Η συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου και η επίσκεψη της Μέρκελ – Όλο το παρασκήνιο

Έχει προηγηθεί έντονο παρασκήνιο επαφών αλλά και συνεννοήσεων

Με μία μικρή καθυστέρηση -λόγω της αυριανής επίσκεψης Μέρκελ στην Αθήνα- οι Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος ανοίγουν τα χαρτιά τους για το μέλλον της συγκυβέρνησης.

Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο οι δύο πολιτικοί αρχηγοί θα κλείσουν τους… λογαριασμούς τους και εντός ημέρας αμφότεροι θα δώσουν ένα στίγμα για το πώς ακριβώς θα πορευτούν. Αν και οι δύο πλευρές φρόντισαν να παραπέμψουν στο «ραντεβού» της Παρασκευής, αυτό δεν σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Άμυνας άφησαν ο ένας τον άλλο ανενημέρωτο και δίχως γνώση των προθέσεών τους σε μια τόσο κρίσιμη πολιτική συγκυρία.

Έχει προηγηθεί έντονο παρασκήνιο επαφών αλλά και συνεννοήσεων. Με αποτέλεσμα να αναβληθεί η σημερινή συνέντευξη Καμμένου στον τηλεοπτικό σταθμό Star, που θα είχε ως αποτέλεσμα μια τηλεοπτική «μονομαχία» με τον πρωθυπουργό, ο οποίος θα μιλήσει απόψε στο Open.

Καμμένος: «Πήγαμε τόσα χρόνια μαζί, δεν με έχει πείσει και δεν τον έχω πείσει για το θέμα»

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο το κλίμα ήταν ήπιο, σε καμία περίπτωση πολεμικό και δεν διεφάνη οριστική ρήξη, απλώς παραμένουν οι διαφορετικές προσεγγίσεις στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μάλιστα, συνομιλητές του προέδρου των ΑΝΕΛ έλεγαν πως ο ίδιος μετά το τηλεφώνημα που είχε με τον πρωθυπουργό είπε ότι «πήγαμε τόσα χρόνια μαζί, δεν με έχει πείσει και δεν τον έχω πείσει για το θέμα».

Για το θέμα του Θανάση Παπαχριστόπουλου ο κ. Καμμένος περιμένει τις κινήσεις του βουλευτή. Αν εκείνος ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και στη συνέχεια παραδώσει την έδρα του, όπως έχει δεσμευτεί, τότε δεν έχει κανένα λόγο να τον διαγράψει.

Το βασικό επίδικο

Οριστική πολιτικό διαζύγιο ή ολική ανατροπή; Αυτό είναι το πιο κρίσιμο ερώτημα, στο οποίο πρώτος θα κληθεί να δώσει απάντηση ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων που συγκαλεί τα Όργανα (Κοινοβουλευτική Ομάδα και Εκτελεστική Επιτροπή) στις 10 στη Βουλή. Από το Μαξίμου, πάντως, θεωρούν ότι βρισκόμαστε σε εντελώς αχαρτογράφητα νερά και σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εστιάζουν στο απρόβλεπτο του χαρακτήρα Καμμένου.

Από την άλλη, δεν διαφεύγει από την προσοχή τους ότι τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί και πως δύσκολα θα υπάρξει ολοκληρωτική αλλαγή στάσης εκ μέρους του κ. Καμμένου. Και ότι ενδέχεται απλώς να περιμένει να περάσει η επίσκεψη Μέρκελ και εν συνεχεία να προχωρήσει σε αποχώρηση από την κυβέρνηση.

Προχωρούν και με νέα πλειοψηφία, χωρίς Καμμένο

Υπό τα παρόντα δεδομένα και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι μετά τις 14 Ιανουαρίου (οπότε και θα έχει ολοκληρώσει ο Ζάεφ στην ΠΓΔΜ τις συνταγματικές αλλαγές) ανοίγει ο δρόμος για την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή, από το Μαξίμου εμφανίζονται έτοιμοι για όλα:

– Πρώτον, εμφανίζονται βέβαιοι ότι έχουν εξασφαλίσει τους 151 για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

– Δεύτερον, προκαλούν τη Νέα Δημοκρατία να καταθέσει πρόταση μομφής, ώστε να αναγκάσουν τον Πάνο Καμμένο -μένοντας πιστός στη δέσμευσή του ότι δεν πρόκειται να συναινέσει ποτέ σε πρόταση μομφής από τον Κυριάκο Μητσοτάκη- να καταψηφίσει μια τέτοια πρόταση.

– Τρίτον, αφήνουν ανοιχτό «παράθυρο» για ανασύνθεση της πλειοψηφίας από την παρούσα Βουλή, αν και εφόσον ο Αλέξης Τσίπρας ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Διαβεβαιώνουν ότι έχουν διασφαλίσει τους 151 και είναι σαφές ότι σε αυτούς προσμετρούν τις ψήφους των Θ. Παπαχριστόπουλου, Κ. Παπακώστα, Κ. Ζουράρι, Σπ. Δανέλλη, Γ. Σαρίδη, καθώς και της Έλενας Κουντουρά.

Με τις εκλογές σε κάθε περίπτωση να έρχονται ολοένα και πιο κοντά…

Διαβάστε, επίσης:

Μακεδονικό : Σκληρά παζάρια Ζάεφ με τους Αλβανούς – Οι αλλαγές που αφορούν τη «Μακεδονική ταυτότητα»