Μ. Γιαννάκου: Πρώτο κόμμα θα είναι η Νέα Δημοκρατία και αυτοδύναμο

Τη βεβαιότητά της ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα στις προσεχείς εκλογές και αυτοδύναμο, εκφράζει, μέσω της συνέντευξής της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η πρώην βουλευτής και υπουργός της ΝΔ, Μαριέττα Γιαννάκου η οποία σημειώνει επίσης ότι παραμένει στην ενεργό πολιτική.

Ερωτηθείσα για το μέλλον της Ευρώπης η πρώην επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, υποστηρίζει ότι «βρίσκεται στα χέρια αυτών που πιστεύουν πραγματικά στην ευρωπαϊκή ιδέα και είναι διατεθειμένοι να αγωνιστούν για αυτό».

Αναφερόμενη στο σκηνικό που θα διαμορφωθεί στο ευρωκοινοβούλιο την επομένη των ευρωεκλογών, η κ. Γιαννάκου πιστεύει ότι «οι ακραίες φωνές δεν θα μπορούν να σχηματίσουν πλειοψηφία ωστόσο θα συμπιέσουν κυρίως τις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα».

Η πρώην υπουργός της ΝΔ, ερωτηθείσα από το ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον υποψήφιο για την Προεδρία της Κομισιόν, προερχόμενο από το ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ δηλώνει: «Επειδή έχω συνεργαστεί μαζί του, θεωρώ ότι είναι άτομο που πιστεύει στην όλο και μεγαλύτερη διεύρυνση της δημοκρατίας και σέβεται βαθιά τις απόψεις όλων, γεγονός που θα βοηθήσει στην καλή ισορροπία μεταξύ μεγαλυτέρων και μικρότερων κρατών-μελών της Ευρώπης».

Τέλος, κληθείσα από το Πρακτορείο να σχολιάσει τη συμφωνία των Πρεσπών, η κ. Γιαννάκου υποστηρίζει ότι «είναι ευκταίο να μην εγκριθεί η συμφωνία αυτή από το εθνικό Κοινοβούλιο προ των εκλογών» ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι «το όνομα δεν είναι το πρόβλημα εφόσον μάλιστα», όπως λέει, «όλος ο πολιτικός κόσμος είχε δεχθεί από την εποχή διακυβέρνησης Κώστα Καραμανλή όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό». Σύμφωνα με την Μαριέττα Γιαννάκου «η εθνότητα και η γλώσσα που προσδιορίζεται με τον όρο «μακεδονική» μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για να υπάρξει νέος γύρος αλυτρωτισμού».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της πρώην βουλευτού και υπουργού της ΝΔ, Μαριέττας Γιαννάκου στην Ευτυχία Αδηλίνη για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ.: Κυρία Γιαννάκου, μιλώντας στο πρόσφατο συνέδριο της ΝΔ, δηλώσατε ότι «βρισκόμαστε σε μία εποχή με αβέβαιο μέλλον και μόνη μας ελπίδα είναι ότι είμαστε στην Ευρώπη». Ωστόσο, θα ήθελα να σας ρωτήσω ποιο πιστεύετε ότι είναι το μέλλον της Ευρώπης με όλα τα πρόσφατα φαινόμενα; Κίτρινα γιλέκα, Brexit, ροπή στα άκρα κλπ;

Απ.: Το μέλλον της Ευρώπης βρίσκεται στα χέρια αυτών που πιστεύουν πραγματικά στην ευρωπαϊκή ιδέα και είναι διατεθειμένοι να αγωνιστούν για αυτό. Απαιτείται επικοινωνία με τους πολίτες, ενημέρωση για το ποιος κάνει τι και για ποιο λόγο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων ΕΕ και κρατών μελών, και ιδεολογική στήριξη του ευρωπαϊκού εγχειρήματος κυρίως από τις κυβερνήσεις. Στόχος είναι να μειωθεί, όσο το δυνατόν περισσότερο, η εκλογική ισχύς των εμφανιζομένων τα τελευταία χρόνια δημαγωγικών και λαϊκιστικών πολιτικών δυνάμεων, που γυρίζουν τη σκέψη μας στις μαύρες σελίδες της ευρωπαϊκής ιστορίας.

Ερ.: Πώς εκτιμάτε ότι θα είναι το σκηνικό για το ευρωκοινοβούλιο την επομένη των ευρωεκλογών και τι θα σημαίνει η τυχόν επικράτηση ακραίων φωνών;

Απ.: Θεωρώ ότι οι ακραίες φωνές δεν θα μπορούν να σχηματίσουν πλειοψηφία σε καμία περίπτωση, ωστόσο θα συμπιέσουν κυρίως τις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Αυτό θα δημιουργήσει οξύτητες αλλά και την υποχρέωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλδημοκρατών, να συνεχίσουν τη δομημένη ήδη συνεργασία τους με μεγαλύτερη ένταση. Στο πλαίσιο αυτό οι Έλληνες Ευρωβουλευτές σκόπιμο είναι να ανταποκριθούν όσο το δυνατό περισσότερο στην υποστήριξη της ευρωπαϊκής ιδέας προς το συμφέρον της χώρας και της Ευρώπης, γιατί η Ευρώπη είναι το μόνο στήριγμά μας στη διεθνή αβέβαιη κατάσταση.

Ερ.: Θεωρείτε ότι η εικόνα αυτή είναι το αποτέλεσμα της σκληρής οικονομικής πολιτικής που εφαρμόστηκε κυρίως τα τελευταία χρόνια στην ΕΕ; Δηλαδή πιστεύετε ότι η Ευρώπη απώλεσε το κοινωνικό της πρόσωπο και επένδυσε περισσότερο στην πολιτική των αριθμών;

Απ.: Η εικόνα αυτή οφείλεται σε πολλούς παράγοντες κυρίως όμως σε δύο ζητήματα: Πρώτον, στην εμφάνιση οικονομικών ανταγωνιστών της Ευρώπης σε διεθνές επίπεδο που επηρεάζει άμεσα τους δείκτες της παραγωγής και της απασχόλησης. Και δεύτερον, στην αδυναμία των ευρωπαϊκών ηγεσιών να δώσουν κοινές απαντήσεις σε όλα τα προβλήματα αιχμής π.χ. το μεταναστευτικό, την ανεργία, την ασφάλεια των πολιτών. Επιπλέον στη ζώνη του ευρώ για τη διατήρηση της νομισματικής σταθερότητας απαιτείται δημοσιονομική πειθαρχία, γεγονός που δημιουργεί δυσφορία και αντιδράσεις από τους πολίτες των χωρών μελών της Ευρωζώνης. Η Ευρώπη εξακολουθεί ακόμη να υποστηρίζει το περίφημο κοινωνικό μοντέλο και μάλιστα υπέρ και πολιτών τρίτων χωρών που καταφεύγουν σε αυτήν, όχι όμως στο βαθμό που το έκανε προ της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Ερ.: O υποψήφιος για την Προεδρία της Κομισιόν, προερχόμενος από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Μάνφρεντ Βέμπερ, μπορεί να εγγυηθεί την Ευρωπαϊκή συνοχή και μετεξέλιξη προσαρμοσμένη στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής;

Απ.: Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, στην Προεδρία της Κομισιόν μπορεί να υποστηρίζει το ευρωπαϊκό ιδεώδες και να εξασφαλίζει τη συνοχή που απαιτείται για να υπάρξει μετεξέλιξη με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Επειδή έχω συνεργαστεί μαζί του, θεωρώ ότι είναι άτομο που πιστεύει στην όλο και μεγαλύτερη διεύρυνση της δημοκρατίας και σέβεται βαθιά τις απόψεις όλων, γεγονός που θα βοηθήσει στην καλή ισορροπία μεταξύ μεγαλυτέρων και μικροτέρων κρατών μελών της Ένωσης.

