Έβρος: Για κατασκοπία διώκονται οι δύο συλληφθέντες

Οδηγήθηκαν στην αστυνομική διεύθυνση Ορεστιάδας, όπου ανακρίθηκαν από αστυνομικούς και στελέχη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών

Για κακουργηματική κατασκοπεία κατηγορούνται ένας 29χρονος αρχιλοχίας και ένας 25χρονος Βρετανός, στέλεχος Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, που συνελήφθησαν στη Νέα Βύσσα Έβρου.

Εντοπίστηκαν το μεσημέρι της Κυριακής από αστυνομικούς να φωτογραφίζουν μέσα στην απαγορευμένη περιοχή (Ζώνη Ασφάλειας Προκαλύψεως – ΖΑΠ) κατά μήκος της ελληνοτουρκικής μεθορίου.

 

Εις βάρος τους σχηματίστηκε τελικά δικογραφία για κατασκοπεία και παραβίαση μυστικών του κράτουςκαι χθες το μεσημέρι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Ορεστιάδας. Αυτός τους άσκησε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και τους παρέπεμψε στον ανακριτή από τον οποίο ζήτησαν και πήραν προθεσμία μέχρι αύριο, Τετάρτη.

Ο αρχιλοχίας υπηρετεί στην Αεροπορία Στρατού και το τελευταίο διάστημα έχει αποσπαστεί σε κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Ο νεαρός Βρετανός αντίστοιχα φέρεται να εργάζεται για λογαριασμό Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που δίνει το «παρών» και υποστηρίζει τη λειτουργία της συγκεκριμένης δομής φιλοξενίας, στη Βέροια.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι δύο νεαροί φωτογράφιζαν με τα κινητά τους τηλέφωνα και με φωτογραφική μηχανή στρατιωτικές εγκαταστάσεις κατά μήκος της ελληνοτουρκικής μεθορίου και ειδικότερα περιοχή στην οποία υπάρχουν διάσπαρτες αντιαρματικές νάρκες. Οι δύο κατηγορούμενοι θα παραμείνουν κρατούμενοι στην αστυνομική διεύθυνση Ορεστιάδας έως την απολογία τους στον ανακριτή.

Ένα σενάριο

Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται από τις Αρχές είναι η παρουσία του Έλληνα αρχιλοχία και του Βρετανού εθελοντή στη ΖΑΠ να σχετίζεται με τη μετακίνηση παράτυπων μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα μέσω των χερσαίων συνόρων στον Έβρο. Ωστόσο, δεν μπορούν να αποκλειστούν άλλα ενδεχόμενα και γι’ αυτό στην έρευνα για την περίεργη αυτή υπόθεση συμμετέχει και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Διαβάστε, επίσης:

Νέο συλλαλητήριο κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Αθήνα