Βόμβα στον ΣΚΑΪ: Αναλύουν τον μηχανισμό για να βρουν τους τρομοκράτες

Το «μαγείρεμα» των εκρηκτικών υλών της ισχυρής βόμβας που εξερράγη έξω από τις εγκαταστάσεις του ομίλου ΣΚΑΪ θα αποκαλύψει σε μεγάλο βαθμό την τρομοκρατική επωνυμία, πιθανόν την Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών, που κρύβεται πίσω από αυτή.

Τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας περιμένουν με ενδιαφέρον την έκθεση ανάλυσης του Γενικού Χημείου του Κράτους για τη σύσταση και τα είδη ανάμειξης στοιχείων της εκρηκτικής ύλης, τα οποία σε ικανοποιητικό ποσοστό θα δώσουν μία «ταυτότητα» στη βομβιστική επίθεση.

Από την «τέλεια έκρηξη» και σχεδόν ολική εξαΰλωση της βόμβας, που εκτιμάται πως εμπεριείχε 7-10 κιλά εκρηκτικής ύλης, αναμένουν την ανάδειξη χημικών στοιχείων των εκρηκτικών υλών και ξένα σώματα, όπως πλαστικό ή μέταλλο, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τους φορείς, οι οποίοι εμπεριείχαν τη συνδεσμολογία και την εκρηκτική ύλη αντίστοιχα. Από αυτά τα στοιχεία που θα εντοπίσει το Γενικό Χημείο του Κράτους οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας θα μπορέσουν να εξάγουν σημαντικά συμπεράσματα για την τρομοκρατική οργάνωση που επιχείρησε αυτό το εμφατικό χτύπημα με στόχο ένα μέσο μαζικής ενημέρωσης.

Από την πρώτη αυτοψία που είχαν πραγματοποιήσει τα στελέχη του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών υπήρχε η εκτίμηση πως η συνδεσμολογία ήταν τοποθετημένη σε πλαστικό δοχείο και ξεχωριστά σε μεταλλικό η μεγάλη ποσότητα της εκρηκτικής ύλης. Από τις πρώτες αναλύσεις υπήρχε η εκτίμηση πως υπήρχε μία «μίξη» εκρηκτικών υλών, όπως ζελατινοδυναμίτιδα ή αμμωνιοδυναμίτιδα, μικρή ποσότητα ΤΝΤ, που πιθανόν είχε τον ρόλο του… πυροκροτητή της ανάφλεξης και εκτόνωσης μεγαλύτερης ποσότητας ANFO (νιτρικό αμμώνιο και πετρέλαιο).

Τα παραπάνω υλικά σύστασης της εκρηκτικής ύλης παραπέμπουν σε Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών, «θυγατρικής» του Επαναστατικού Αγώνα που συνήθιζε να τοποθετεί τις συγκεκριμένες προσμίξεις στις μεγαβόμβες με παγιδευμένα αυτοκίνητα σε Χρηματιστήριο Αθηνών και Τράπεζα της Ελλάδος.

Μετά τις συλλήψεις του Νίκου Μαζιώτη και της Πόλας Ρούπα αλλά και άλλων μελών του Επαναστατικού Αγώνα, υπήρξε, σύμφωνα με στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου, μια «δυστοκία» στη στρατολόγηση ή εκπαίδευση νέου κατασκευαστή βομβών τέτοιας ισχύος. Στη βόμβα που εξερράγη στα γραφεία του ΣΕΒ στο Σύνταγμα στις 24 Νοεμβρίου 2015, η πρώτη της ΟΛΑ, καθώς χτυπούσε με πολεμικά καλάσνικοφ, η Πόλα Ρούπα ήταν ακόμη ελεύθερη, επισημαίνουν αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, εκτιμώντας πως είχε πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την ενέργεια.

Η επόμενη βομβιστική ενέργεια της ΟΛΑ είχε χαρακτηριστικά «εκπαίδευσης» κατασκευαστή βομβών και λαθών που δεν οδήγησαν στην έκρηξη. Ηταν η βόμβα που κλειδώθηκε με λουκέτο μοτοσυκλέτας στα κάγκελα έξω από το υπουργείο Εργασίας στις 12 Δεκεμβρίου του 2016, και πέρασε ατόφια στα χέρια των διωκτικών αρχών, οι οποίες είχαν πλέον τα χαρακτηριστικά της συνδεσμολογίας και των εκρηκτικών υλών. Ακολούθησαν οι βομβιστικές επιθέσεις στην είσοδο των γραφείων Eurobank στην οδό Σανταρόζα 7 στο κέντρο της Αθήνας και αργότερα στο Εφετείο Αθηνών. Στις βομβιστικές αυτές ενέργειες τα χρονικά περιθώρια που δόθηκαν ήταν από 35 έως 45 λεπτά, ενώ ο καλών επαναλάμβανε πως «δεν είναι φάρσα»…

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος|Παναγιώτης Σπυρόπουλος

 

Διαβάστε, επίσης:Καμπανάκι από ΙΟΒΕ: Η κρίση «γέρασε» την Ελλάδα – Δραματικά μικρότερη η επόμενη νέα γενιά