Συνάντηση με την διάδοχο της Μέρκελ ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Συνάντηση με την Πρόεδρο της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Γερμανίας (CDU) και διάδοχο της Άνγκελα Μέρκελ, κ. ‘Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της Ευρωπαϊκή Διάσκεψης του Μονάχου.

Κατά τη συνάντησή του με την κ. Κραμπ-Καρενμπάουερ, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το 2019 θα είναι εκλογική χρονιά, τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο επισημαίνοντας πως τα σημαντικότερα ζητήματα είναι η ανάπτυξη, η δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και η Ασφάλεια, και συγκεκριμένα η προστασία των συνόρων. «Στην Ελλάδα, τα σύνορά μας είναι ταυτόχρονα και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μας ενδιαφέρει, λοιπόν, ιδιαίτερα να προωθήσουμε μια αποτελεσματική ατζέντα για τη ζώνη του Σένγκεν και να εξασφαλίσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επωμίζεται το βάρος που της αναλογεί στην προστασία των κοινών συνόρων μας. Και η Ελλάδα θέλει να συμμετέχει σε αυτή τη προσπάθεια στο μέγιστο των δυνατοτήτων της», είπε χαρακτηριστικά.

Αν. Κραμπ-Καρενμπάουερ: Η Ελλάδα δεν πρέπει να μείνει μόνη της

Από την πλευρά της η κ. Κραμπ – Καρενμπάουερ τόνισε πως συμφωνεί απόλυτα με την ανάγκη να βρεθεί μια κοινή απάντηση στο ζήτημα της ασφάλειας και του μεταναστευτικού. «Η Ελλάδα, μια χώρα που αποτελεί τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, δεν πρέπει να μείνει μόνη της. Είναι ζήτημα αλληλεγγύης, όπως επίσης ζήτημα αλληλεγγύης είναι και το να στηρίξουμε την Ελλάδα μετά από τα πολύ δύσκολα χρόνια που πέρασε, να κανει τα επόμενα βήματα. Το επισημάνατε και ο ίδιος -σημείωσε απευθυνόμενη στον κ. Μητσοτάκη- πόσο σημαντικό είναι να δημιουργήσετε οικονομική ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας, ώστε να μπορούν να γυρίσουν όσοι έχουν φύγει από τη χώρα. Χρειάζεται μια θαρραλέα μεταρρυθμιστική ατζέντα, κάτι που επιζητούμε και στο ΕΛΚ στις επερχόμενες ευρωεκλογές», είπε η διάδοχος της Αγκελα Μέρκελ.

Συναντήσεις με Λαγκάρντ-Ρέγκλινγκ

Ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης είχε επίσης την ευκαιρία να συναντήσει και να συνομιλήσει με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, κ. Κριστίν Λαγκάρντ, τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας, Μάρκους Σόντερ και τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Στην ομιλία του στο δείπνο αναφέρθηκε στη δυναμική ανάπτυξης που έχει η Ελλάδα και επεσήμανε τον κίνδυνο του λαϊκισμού. Όπως είπε, το 2019 είναι ένα κρίσιμο έτος για την Ευρώπη και θα είναι επίσης ένα κρίσιμο έτος για την Ελλάδα. Αναφερόμενος στο γεγονός ότι η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της κρίσης χρέους αλλά και στο επίκεντρο της μεταναστευτικής κρίσης, η οποία προκάλεσε επίσης τριγμούς στο εσωτερικό της Ε.Ε., ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επεσήμανε πως η Ελλάδα ήταν επίσης η πρώτη χώρα που «εξέλεξε στην εξουσία μια λαϊκίστικο κυβέρνηση, το 2015, που προερχόταν από τα αριστερά και σχημάτισε μια κυβέρνηση συνεργασίας, με ένα άλλο λαