Brexit: Τι σημαίνει η συντριβή της Μέι – Ποια τα επόμενα βήματα

Θα φύγει τελικά η Βρετανία από την ΕΕ; Πόσο πιθανό είναι να παραιτηθεί η Μέι;

Η Τερέζα Μέι γνώρισε χθες μία συντριπτική ήττα και η αλήθεια ήταν ότι όλοι περίμεναν ότι η συμφωνία περί Brexit δεν θα περνούσε, λίγοι όμως ανέμεναν το μέγεθος της πανωλεθρίας που θα πάθαινε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Με 432 ψήφους έναντι 202, οι Βρετανοί κοινοβουλευτικοί απέρριψαν τη συμφωνία που είχε κλείσει η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι με την ΕΕ -το αποτέλεσμα σήμανε τη βαρύτερη ήττα στη Βουλή των Κοινοτήτων για οποιαδήποτε κυβέρνηση από τη δεκαετία του 1920.

Η Μέι είναι πλέον αντιμέτωπη με πρόταση μομφής, την οποία κατέθεσε το Εργατικό Κόμμα (αξιωματική αντιπολίτευση), με την υποστήριξη μικρότερων αντιπολιτευόμενων κομμάτων.

Το κείμενο προτείνει ότι το «κοινοβούλιο αυτό δεν έχει καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητος».

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο αρχηγός των Εργατικών, θα είναι εκείνος που θα πάρει πρώτος τον λόγο στη διαδικασία της συζήτησης, περί τις 13:00 (15:00 ώρα Ελλάδας).

Η Μέι θα τοποθετηθεί επίσης. Η συζήτηση αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και τις 19:00 (21:00 ώρα Ελλάδας).

Κατόπιν, θα διεξαχθεί ψηφοφορία. Το αποτέλεσμα αναμένεται να γίνει γνωστό πολύ γρήγορα, περί τις 19:15 (21:15 ώρα Ελλάδας).

Brexit: Καταρτίζουν πρόταση για αναβολή της αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ

Βουλευτές καταρτίζουν πρόταση για να καθυστερήσει η διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, τόνισαν υπουργοί της κυβέρνησης σε επικεφαλής μεγάλων εταιρειών κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, αποκάλυψε πηγή που συμμετείχε στη συνδιάλεξη.

Αφού η συμφωνία που έκλεισε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι με την ΕΕ απορρίφθηκε με μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων χθες βράδυ, στη συζήτηση κορυφαίων κυβερνητικών υπουργών και επιχειρηματιών συζητήθηκε το ενδεχόμενο η ημερομηνία του Μπρέξιτ – θεωρητικά η 29η Μαρτίου 2019 – να αναβληθεί.

Ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, ο υπουργός Επιχειρηματικότητας Γκρεγκ Κλαρκ και ο υπουργός αρμόδιος για το Μπρέξιτ Στίβεν Μπάρκλεϊ είπαν ότι «καταρτίζεται μια πρόταση για την καθυστέρηση (της εφαρμογής) του Άρθρου 50», σύμφωνα με τον επικεφαλής μιας μεγάλης βρετανικής εταιρείας, ο οποίος συμμετείχε στη συζήτηση και μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Πρόσθεσε ότι οι επιχειρηματίες έθεσαν επίσης το ζήτημα της πιθανότητας το ΗΒ να αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

«Κάνουν φιλότιμη προσπάθεια για να πείσουν πως ξέρουν τι θα γίνει, αλλά κανείς δεν γνωρίζει», σχολίασε η πηγή αυτή.

«Θα χρειαστεί να περιμένουμε για να δούμε τι θα φέρει η προσπάθεια δημιουργίας συναίνεσης στο κοινοβούλιο».

