Άνω-κάτω το Μαξίμου από τις παλινωδίες του Καμμένου

Οι νέες δηλώσεις Καμμένου προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του κ. Τσίπρα από τις Βρυξέλλες και την αμηχανία του Μαξίμου

Στο κενό πέφτουν οι προσπάθειες της κυβέρνησης να δείξει ότι δεν είναι ασταθής και υπό προθεσμία, μετά τις νέες παλινωδίες του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, ο οποίος χθες το πρωί από την 1η Στρατιά της Λάρισας είπε ότι όταν η συμφωνία των Πρεσπών κυρωθεί από τα Σκόπια, ο ίδιος θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση και το μεσημέρι, μετά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα που ήταν στις Βρυξέλλες, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, διευκρίνισε ότι… εννοούσε ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση όταν η Συμφωνία των Πρεσπών έρθει στην ελληνική Βουλή.

«Δήλωσα στα φυλάκια και στο προσωπικό που συνάντησα ότι αν συνεχίσει και ψηφιστεί η συνθήκη των Πρεσπών από τη μεριά της ΠΓΔΜ εγώ θα παραιτηθώ από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, αναλαμβάνοντας και το βάρος αυτής της ευθύνης, θα αποσυρθώ από την κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος, ενώ αργότερα, το μεσημέρι, διευκρίνισε: «Για εμένα, όπως γνωρίζετε, η πάγια θέση μου είναι ότι δεν μπορώ να δεχτώ καμία συμφωνία η οποία περιλαμβάνει τον όρο “Μακεδονία” και κάλεσα και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ξεκαθαρίσει τη θέση του. Επισκέφθηκα τα φυλάκια, γιατί όπως δημόσια έχω πει -και το είπα και στους στρατιωτικούς, στους αξιωματικούς, στους υπαξιωματικούς, στους στρατεύσιμους και τους συνοροφύλακες που συνεργαστήκαμε όλα αυτά τα χρόνια- μπορεί να είναι η τελευταία μου επίσκεψη. Είναι δεδομένο ότι αν -ο μη γένοιτο- αυτή η συμφωνία φτάσει στη Βουλή, εγώ δεν θα συνεχίσω να είμαι υπουργός Εθνικής Αμυνας και ούτε οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα συνεχίσουν να αποτελούν μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού».

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την 1η Στρατιά ο κ. Καμμένος είχε ακόμα δηλώσει πως «φαίνεται από τις τελευταίες δηλώσεις Ζάεφ ότι από την πλευρά της σκοπιανής ηγεσίας έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν τις προκλητικές αναφορές τους και τις αλυτρωτικές τους βουλήσεις, πράγμα που πιστεύω ότι μπορεί να οδηγήσει στην απαξίωση αυτής της συνθήκης, που έτσι και αλλιώς είναι νεκρή με αυτά που κάνουν», θέση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κυβερνητική ικανοποίηση που εξέφραζαν διπλωματικές πηγές για τις συνταγματικές τροποποιήσεις στα Σκόπια.

Οι νέες δηλώσεις Καμμένου προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του κ. Τσίπρα από τις Βρυξέλλες και την αμηχανία του Μαξίμου. Κυβερνητικές πηγές επέμεναν ότι δεν αλλάζει κάτι σε ό,τι αφορά τη στάση της κυβέρνησης και τον προγραμματισμό για τη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ και οι ΑΝ.ΕΛ. άφηναν να διαρρεύσει ότι ακόμα και όταν αποχωρήσει ο κ. Καμμένος και τα στελέχη των ΑΝ.ΕΛ. από την κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από αυτήν.

Οι δηλώσεις Καμμένου όμως προκάλεσαν και νέα, έντονη αντιπαράθεση του υπουργού Εθνικής Αμυνας με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο οποίος, μία ημέρα νωρίτερα, είχε ζητήσει από τον πρωθυπουργό να τον αποδοκιμάσει δημοσίως, επειδή μέσα στη Βουλή είχε κάνει λόγο για «συμφωνία κάτω από το τραπέζι του Κοτζιά με την κυβέρνηση των Σκοπίων».

«Νομίζω ότι ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι πεθαμένη, νομίζω ότι αυτές οι δηλώσεις γίνονται γιατί είναι πεθαμένος πολιτικά εκείνος και το κόμμα που είχε φτιάξει», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κοτζιάς στον «Real fm», προκαλώντας την αντίδραση του εκπροσώπου Τύπου των ΑΝ.ΕΛ. κ. Τοσουνίδη, ο οποίος δήλωσε: «Ασκόπως περιφερόμενος ο κύριος Κοτζιάς κατορθώνει να ταλαιπωρεί την αισθητική μας και να απομειώνει το όποιο κύρος του έμεινε».

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος| Γιάννης Καμπουράκης

Διαβάστε, επίσης:Δήλωση-«βόμβα» Καμμένου: Παραιτούμαι από το υπουργείο αν οι Σκοπιανοί ψηφίσουν τη συμφωνία [vid]