Βολές της αντιπολίτευσης κατά Τσίπρα για την «καταπιεσμένη μακεδονική μειονότητα» του BBC

Το ρεπορτάζ αυτό ενίσχυσε την αίσθηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι οι εκτιμήσεις τους και η στάση τους απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών δικαιώθηκαν.

Μεγάλη αναστάτωση προκάλεσε το ρεπορτάζ του BBC το οποίο έκανε λόγο για «καταπιεσμένη μακεδονική μειονότητα» στη χώρα μας.

Όπως ήταν φυσικό, η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας ήταν άμεση, η οποία έβαλλε κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το ρεπορτάζ αυτό ενίσχυσε την αίσθηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι οι εκτιμήσεις τους και η στάση τους απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών δικαιώθηκαν.

Λίγο μετά από την κύρωση της Συμφωνίας, στη ΝΔ θεωρούν ότι εκδηλώνονται κιόλας αλυτρωτικές βλέψεις που κρύβονται στο εν λόγω δημοσίευμα. Το πρόβλημα, όπως λένε στην οδό Πειραιώς, ξεκινά από την παραχώρηση της «μακεδονικής» ταυτότητας και γλώσσας που επιτυγχάνεται με τη συμφωνία, παρά τους ισχυρισμούς περί του αντιθέτου από τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του.

Παράλληλα, φέρνει στο προσκήνιο τις σχετικές διατάξεις που πέρασαν σε συγκεκριμένα άρθρα του Συντάγματος της Βόρειας Μακεδονίας κατά την αναθεώρηση που αποτέλεσε προαπαιτούμενο για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και προβλέπουν την προστασία της διασποράς του «μακεδονικού λαού».

Ενδεικτικό ήταν, άλλωστε, το σχόλιο του τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργου Κουμουτσάκου στο Twitter: «Το άρθρο του BBC δυστυχώς επιβεβαιώνει πολύ γρήγορα την ορθότητα της εναντίωσής μας στη συμφωνία των Πρεσπών, τους εντονότατους προβληματισμούς και τις ανησυχίες μας για τις επιζήμιες συνέπειές της. Έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας. Η κυβέρνηση θερίζει τώρα τις θύελλες που έσπειρε», έγραψε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί ότι δεν πρόκειται ν’ απεμπολήσει το δικαίωμα που έχει ακόμη και ν’ ασκήσει βέτο στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας. Να εναντιωθεί, δηλαδή, στην προοπτική της ένταξης της γειτονικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με το σκεπτικό ότι δεν τηρεί τους κανόνες καλής γειτονίας από τη στιγμή που δεν σέβεται τη συμφωνία των Πρεσπών.

Το ζήτημα, πάντως, αναμένεται να συζητηθεί και κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Μόσχα, την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη. Ο πρόεδρος της ΝΔ, σε ένα απολύτως συμβολικό όσο και σπουδαίας σημασίας ταξίδι, πρόκειται μεταξύ άλλων να συναντηθεί με τον Ρώσο πρωθυπουργό, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Διαβάστε, επίσης:

ΚΙΝΑΛ για BBC: Ξεκίνησαν οι προκλήσεις και η προπαγάνδα του δήθεν Μακεδονισμού