Άφησαν τραμπούκους να διαλύσουν το συλλαλητήριο – Στο φως φωτογραφίες από τη ΝΔ

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συγκεκριμένος άνδρας πετούσε πέτρες ξύλα και άλλα αντικείμενα κατά των αστυνομικών, οι οποίοι όμως κατάφεραν να του περάσουν χειροπέδες

Ένας 27χρονος, μέλος της εθνικιστικής ομάδας ΑΠΕΛΛΑ, που είχε συλληφθεί τον Ιανουάριο του 2018 για εμπρηστική επίθεση στο αντιεξουσιαστικό στέκι Φαβέλα τον Αύγουστο του ’17 είναι ανάμεσα στους επτά συλληφθέντες για τα επεισόδια στη διάρκεια των συγκεντρώσεων κατά της συμφωνίας των Πρεσπών που πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συγκεκριμένος άνδρας πετούσε πέτρες ξύλα και άλλα αντικείμενα κατά των αστυνομικών, οι οποίοι όμως κατάφεραν να του περάσουν χειροπέδες.

Ο 27χρονος φέρεται να έχει, σύμφωνα με τις ίδιες αστυνομικές πηγές, βαρύ… βιογραφικό. Εκείνο το διάστημα τα στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου αναζητούσαν τη «σύνδεση» των πέντε νεαρών ακροδεξιών, στελεχών του μορφώματος ΑΠΕΛΛΑ, με… διαγραμμένο πρωτοκλασάτο μέλος της Χρυσής Αυγής, προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπήρχε υψηλή καθοδήγηση στη στοχοποίηση αναρχικών στεκιών, καταλήψεων, οικιών και καταστημάτων μεταναστών ή λειτούργησαν αυτόνομα.

Κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για τους συλληφθέντες των χθεσινών επεισοδίων στο Σύνταγμα

Ο συγκεκριμένος άνδρας φέρεται να ήταν «ομαδάρχης» της επίθεσης στο αντιεξουσιαστικό στέκι στον Πειραιά, ενώ είχε στρατολογήσει δύο 19χρονους, έναν 21χρονο, όπως επίσης και έναν ανήλικο, που είχαν συλληφθεί στη μεγάλη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ.

Ο Α.Τ., σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, την 1η Αυγούστου 2014 είχε συμμετάσχει σε επίθεση ακροδεξιών εναντίον αντιεξουσιαστών της κατάληψης «Κούβελου» στο Μαρούσι, ενώ στις 19 Μαΐου 2015 είχε επιτεθεί με γροθιές εναντίον μέλους της αναρχοσυνδικαλιστικής πρωτοβουλίας Ροσινάντε, κατά τη διάρκεια πορείας, προκειμένου να αποσπάσει ως «λάφυρο» τη σημαία που κρατούσε, για να δεχθεί ομαδική επίθεση και να τραπεί σε φυγή. Επίσης, στις 9 Απριλίου 2016, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης ακροδεξιών στον Πειραιά, είχε επιτεθεί εναντίον αστυνομικών και εναντίον δημοσιογράφου τηλεοπτικού σταθμού με σίδερο, χωρίς -ευτυχώς- να τον πετύχει.

Αναφορικά με τους υπόλοιπους συλληφθέντες, ορισμένοι από αυτούς είχαν απασχολήσει τις Αρχές για μικροκλοπές και χρήση ναρκωτικών ουσιών. Πλέον είναι αντιμέτωποι με κακουργηματικές κατηγορίες, καθώς ο εισαγγελέας άσκησε εις βάρος τους ποινική δίωξη για 2 κακουργήματα και 6 πλημμελήματα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου κατηγορούνται για δύο κακουργήματα (έκρηξη με πρόθεση, ιδίως με χρήση εκρηκτικών υλών από την οποία θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για ξένα πράγματα και ανθρώπινες ζωές, προμήθεια, κατασκευή, κατοχή εκρηκτικών υλών και απόπειρα βαριάς σωματικής βλάβης εις βάρος αστυνομικών κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους) και έξι πλημμελήματα.

Όλοι αρνούνται ότι συμμετείχαν στα έκτροπα έξω από τη Βουλή και αναμένεται να απολογηθούν ενώπιον του ανακριτή την Πέμπτη. Σημειώνεται πως προσήχθησαν συνολικά έντεκα άτομα, ανάμεσά τους δύο Τούρκοι και μία Ισπανίδα στην περιοχή των Εξαρχείων, οι οποίοι ωστόσο δεν είχαν καμία σχέση με τα επεισόδια και αφέθησαν ελεύθεροι.

Διαβάστε, επίσης:

Μαρτυρία διαδηλωτή: Με χτυπούσαν 50 άτομα με σίδερα και μαχαίρια