Ο Τραμπ συνεχίζει να απειλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι Ευρωπαίοι είναι σκληροί διαπραγματευτές», είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους κατά τη συνάντησή του με τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να απειλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση με περισσότερους τελωνιακούς δασμούς στα εισαγόμενα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα εάν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες δεν καταλήξουν σε νέα εμπορική συμφωνία.

«Είναι κάτι που σκεφτόμαστε. Εάν δεν κλείσουμε συμφωνία, θα επιβάλλουμε (επιπρόσθετους) δασμούς», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος παρέλαβε την Κυριακή έκθεση του υπουργείου Εμπορίου για το κατά πόσο οι εισαγωγές στον εν λόγω τομέα αποτελούν απειλή για την αμερικανική εθνική ασφάλεια. Το περιεχόμενο της έκθεσης παραμένει ως τώρα εμπιστευτικό.

Η επίδοση του πορίσματος της έρευνας του υπουργείου στην αμερικανική προεδρία σήμανε την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης των 90 ημερών – ως τα τέλη του Μαΐου – που έχει πλέον στη διάθεσή του ο Τραμπ για να αποφασίσει αν θα επιβάλλει, ή όχι, τους πρόσθετους δασμούς.

«Προσπαθούμε να κλείσουμε συμφωνία. Οι Ευρωπαίοι είναι σκληροί διαπραγματευτές», είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους κατά τη συνάντησή του με τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

Η Ε.Ε. προειδοποίησε τη Δευτέρα πως θα προχωρήσει σε αντίποινα «τάχιστα» σε περίπτωση επιβολής επιπλέον αμερικανικών δασμών, μολονότι προσμένει «θετική» έκβαση της διαπραγμάτευσης, που υποτίθεται θα άρχιζε μετά την ανακωχή που συμφώνησαν τον περασμένο Ιούλιο ο Τραμπ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Ο Τραμπ μου έδωσε τον λόγω του ότι δεν θα υπάρξουν, προς το παρόν, (επιπλέον) δασμοί στα οχήματα. Θεωρώ την υπόσχεση αυτή αξιόπιστη» ανέφερε ο Γιούνκερ σε συνέντευξη που παραχώρησε προ ημερών στη Stuttgarter Zeitung.