Ερ.: Κυρία Γιαννάκου με τη μακρά σας εμπειρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήθελα να σας ρωτήσω, συμφωνείτε με την τοποθέτηση ότι ο Αλέξης Τσίπρας αντάλλαξε το θέμα των συντάξεων με την Συμφωνία των Πρεσπών;

Απ.: Ελπίζω ότι δε συνέβη στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο, διαφορετικά τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και οι ευρωπαίοι εταίροι θα έχουν δώσει ένα δείγμα γραφής της σημερινής προβληματικής Ευρώπης.

Ερ.: Και μια που μιλάμε για τη συμφωνία των Πρεσπών πιστεύετε ότι είναι καλύτερο για τη χώρα να μην ψηφιστεί η Συμφωνία και να οδηγηθούμε σε εκλογές με το εν λόγω θέμα ανοικτό ώστε να το διαχειριστεί η επόμενη κυβέρνηση;

Απ.: Για εμάς είναι ευκταίο να μην εγκριθεί η Συμφωνία αυτή από το Εθνικό Κοινοβούλιο προ των εκλογών. Προφανώς οι προεκλογικές αντιπαραθέσεις θα επικεντρωθούν και σε άλλα μείζονα θέματα όπως οι κοινωνικές πολιτικές, η πορεία της οικονομίας και ο ρόλος της χώρας μας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ερ.: Ωστόσο, πώς κρίνετε συνολικά τη συμφωνία των Πρεσπών; Ασπάζεστε την άποψη ότι το όνομα δεν είναι το πρόβλημα αλλά η «Μακεδονική εθνότητα και γλώσσα»;

Απ.: Το όνομα δεν είναι το πρόβλημα εφόσον μάλιστα όλος ο πολιτικός κόσμος είχε δεχθεί από την εποχή της διακυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό. Η εθνότητα και η γλώσσα που προσδιορίζεται με τον όρο «μακεδονική», παρά τις όποιες διευκρινήσεις υπάρχουν σε σχέση με το αρχαίο βασίλειο της Μακεδονίας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για να υπάρξει νέος γύρος αλυτρωτισμού.

Ερ.: Με αφορμή την πρόσφατη βομβιστική επίθεση στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ θα ήθελα την άποψή σας. Συμφωνείτε με το εμπάργκο στα κανάλια; Μήπως το κλίμα πόλωσης ευνοεί αυτά τα φαινόμενα;

Απ.: Προσωπικά δεν είμαι οπαδός του εμπάργκο σε οποιοδήποτε κανάλι. Το κλίμα πόλωσης σίγουρα δεν ευνοεί το δημοκρατικό διάλογο και τη συνεργασία εκεί που χρειάζεται. Η βομβιστική επίθεση στον ΣΚΑΙ είναι αποτρόπαια πράξη. Σε μένα προσωπικά υπενθυμίζει τη βόμβα που εξερράγη στο σπίτι μου το 2009 και είχε τοποθετηθεί από την τρομοκρατική οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».

Ερ.: Θα ήθελα και μία προσωπική ερώτηση. Στο Συνέδριο δηλώσατε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η ηγεσία που χρειάζεται σήμερα η ΝΔ. Εσείς θα είστε υποψήφια στις επερχόμενες εθνικές εκλογές;

Απ.: Ό,τι δήλωσα στο Συνέδριο ισχύει και φυσικά δεν συνδέεται με το αν θα είμαι υποψήφια στις επερχόμενες εκλογές. Ούτως ή άλλως παραμένω στην ενεργό πολιτική.

Ερ.: Και μια που αναφερθήκαμε στις εκλογές θα ήθελα την πρόβλεψή σας. Η ΝΔ θα καταφέρει αν είναι πρώτο κόμμα, να είναι αυτοδύναμη;

Απ.: Η Νέα Δημοκρατία θα είναι οπωσδήποτε πρώτο κόμμα και είμαι βέβαιη και αυτοδύναμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Πόλεμος» στην Βουλή: Άγριος καυγάς μεταξύ Μητσοτάκη και Βούτση

Κ. Μητσοτάκης: Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση του ψεύδους και της εξαπάτησης

Η ψήφος των αποδήμων Ελλήνων στο επίκεντρο της Συνταγματικής αναθεώρησης