Επίθεση με μελάνι δέχθηκε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα (Βίντεο)

Ένας βουλευτής της δεξιάς αντιπολίτευσης έριξε σήμερα με σύριγγα μελάνι στον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, ο οποίος παρακολουθούσε συνεδρίαση του κοινοβουλίου.

Σε εικόνες που μεταδόθηκαν από τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Έντι Παλόκα φαίνεται να τρέχει προς τον σοσιαλιστή Έντι Ράμα κρατώντας στο χέρι του μια σύριγγα. Ο Παλόκα, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου, έριξε στη συνέχεια μελάνι στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, πριν τεθεί υπό έλεγχο από την υπηρεσία ασφαλείας.

Το επεισόδιο αυτό σημειώνεται δύο ημέρες πριν από μια διαδήλωση για την οποία παρατηρητές εκφράζουν φόβους ότι θα πραγματοποιηθεί σε τεταμένη ατμόσφαιρα, καθώς είναι οργανωμένη από το Δημοκρατικό Κόμμα με αίτημα την παραίτηση του Έντι Ράμα και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Άρχισε έρευνα για το επεισόδιο και ο Έντι Παλόκα θα αποκλεισθεί για δέκα ημέρες από όλες τις κοινοβουλευτικές συζητήσεις, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του κοινοβουλίου.

Πριν απ’ αυτό το επεισόδιο, η συνεδρίαση διεξαγόταν σε τεταμένη ατμόσφαιρα, καθώς ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Λουλζίμ Μπάσα κατηγορούσε τον Έντι Ράμα ότι έχει βυθίσει την Αλβανία στη διαφθορά. Όταν ο Ράμα άρχισε να του απαντά, τότε ο Παλόκα του έριξε το μελάνι. Τον Δεκέμβριο, ένας άλλος βουλευτής της δεξιάς είχε σπάσει ένα αυγό στο κεφάλι του πρωθυπουργού.

Ο Έντι Ράμα αντέδρασε στον λογαριασμό του στο Instagram επικαλούμενος τον Άλμπερτ Αϊνστάιν: «Δύο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία», έγραψε προσθέτοντας πως η δεξιά αντιπολίτευση επέλεξε να προσωποποιήσει «την παγκόσμια ανθρώπινη βλακεία».

Λίγο πριν από το επεισόδιο, είχε δημοσιοποιήσει στον ίδιο λογαριασμό ένα βίντεο που δείχνει έναν Αλβανό να αρνείται να σφίξει το χέρι του Λουλζίμ Μπάσα, τον οποίο ο πρωθυπουργός περιγελά τακτικά στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Η λεκτική βία είναι πανταχού παρούσα στην αλβανική πολιτική ζωή, καθώς η δεξιά και η αριστερά ανταλλάσσουν ύβρεις και σοβαρές κατηγορίες για διαφθορά ή για δεσμούς με το οργανωμένο έγκλημα.

Πριν από τη διαδήλωση του Σαββάτου, η αστυνομία κάλεσε με ανακοίνωσή της τους πολιτικούς αξιωματούχους «να αποφύγουν κάθε δήλωση που θα μπορούσε να υποκινήσει ενέργειες κατά της δημόσιας τάξης» και θα μπορούσε να ενθαρρύνει «μια αποσταθεροποίηση της χώρας».

Η αστυνομία ανακοίνωσε επίσης πως θα πραγματοποιεί «εντατικούς ελέγχους σε οχήματα στους κύριους οδικούς άξονες ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν στη διαδήλωση πρόσωπα με ποινικό μητρώο».

Μέλος του ΝΑΤΟ από το 2009, η Αλβανία επιθυμεί να αρχίσει φέτος ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Βρυξέλλες ζητούν από τις αλβανικές αρχές να καταπολεμήσουν το οργανωμένο έγκλημα και να μεταρρυθμίσουν το δικαστικό σύστημα.

Δείτε το περιστατικό παρακάτω:

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Απίστευτο! Αλεύρωσαν τον Έντι Ράμα στην αλβανική Βουλή (video)

Κουμουτσάκος: Απαράδεκτη και προκλητική η στάση του Εντι Ράμα