143 κατά ο Προϋπολογισμός για το 2019