Βόμβα από Δραγασάκη: Οι τράπεζες μπορεί να χρειαστούν και νέα ανακεφαλαιοποίηση

Δήλωση βόμβα στην Βουλή από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. Ο υπουργός τόνισε ότι «αν δεν γίνει κάτι με τα κόκκινα δάνεια μπορεί να οδηγήσουμε τις τράπεζες να απαιτήσουν νέα κεφάλαια και αυτά να κληθεί να τα βάλει πάλι ο Έλληνες φορολογούμενος».

Η δήλωση του υπουργού σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο για τις τράπεζες πυροδοτεί σειρά σεναρίων για την επόμενη ημέρα στο τραπεζικό σύστημα, την ώρα μάλιστα που οι μετοχές στο Χρηματιστήριο πραγματικά καταρρέουν και οι φήμες για πωλητές ξένους που έχουν συμμετοχή και μάλιστα σημαντική να δίνουν και να παίρνουν.

Αναφορικά με το θέμα της ρύθμισης των κόκκινων δανείων ο υπουργός τόνισε ότι αυτή θα είναι έτοιμη στο τέλος Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου, σύμφωνα με το newsit.gr.

Χωρίς τέλος είναι το μαρτύριο για τις μετοχές των τραπεζών. Έχουν κυριολεκτικά βουλιάξει και πλέον και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αξίζουν μόλις 3,68 δισ. Η ανησυχία πίσω από τις κλειστές πόρτες των τραπεζικών στελεχών είναι έκδηλη. Κάποιες μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι ορισμένοι από τους ξένους επενδυτές που τοποθετήθηκαν σε τραπεζικές μετοχές, αρχίζουν να ρευστοποιούν τις μετοχές επιτείνοντας την ήδη κακή κατάσταση.

Μόνο τον Ιανουάριο οι μετοχές των τραπεζών υποχώρησαν κατά 13,53%, ενώ η κεφαλαιοποίησή τους έχασε άλλα 570 εκατομμύρια, όσο δηλαδή κοστίζουν δύο τράπεζες Πειραιώς στο χρηματιστηριακό ταμπλό σήμερα. Η συνολική κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών φτάνει τα 3,68 δισ..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τράπεζες: Πώς θα μείωσουν κατά 50 δισ. τα κόκκινα δάνεια σε τρία χρόνια

Τράπεζες: Τα «λουκέτα» που θα μπουν στα καταστήματα θα οδηγήσουν στην απόλυση εργαζομένων

Κόκκινα δάνεια: Κούρεμα έως 50% σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια υπόσχονται οι τράπεζες