Νίκολα Στέρτζον: Η Τερέζα Μέι οφείλει να σταματήσει τη διαδικασία, ώστε να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι πρέπει να διακόψει τη διαδικασία του Brexit προκειμένου να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα, έκρινε η επικεφαλής της κυβέρνησης της Σκοτίας, η Νίκολα Στέρτζον. «Δεν μπορούμε να χάσουμε άλλο χρόνο. Η ώρα να σταματήσουμε το ρολόι του Άρθρου 50 είναι τώρα (…).

Πρέπει να κατατεθεί σχέδιο νόμου ώστε για το ζήτημα αυτό να εκφραστεί ξανά το εκλογικό σώμα», τόνισε η Στέρτζον σε δηλώσεις της στο BBC.

Μια «πικρή ημέρα για την Ευρώπη» είδε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, «ψυχραιμία» ζητεί η αρχηγός της CDU Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ

Ο υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς τόνισε το βράδυ της Τρίτης ότι η χθεσινή ήταν μια «πικρή ημέρα για την Ευρώπη», αναφερόμενος στην απόρριψη από τη Βουλή των Κοινοτήτων της συμφωνίας που διαπραγματεύθηκαν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit.

«Αυτή είναι μια πικρή ημέρα για την Ευρώπη. Είμαστε έτοιμοι. Όμως το σκληρό Μπρέξιτ είναι η χειρότερη από όλες τις επιλογές για την ΕΕ, και πάνω απ’ όλα για το Ηνωμένο Βασίλειο», έκρινε ο Σολτς μέσω Twitter, λίγη ώρα αφού ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία στη Βρετανία.

Η πρόεδρος του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, σημείωσε από την πλευρά της πως «λυπάται βαθιά» για την απόφαση, προέτρεψε να πρυτανεύσει η «ψυχραιμία» σε όλες τις πλευρές «παρότι έχουμε αληθινά βαριά καρδιά σήμερα», ενώ επισήμανε πως «παρότι περιμέναμε» αυτή την έκβαση, «το γεγονός ότι ήρθε με μια τόσο καθαρή πλειοψηφία» δημιουργεί «μια ειδική κατάσταση».«Το μήνυμά μας προς τους Βρετανούς μπορεί να είναι μόνο: είναι μια απόφαση που μας πονάει.

Και λέμε: θα χαιρόμασταν εάν μένατε, όποτε κι ό,τι κι αν αποφασίσετε».

Μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία θα ήταν «η χειρότερη από όλες» τις επιλογές, πρόσθεσε η Καρενμπάουερ και προέτρεψε το ΗΒ «να μη βιαστεί», καθώς υπάρχει πάντα χρόνος ως τα τέλη Μαρτίου, ενώ μελετάται ακόμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο πώς θα αντιμετωπιστεί η κρίση και «φυσικά η Γερμανία έχει ιδιαίτερο ρόλο στην Ευρώπη και, ασφαλώς, σε αυτή τη συζήτηση».

Ο Μίχαελ Ροτ, υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, μίλησε για «καταστροφικό» αποτέλεσμα, αλλά διαβεβαίωσε ότι «οι πόρτες της Ευρώπης παραμένουν ανοικτές».

Αμερικανική επενδυτική τράπεζα Citi: «Πολύ υψηλή» η πιθανότητα αναβολής της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Citi κρίνει ότι υπάρχει πλέον «πολύ υψηλή» πιθανότητα το Brexit να καθυστερήσει και να μη γίνει την καθορισμένη ημερομηνία, την 29η Μαρτίου.

«Μετά την εμφατική απόρριψη» της συμφωνίας, το να γίνουν «μικρές τροποποιήσεις δεν θα αρκούσε για να περάσει» το κείμενο αυτό, προεξόφλησαν οικονομολόγοι της Σίτι.

«Η πιθανότητα παράτασης (της διαδικασίας βάσει) του Άρθρου 50 είναι τώρα πολύ υψηλή», ενώ το ενδεχόμενο «ματαίωσης» της αποχώρησης βρίσκεται «σε άνοδο», πρόσθεσαν, αναφερόμενοι στον νομικό μηχανισμό με τον οποίο πυροδοτήθηκε η διαδικασία της αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ.Η UBS προτρέπει τους επενδυτές να περιορίσουν την έκθεσή τους σε βρετανικά αξιόγραφα

Να περιορίσουν τη έκθεσή τους σε χρηματοοικονομικούς πόρους στο ΗΒ, καθώς οι αγορές θα συνεχίσουν να είναι ευάλωτες στην πολιτική αναταραχή εξαιτίας της ολοένα αυξανόμενης αβεβαιότητας γύρω από την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προέτρεψε τους επενδυτές η διεύθυνση της επενδυτικής τράπεζας UBS που είναι αρμόδια για τη διαχείριση περιουσίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η αναταραχή στις αγορές δεν θα κοπάσει ωσότου να υπάρξει σαφής έκβαση στη διαδικασία, προέβλεψε ο Ντιν Τέρνερ, οικονομολόγος της UBS.

«Δεν προτείνουμε στους επενδυτές» να κάνουν τοποθετήσεις στη στερλίνα, σε μετοχές στο ΗΒ ή σε αξιόγραφα, τουλάχιστον για όσο «υπάρχει τόσο μεγάλη έλλειψη σαφήνειας», εξήγησε.

«Εντός των υπαρχόντων χαρτοφυλακίων», οι επενδυτές καλά θα έκαναν «να περιορίσουν την όποια έκθεση τους στο ΗΒ», επέμεινε.

Απογοήτευση και ανησυχία εκφράζουν σκανδιναβοί πολιτικοί

«Πολύ ατυχή» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν την έκβαση της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου απορρίφθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία η συμφωνία που είχε κλείσει η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit.

«Ένα βήμα πιο κοντά στο χαοτικό σενάριο του Μπρέξιτ χωρίς συμφωνία. Και ο χρόνος εξαντλείται», τόνισε ο Ράσμουσεν μέσω Twitter.

«Επαφίεται τώρα στη βρετανική κυβέρνηση να προτείνει τον δρόμο που θα πάρουμε.

Στο μεταξύ, θα εντείνουμε τις προετοιμασίες μας για (το Μπρέξιτ) χωρίς συμφωνία», πρόσθεσε.

Η Αν Λίντε, η σουηδή υπουργός αρμόδια για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις και το Εμπόριο, εξέφρασε, επίσης μέσω Twitter, «λύπη διότι το βρετανικό κοινοβούλιο δεν ενέκρινε τη συμφωνία ΗΒ – ΕΕ για την αποχώρηση», που κατ’ αυτήν «παραμένει ο καλύτερος τρόπος για να υπάρξει ένα συντεταγμένο Μπρέξιτ».

Για τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλτ το χθεσινό αποτέλεσμα ήταν «ιστορικό»:

«Πρόκειται μακράν για τη χειρότερη ήττα για μια κυβέρνηση του ΗΒ στη σύγχρονη ιστορία.

Απλούστατα δεν υπάρχει τρόπος που να μπορεί η συμφωνία για την αποχώρηση να διασωθεί.

Αν η κυβέρνηση της Μέι επιβιώσει αύριο, μια εντελώς νέα προσέγγιση είναι ο μόνος πιθανός τρόπος να αποφύγουμε ακόμη χειρότερο χάος».

«Αν ουδείς θέλει στ’ αλήθεια ένα Μπρέξιτ χωρίς συμφωνία, τότε απλούστατα το Μπρέξιτ πρέπει να καθυστερήσει.

Η πίεση για ένα νέο δημοψήφισμα κατά πάσα πιθανότητα θα ενταθεί. Κι αυτό θα πάρει χρόνο.

Αλλά η ΕΕ πρέπει να δώσει τον χρόνο» που απαιτείται, συμπλήρωσε μέσω Twitter.

Διαβάστε, επίσης:

Μεγάλη ήττα για την Μέι: Καταψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία το σχέδιο για το Brexit