Συμφωνία των Πρεσπών: Σήμερα η ψηφοφορία για τη Συμφωνία – Αυτοί είναι οι 154 που θα ψηφίσουν «Ναι»

Η σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής επί του νομοσχεδίου θα αρχίσει στις 9:00 και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, η οποία αναμένεται να διεξαχθεί περί τις 14:30, δι’ εκφωνήσεως του καταλόγου των βουλευτών

H συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εξωτερικών για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών θα συνεχισθεί και σήμερα Παρασκευή 25 Ιανουαρίου, με απόφαση της σύσκεψης του προεδρείου της Βουλής, κατόπιν εισήγησης του προέδρου, Νίκου Βούτση.

Η σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής επί του νομοσχεδίου θα αρχίσει στις 9:00 και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, η οποία αναμένεται να διεξαχθεί περί τις 14:30, δι’ εκφωνήσεως του καταλόγου των βουλευτών.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Βουλής, μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, μέχρι το απόγευμα  της Πέμπτης είχαν μιλήσει μόνο περίπου οι μισοί από τους βουλευτές που είχαν εγγραφεί ως ομιλητές και αν η ψηφοφορία διεξαγόταν απόψε θα έπρεπε να κοπούν τουλάχιστον οι μισοί συνυπολογιζομένων των παρεμβάσεων υπουργών και πολιτικών αρχηγών. Με δεδομένη τη δέσμευση για άνεση χρόνου στη διαδικασία και την τοποθέτηση όσων βουλευτών το επιθυμούσαν, δεν θα είχε κανένα νόημα -και για τον κόσμο που παρακολουθεί- και δεν θα ήταν σωστό να συνεχισθεί η συνεδρίαση όλη τη νύχτα και να διεξαχθεί η ψηφοφορία το πρωί, αφού δεν υπάρχει κανενός είδους πίεση ή δέσμευση για το πότε θα ολοκληρωθεί.

Ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι οι ομιλητές, μαζί με τους πολιτικούς αρχηγούς, θα φθάσουν το μεσημέρι  της Παρασκευής κοντά στους 230, περισσότεροι από όσους τοποθετήθηκαν κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.

Το αναμενόμενο αποτέλεσμα

Η κυβέρνηση  θα περάσει την Συμφωνία των Πρεσπών και με μεγαλύτερη πλειοψηφία του αναμενομένου αφού τα «ναι» αναμένεται να φτάσουν τα 154! Από αυτά οι 145 είναι από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο ανεξάρτητος Σπύρος Δανέλλης, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γιώργος Μαυρωτάς και ο Σπύρος Λυκούδης, η Έλενα Κουντουρά, οΘανάσης Παπαχριστόπουλος, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου. Ναι στη Συμφωνία προανήγγειλε και η Κατερίνα Παπακώστα, υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Τι έγινε χθες στη Βουλή

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίρπας υπερασπίστηκε την Συμφωνία των Πρεσπών. Κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι δεν καταδικάζει τις επιθέσεις στους βουλευτές και ότι το πρόβλημά της είναι ότι ήταν αυτός που έφερε την λύση [διαβάστε εδώ].

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή για την Συμφωνία των Πρεσπών και τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει αυτή για την Ελλάδα τόνισε ότι δεν πρόκειται να απεμπολήσει το δικαίωμά του για βέτο για την ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε με την ομιλία του ο Πάνος Καμμένος ο οποίος απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε χαρακτηριστικά:: Δεν περίμενα τέτοια αχαριστία κύριε Τσίπρα

Σφοδρή ήταν η κριτική της Φώφης Γεννηματά στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό για τη Συμφωνία των Πρεσπών, απευθύνοντας την κατηγορία ότι παρέδωσε όλα τα διαπραγματευτικά όπλα της χώρας

«Σε μια εβδομάδα θα σας πω ποιος σκότωσε την κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στη Βουλή για τη συμφωνία των Πρεσπών

Επίσης μεγάλη εντύπωση έκανε και το έντονο φραστικό επεισόδιο στην Βουλή είχαν ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Γρηγόρης Ψαριανός 

Τη Συμφωνία των Πρεσπών στήριξαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είπε από το βήμα της Βουλής ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ο οποίος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι φέρνει εις πέρας μια βρώμικη αποστολή.

Ιδιαίτερη σημασία είχε και η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή ο οποίος επισήμανε τη ότι δεν αξιοποιήθηκε όπως έπρεπε το βέτο που άσκησε ο ίδιος στο Βουκουρέστι

Νέα επεισόδια το βράδυ της Πέμπτης στο Σύνταγμα

Επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης έξω από τη Βουλή, λίγη ώρα μετά τη λήξη του συλλαλητηρίου στην πλατεία Συντάγματος.

Κουκουλοφόροι έξω από τη Βουλή πέταξαν πέτρες και μάρμαρα κατά των ΜΑΤ, οι οποίοι απάντησαν με χημικά στη λεωφόρο Αμαλίας, στο ύψος της Όθωνος.

Ένα άτομο τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο, ενώ η Αστυνομία προχώρησε αρχικά σε 80 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 4 έγιναν συλλήψεις. Επιπλέον 40 προσαγωγές έγιναν έξω από το σπίτι του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα.

Νωρίτερα το απόγευμα η Αστυνομία πραγματοποίησε πάνω από 100 «προληπτικές προσαγωγές».

Διαβάστε, επίσης:

Δείτε τώρα ζωντανά την συζήτηση και την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Βουλή