Ξύπνησε στο τέλος και γλίτωσε το… έμφραγμα

Ο Παναθηναϊκός έπεσε για 38 λεπτά θύμα της άγνοιας κινδύνου της ουραγού Νταρουσάφακα, με τον MVP της αναμέτρησης, Ντίνο Μήτογλου, να του δίνει το… φιλί της ζωής με προσωπικές ενέργειες σε άμυνα και επίθεση στο τελευταίο δίλεπτο. Οι «πράσινοι» επικράτησαν με 75-67 της τουρκικής ομάδας στο ΟΑΚΑ, για την 12η αγωνιστική της Euroleague, βελτιώνοντας σε 6-6 το ρεκόρ τους και δίνοντας τέλος στο αρνητικό σερί των τριών ηττών. Στον αντίποδα, οι Τούρκοι υπέστησαν τη 10η διαδοχική απώλεια και 11η στο σύνολο.

Με 20 πόντους, 2 κλεψίματα και 6 ριμπάουντ, ο Ντίνος Μήτογλου γλίτωσε τον Παναθηναϊκό από τα.. χειρότερα, σε μία βραδιά που ο Τσάβι Πασκουάλ σίγουρα θα θέλει να ξεχάσει… Οι Τζέιμς Γκιστ (15π) και Κιθ Λάνγκφορντ (12π.) ξεχώρισαν στο ξέσπασμα του Παναθηναϊκού στη δεύτερη περίοδο, όταν χάρισαν στους «πράσινους» μία διψήφια διαφορά, την οποία φρόντισαν να… πετάξουν στο δεύτερο ημίχρονο.

Ο Νικ Καλάθης μπορεί να ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με νταμπλ νταμπλ σε πόντους (10) και ασίστ (12), αλλά, όπως σύσσωμος, ο Παναθηναϊκός δεν έπεισε…

Η απογοήτευση, μάλιστα, που επικράτησε από την κάτω του μετρίου εμφάνιση του Παναθηναϊκού αποτυπώθηκε στην τέταρτη περίοδο, όταν ο Θανάσης Γιαννακόπουλος κατευθύνθηκε εκνευρισμένος στον πάγκο των «πράσινων», μιλώντας σε έντονο ύφος στον πρόεδρο της ΚΑΕ, Μάνο Παπαδόπουλο.

Από την Νταρουσάφακα των 18 λαθών, ξεχώρισε ο Τόνι Ντάγκλας με 15 πόντους, ενώ ο Μάικ Έρικ έκανε μεγάλη ζημιά κοντά στο καλάθι (10π., 10ρ.).

Ο ΓΚΙΣΤ ΤΑ ΕΧΕΙ… 200

Ο Τζέιμς Γκιστ είχε την τιμητική του στην αποψινή αναμέτρηση, καθώς ο Αμερικανός συμπλήρωσε 200 αγώνες στην Euroleague (σ.σ. 14 με Παρτιζάν, 16 με Φενερμπαχτσέ, 10 με Ουνικάχα και 160 με Παναθηναϊκό).

Μετρώντας επτά διαδοχικές σεζόν με την «πράσινη» φανέλα, ο Γκιστ έγινε ο 34ος παίκτης στην ιστορία της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης που φτάνει αυτό τον αριθμό συμμετοχών.

Τα δεκάλεπτα: 22-16, 43-32, 57-53, 75-67

Με έμφαση στην άμυνα και επιβάλλοντας ένα γρήγορο ρυθμό στην επίθεση, ο Παναθηναϊκός σήκωσε με το… καλημέρα κεφάλι στο σκορ, απέναντι στην Νταρουσάφακα (7-2 στο 2΄, 15-6 στο 5΄, 18-10 στο 7΄). Ωστόσο, κάποια κενά που παρουσίασαν οι «πράσινοι» στο παιχνίδι τους, σε συνδυασμό με την κυριαρχία της φροντ λάιν των Τούρκων, κυρίως στα ριμπάουντ (σ.σ. ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε το πρώτο δεκάλεπτο με 0 επιθετικά ριμπάουντ), βοήθησε τους φιλοξενούμενους να απαντήσουν με σερί 0-6, να μειώσουν σε 18-16 στο 8΄ και να κλείσουν την περίοδο στο -6 (22-16).

Στα πρώτα λεπτά της δεύτερης περιόδου, η Νταρουσάφακα έθεσε εκτός ρυθμού τον Παναθηναϊκό, παρασύροντας τον σε ένα άναρχο παιχνίδι. Ωστόσο, οι «πράσινοι» βρήκαν στο πρόσωπο του Γκιστ το… ξέσπασμα που έψαχναν, με τον Αμερικανό να τρέχει στο 15΄ ένα προσωπικό σερί 9-0, εξασφαλίζοντας στον Παναθηναϊκό μία διψήφια διαφορά ασφαλείας (37-26 στο 18΄). Η τουρκική ομάδα προσπάθησε να αντιδράσει, αλλά με τον Λάνγκφορντ να παίρνει τη σκυτάλη του σκοραρίσματος, το «τριφύλλι» έμεινε σε απόσταση μέχρι το ημίχρονο (43-32).

Με την παραγωγικότητα και των δύο ομάδων να έχει περιοριστεί και τον Παναθηναϊκό να έχει χάσει τη διάρκεια του σε άμυνα και επίθεση, η Νταρουσάφακα μείωσε σε 45-39 στο 22΄, μετά από επιμέρους σκορ 2-7. Κάποια κομβικά σουτ των Μήτογλου και Παππά από την περιφέρεια (53-43 στο 26΄), βοήθησαν το «τριφύλλι» να μείνει σε απόσταση, όχι όμως για πολύ… Αστοχία και λάθη έδωσαν δικαιώματα στην Νταρουσάφακα, η οποία στην εκπνοή του τρίτου δεκαλέπτου μείωσε σε 57-53.

Η αντεπίθεση των Τούρκων συνεχίστηκε στον… επίλογο του αγώνα, με τους φιλοξενούμενους να εκμεταλλεύονται λάθη και αστοχία του Παναθηναϊκού, ισοφαρίζοντας σε 65-65 στο 26΄. Με τον Μητογλου όμως να βγάζει μία καλή άμυνα στον Έρικ και στη συνέχεια να διορθώνει το μπλοκ που δέχθηκε ο Παππάς, παίρνοντας το ριμπάουντ και γράφοντας το 67-65 στο 37΄, ο Παναθηναϊκός πήρε ανάσα… Οι Τούρκοι έχασαν όλες τις ευκαιρίες που είχαν για νέα ισοφάριση, ο Γκιστ με 2/2 βολές διαμόρφωσε το 69-65, για να σφραγίσει τη νίκη ο Καλάθη (71-65 στο 39΄).

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Γιόβτσιτς, Περούγα, Σεμές
Οι συνθέσεις:

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Τσάβι Πασκουάλ): Τόμας 2, Λάνγκφορντ 12, Παπαγιάννης, Λάσμε 4, Γκιστ 15 (1), Βουγιούκας, Λεκαβίτσιους 2, Καλάθης 10, Αντετοκούνμπο 1, Μητογλου 20 (1).

ΝΤΑΡΟΥΣΑΦΑΚΑ (Σελτσούκ Ερνάκ): ΜακΚάλουμ 11, Κοσούτ, Ντεμίρ, Κιντ, Οζντεμίρογλου, Σαβάς 4, Μπράουν 10 (1), Ντάγκλας 15 (1), Πέινερς 6, Ντίμπλερ 5 (1), Έβανς 6, Έρικ 10.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σπουδαία νίκη για Ολυμπιακό στο «θρίλερ» με την Εφές