Την Δευτέρα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο – Φήμες για ανασχηματισμό και πρόωρες εκλογές

Συνεδριάζει το μεσημέρι της Δευτέρας στις 15:00 το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα.

Μετά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και ανάμεσα στην φημολογία για ανασχηματισμό θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο το οποίο θα είναι το πρώτο μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση και θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το τι θα ει ο Αλεξης Τσίπρας ενόψει της συνέχειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει ο Ελεύθερος Τύπος, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού και της κατάργησης του υποκατώτατου.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η συζήτηση θα επεκταθεί στα «θετικά» νομοσχέδια που ετοιμάζει να φέρει προς ψήφιση η κυβέρνηση.

Τα σενάρια για τις εκλογές

Η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τους 8 «πρόθυμους» (Ελ. Κουντουρά, Θ. Παπαχριστόπουλο, Στ. Θεοδωράκη, Γ. Μαυρωτά, Σπ. Λυκούδη, Σπ. Δανέλλη, Κ. Παπακώστα και Θ. Θεοχαρόπουλο), την ημέρα της συμπλήρωσης τεσσάρων ετών από την ημέρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία της χώρας (25/1/2015) πυροδότησε νέα σενάρια περί πρόωρων εκλογών.

Την ώρα που η κυβέρνηση, στηριζόμενη στη νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία, επιχειρεί να παρουσιάσει την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών ως το νέο restart για τον κ. Τσίπρα, επιδιώκει να εμφανίσει εικόνα σταθερότητας και ομαλότητας, έρχεται αντιμέτωπη με φήμες και πληροφορίες περί προετοιμασίας της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές, πριν ακόμα και από τον Μάιο.

Το διάστημα που συζητείται στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία είναι πλέον ο Απρίλιος, ειδικότερα έχει γίνει συζήτηση για την Κυριακή 14 Απριλίου.

Οι εν λόγω πληροφορίες προέρχονται από κομματικές και όχι κυβερνητικές πηγές, που πληροφορήθηκαν για τουλάχιστον δύο συναντήσεις του υπουργού Εσωτερικών κ.Χαρίτση με τους υπευθύνους της εταιρίας Singular Logic η οποία είναι συνδεδεμένη με τη διενέργεια των εκλογικών αναμετρήσεων στην Ελλάδα τα τελευταία 34 χρόνια!

Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, οι συναντήσεις του κ. Χαρίτση με το επιτελείο της Singular έχουν γίνει Σάββατο στο υπουργικό του γραφείο και είχαν ως αντικείμενο την προετοιμασία του απαραίτητου μηχανισμού για τις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υπεύθυνοι της εταιρίας δεν έχουν δηλώσει αδυναμία για την ταυτόχρονη διενέργεια τριών εκλογικών αναμετρήσεων μέσα στον Μάιο (εθνικές εκλογές, ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές), σενάριο που έχει ήδη εξεταστεί επιχειρησιακά.

Εχουν ωστόσο επισημάνει κάποιες πρόνοιες που πρέπει να ληφθούν ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν, αν η πολιτική απόφαση είναι για τριπλές εκλογές στις 26 Μαΐου, όπως είναι και το πλέον βασικό σενάριο.

Συζητήθηκε όμως -επιμένουν πληροφορίες προερχόμενες από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ- και σενάριο για τη διενέργεια εθνικών εκλογών νωρίτερα από τον Μάιο, μέσα στον Απρίλιο.

Το σενάριο οι εκλογές να γίνουν πριν από τον Μάιο υποστηρίζεται από αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που πρωτίστως εκτιμούν ότι μετά τα τελευταία γεγονότα και κυρίως μετά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να αποκαταστήσει συνθήκες σταθερότητας και ομαλότητας.

Σε αυτή την κατεύθυνση, σημειώνουν ότι με ψηφισμένη και κυρωμένη τη συμφωνία, άνοιγμα του ελληνοτουρκικού διαλόγου για επίλυση του θέματος της υφαλοκρηπίδας, όπως θέλει ο κ. Τσίπρας να εγκαινιάσει με την επίσκεψή του στην Τουρκία μέσα στον Φεβρουάριο, προώθηση προς ψήφιση των θεμάτων που η πλειοψηφία επέλεξε στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης και ψήφιση των μέτρων που περιμένει να βελτιώσουν την εικόνα της κυβέρνησης (αύξηση του κατώτατου μισθού, νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία, νέες προσλήψεις στο Δημόσιο κ.λπ.), η κυβέρνηση μπορεί να εξαγγείλει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Με το επιχείρημα ότι ένα βήμα πριν από την τυπική ολοκλήρωση της τετραετίας, τελείωσε το έργο της και η συνέχειά του απαιτεί νέα εντολή. Το σενάριο αυτό, σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που μίλησαν στον «Ε.Τ.», έχει το πλεονέκτημα ότι οι εκλογές θα γίνουν στο κλίμα έντονης πόλωσης που προκάλεσε ο δημόσιος διάλογος για τη συμφωνία των Πρεσπών και η κυβέρνηση θα φροντίσει να ενισχύσει το επόμενο διάστημα και με νέο κύκλο σκανδαλολογίας και με τη δυναμική των θετικών μέτρων που θα ψηφιστούν στη Βουλή ακόμα ενεργή.

Το τρίτο σενάριο έχει να κάνει με τη δημόσια δέσμευση του πρωθυπουργού για εκλογές στο συνταγματικό τέλος της τετραετίας, δηλαδή τον Οκτώβριο, για το οποίο οι σύντροφοί του εντός του ΣΥΡΙΖΑ είναι βέβαιοι ότι αποτελεί επιλογή του, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιοι αν υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής του. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι όταν ο πρωθυπουργός αναλύσει τις μετρήσεις που αφορούν τις ευρωεκλογές (διότι, όπως λένε, ο χαρακτήρας των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι λιγότερο πολιτικός) και πειστεί ότι η πιθανότητα μεγάλης διαφοράς υπέρ της Ν.Δ. είναι μεγάλη, δεν θα επιλέξει να υποθηκεύσει το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών πέντε μήνες μετά, με μεγάλη ήττα στις κάλπες για την Ευρώπη.

Επιμένουν δε, ότι είναι κοινή πεποίθηση στην κυβέρνηση ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν σε κλίμα έντονης πόλωσης, προκειμένου να κινηθεί σε υψηλά επίπεδα η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ και το κλίμα αυτό -ό,τι και να προβλέπει ο πολιτικός σχεδιασμός- δεν μπορεί να διατηρηθεί επί τόσους μήνες. Πιστεύουν τον κ. Τσίπρα για τη φράση που είπε στο OPEN «εν ευθέτω χρόνω και συντεταγμένα» και επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει πίστη στον ΣΥΡΙΖΑ για βελτίωση των σημερινών δεδομένων μέσα στους επόμενους μήνες. Εκτιμούν ότι οι πρόωρες εκλογές τον Μάιο μαζί με ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές ή μέσα στο διάστημα Μαρτίου – Απριλίου είναι το βασικό σενάριο που δουλεύει η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός. Βασική προϋπόθεση, όπως λένε, να πείσει ότι αποτελεί δικό του σχεδιασμό και δεν σύρεται πίσω από τις εξελίξεις χάνοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ν. Μιχαλολιάκος: Σήμερα είναι Μεγάλη Παρασκευή για το Έθνος των Ελλήνων!

Λοβέρδος: Αναμένουμε τον πρώτο ‘Ελληνα πολιτικό που θα εκφραστεί ονομαστικά για τα Σκόπια

Ψωμιάδης: 153 εθνοπροδότες ψήφισαν ΝΑΙ στην εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας