Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας: «Στενεύει» το πλαίσιο προστασίας τους!

Το νέο πλαίσιο περιλαμβάνει επιδότηση στεγαστικού δανείου και όχι κάποια διάταξη για την άρση των πλειστηριασμών

Σε πρώτη φάση, παρατείνεται, κατά δύο μήνες (έως τέλος Φεβρουαρίου), η διάταξη του νόμου Κατσέλη (ν. 3869/2010), που αφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας. Κι αυτό, διότι τόσος χρόνος εκτιμάται πως θα χρειαστεί προκειμένου να διαμορφωθεί το νέο πλαίσιο προστασίας, να συμφωνηθεί με τους θεσμούς και να ψηφισθεί για να μπορέσει, στη συνέχεια, να τεθεί σε εφαρμογή.

Βάσει χρονοδιαγράμματος, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα έχει ολοκληρωμένη πρόταση μέχρι τις 15/1, οπότε και θα την αποστείλει στους θεσμούς. Αυτή θα συζητηθεί, διεξοδικά, στην Αθήνα, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων κυβέρνησης-θεσμών από τις 21/1 και ανώτατων στελεχών από τις 29/1, για να πάει προς έγκριση στο Eurogroup, στις 11/2, να ψηφισθεί μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα από την ελληνική Βουλή και, ακολούθως, να ενεργοποιηθεί.

Η κυβέρνηση, επιχειρώντας να… χρυσώσει το χάπι, σχετικά με το κενό που θα αφήσει η κατάργηση της ευνοϊκής διάταξης του ν. 3869/2010, κάνει λόγο για «οικοδόμηση» μιας συνολικής στεγαστικής πολιτικής. Η τελευταία, πάντως, όπως όλα δείχνουν, δεν θα θυμίζει σε τίποτα τη «νέα σεισάχθεια» για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που υποσχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν ακόμη ανέλθει στην εξουσία.

Ειδικότερα για το νέο πλαίσιο, κατ’ αρχάς, εξετάζεται ως βασική επιλογή η επιδότηση στεγαστικού δανείου. Πρόκειται για ένα οριζόντιο μέτρο, το οποίο θα απευθύνεται τόσο σε αυτούς που θα πάρουν δικαστική απόφαση (όσοι ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη) όσο και σε εκείνους που θα μείνουν εκτός του ν. 3869/2010. Στέλεχος της διαπραγματευτικής ομάδας, μιλώντας στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, υποστήριξε πως για να προσδιοριστούν οι δικαιούχοι της επιδότησης στεγαστικού δανείου η επιλογή που φέρεται να προκρίνεται είναι η θέσπιση κριτηρίων (περιουσιακά και εισοδηματικά).

Ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου, για την ώρα, προβλέπει πως ο εκάστοτε δικαιούχος για να λάβει την επιδότηση δανείου θα υποβάλει αίτηση στην ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε., http://www.idika.gr/). Κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης τονίζουν πως η φιλοσοφία που θα διατρέχει το συγκεκριμένο επίδομα θα είναι αντίστοιχη της επιδότησης ενοικίου που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση και επίσης εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο της στεγαστικής πολιτικής.

Για την κρατική επιχορήγηση δόσης στεγαστικού δανείου έχει ήδη συμφωνηθεί πως θα αξιοποιηθούν, αρχικά, περί τα 100 εκατ. ευρώ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για την επόμενη διετία (50 εκατ. ευρώ ανά έτος). Ωστόσο, η διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης επιδιώκει να αυξηθούν περαιτέρω τα κονδύλια γι’ αυτόν το σκοπό.

Παράλληλα, εξετάζεται η δημιουργία προτυποποιημένων λύσεων ρύθμισης που θα παρέχονται από τα πιστωτικά ιδρύματα για να επιταχυνθεί η διαδικασία της διευθέτησης οφειλών. Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης σημείωσε πως μία πρωτοβουλία σε αυτήν την κατεύθυνση «είναι επιτακτική ανάγκη», υποστηρίζοντας πως ο Κώδικας Δεοντολογίας των Τραπεζών (ΚΔΤ) δεν έχει αποδώσει καρπούς, καθώς συνδέεται με εξαιρετικά χρονοβόρες διαδικασίες.

Διαβάστε, επίσης:Συμφωνία κυβέρνησης-τραπεζών: Δίμηνη παράταση του νόμου Κατσέλη