Προσοχή: Για ανέμους έως και 11 μποφόρ στο Αιγαίο, προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι (Βίντεο)

Τα ισχυρά φαινόμενα που αναμένεται να πλήξουν τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα κατά τη διάρκεια της Τρίτης 15/01/2019 θα είναι ιδιαίτερα έντονα, ενώ οι εντάσεις των ανέμων στο Νότιο και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, θα φτάνουν τα 10 μποφόρ και ενδεχομένως πρόσκαιρα στα Δωδεκάνησα τοπικά και τα 11 μποφόρ.

Στο χάρτη παραπάνω, απεικονίζεται η εκτιμώμενη θέση του χαμηλού στις 09:00 το πρωί της Τρίτης (989-990 hPa δυτικά της Κω), καθώς επίσης τα έντονα φαινόμενα (έντονοι χρωματισμοί) και οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι (βέλη) που θα το συνοδεύουν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου, ένα νέο βαθύ βαρομετρικό χαμηλό που θα διασχίσει τα νότια τμήματα της χώρας μας, θα έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση ισχυρών φαινομένων έως και τις βραδινές ώρες της Τρίτης 15/01. Η κακοκαιρία θα επηρεάσει αρχικά τα δυτικά ηπειρωτικά και το Ιόνιο και στη συνέχεια τα υπόλοιπα ηπειρωτικά με βροχές, χιονοπτώσεις ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα, και καταιγίδες που ενδέχεται να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.

Αναλυτικά, την Τρίτη 15/01, επισημαίνεται ότι το χαμηλό κατά την πορεία του πάνω από το Νότιο Αιγαίο θα βαθύνει σημαντικά, με αποτέλεσμα οι βροχές και καταιγίδες που θα εκδηλωθούν κυρίως στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, να είναι κατά τόπους ισχυρές και ενδεχομένως να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά καθώς και σε περιοχές της Βόρειας Κρήτης με σχετικά χαμηλό υψόμετρο.

Επίσης πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά και ημιορεινά της Στερεάς, της Εύβοιας και ιδιαίτερα της Πελοποννήσου, ενώ πρόσκαιρα θα χιονίσει και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο. Πάντως τα φαινόμενα στα ηπειρωτικά σταδιακά θα εξασθενήσουν και μετά το μεσημέρι θα σταματήσουν.

Τις πρωινές ώρες της Τρίτης πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα βορειότερα τμήματα του νομού Αττικής, ενώ είναι πιθανό να εκδηλωθεί πρόσκαιρη χιονόπτωση και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στα βόρεια και βορειοδυτικά.

Οι άνεμοι θα ενισχυθούν σημαντικά και θα πνέουν γύρω από το κέντρο του χαμηλού με εντάσεις που θα φτάνουν τα 10 μποφόρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κλειστά σχολεία σε πολλούς δήμους της δυτικής Μακεδονίας

Για νέα επιδείνωση του καιρού προειδοποιεί η ΕΜΥ με πυκνές χιονοπτώσεις και καταιγίδες