Και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ενάντια στο αθλητικό νομοσχέδιο

Γιατροί, φαρμακοποιοί, διαιτολόγοι και φυσιοθεραπευτές συστρατεύονται ενάντια στο αθλητικό νομοσχέδιο που δίνει στα γυμναστήρια μια σειρά από δυνατότητες οι οποίες σχετίζονται με τη διατροφή και την Υγεία.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) ζητά την απόσυρση του σχεδίου νόμου, το οποίο, όπως αναφέρουν τα μέλη του Συλλόγου, «ανοίγει την πόρτα στην ανεξέλεγκτη διακίνηση σκευασμάτων διατροφής χωρίς προηγούμενο ιατρικό έλεγχο ή την αναγκαία ιατρική παρακολούθηση».

Ο ΙΣΑ τονίζει για μία ακόμη φορά ότι κανένα φάρμακο δεν πρέπει να λαμβάνεται ανεξέλεγκτα, αλλά και ότι η πώληση και διάθεση όλων των σκευασμάτων υγείας πρέπει να γίνεται μόνο με τη σύμφωνη γνώμη ιατρού.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο, «κάθε ιατρική πράξη και παροχή πάσης φύσεως υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας πρέπει να γίνεται αποκλειστικά εντός πιστοποιημένων και αδειοδοτημένων χώρων».

Οι αντιδράσεις αφορούν το άρθρο 74 του νομοσχεδίου, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στα γυμναστήρια να πωλούν βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής, αλλά και να παρέχουν υπηρεσίες διαιτολογίας, φυσιοθεραπείας και άλλες.

Πρώτοι ξεσηκώθηκαν οι φαρμακοποιοί με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο να επισημαίνει ότι τα διατροφικά συμπληρώματα δεν μπορούν να πωλούνται ανεξέλεγκτα και από μη ειδικούς.

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζητούν ακόμη οι φυσιοθεραπευτές και οι διαιτολόγοι – διατροφολόγοι, υποστηρίζοντας ότι το επίμαχο άρθρο εκχωρεί αρμορδιότητες Πρωτοβάθμιας Υγείας σε γυμναστήρια και ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων.

Ο υπουργός Υγείας έχει δεσμευθεί πως θα επανεξεταστεί το θέμα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την πώληση σκευασμάτων.

Πηγή: onmed.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αντιδρούν οι φαρμακοποιοί στην πώληση συμπληρωμάτων διατροφής στα γυμναστήρια