Η εισήγηση Ιερώνυμου για μισθολόγιο κληρικών και εκκλησιαστική περιουσία

Στην εισήγησή του ο Αρχιεπίσκοπος, κ. Ιερώνυμος τόνισε ότι «παρατείνεται για μία διετία το ισχύον μισθολογικό καθεστώς μισθοδοσίας των Κληρικών της επικρατούσας θρησκείας δαπάναις του κράτους, αλλά με την μέριμνα της Εκκλησίας».

58

Η συμφωνία το Ιερώνυμου με τον Τσίπα για τις σχέσεις τους Κράτους με την εκκλησία μπαίνει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και η υπόθεση αρχίζει από την αρχή.

Αυτό προκύπτει και από την σημερινή εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στις εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, με αντικείμενο τα σοβαρά ζητήματα που έχουν ανακύψει το τελευταίο διάστημα έπειτα από τη Συμφωνία Κράτους – Εκκλησίας, με κορυφαίο στην ατζέντα της τη μισθοδοσία του κλήρου.

Οι εργασίες της ΔΙΣ θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου και όλα τα βλέμματα πλέον είναι στραμμένα στους Συνοδικούς Ιεράρχες που εξουσιοδοτήθηκαν από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος να συγκροτήσουν Επιτροπή που θα συνεχίσει τον διάλογο με την Πολιτεία. Βέβαια αυτό που προκύπτει είναι ότι το μισθολογικό των ιερών αποτελεί κόκκινη γραμμή για την Ιεραρχία κάτι που σημαίνει ότι η καταρχήν συμφωνία Ιερώνυμου-Τσίπρα παύει να ισχύει και η συζήτηση ξεκινά από την αρχή.

Την Επιτροπή απαρτίζουν οι: Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος, Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος, Μητροπολίτης Κορίνθου Διονύσιος, αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Παπαθωμάς (καθηγητής ΕΚΠΑ), π. Γεώργιος Σελλής (Πρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος), Θεόδωρος Παπαγεωργίου (Νομικός Σύμβουλος της Εκκλησίας της Ελλάδος), Βασίλειος Κονδύλης (Επίκουρος Καθηγητής Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών), Βασίλειος Καλλιακμάνης (Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης).

Στην απόφαση της ΔΙΣ τονίζεται: «Υλοποιώντας την από 16ης Νοεμβρίου ε.έ. απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος συνεκρότησε την Ειδική Επιτροπή για την μελέτη των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος Εκκλησίας και Πολιτείας, αποτελούμενη από τα ακόλουθα Μέλη:

1. Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, Πρόεδρος

2. Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος

3. Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος

4. Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Γρηγόριος Παπαθωμάς, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

5. Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Καλλιακμάνης, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

6. Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Σελλής, Πρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος

7. Ελλογιμώτατος κ. Βασίλειος Κονδύλης, Επίκουρος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

8. Εντιμότατος κ. Θεόδωρος Παπαγεωργίου, Νομικός Σύμβουλος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Παραλλήλως, η ως είρηται Επιτροπή εξουσιοδοτείται να έχει την δυνατότητα να προσκαλεί Αρχιερείς και επιστήμονες (κληρικούς και λαϊκούς), οι οποίοι κατέχουν ειδικές γνώσεις επί των προς συζήτηση θεμάτων.

Σύμφωνα με την προαναφερθείσα απόφαση της Ι.Σ.Ι., ο καρπός του διαλόγου της Επιτροπής αυτής με την Πολιτεία θα υποβληθεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προς συζήτηση και λήψη αποφάσεων.

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ανακοινώνει ότι εκ της διεξαχθείσης την Κυριακή 29 Ιουλίου ε.έ. δισκοφορίας υπέρ των πυροπλήκτων της Αττικής (Μάτι, Ραφήνα, Κινέτα), σε όλες τις Ιερές Μητροπόλεις της Ελλαδικής Εκκλησίας, πλην των όσων έχουν απ’ ευθείας δοθεί στις Ιερές Μητροπόλεις Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής και Μεγάρων και Σαλαμίνος, έχει συγκεντρωθεί το ποσόν των 636.000 ευρώ, εκ των οποίων 300.000 ευρώ αποτελούν δωρεά της Εκκλησίας της Ρουμανίας».

Διαβάστε,επίσης:Εκκλησία: Ανοίγει τα χαρτιά του και τοποθετείται ο Ιερώνυμος για τη συμφωνία με Τσίπρα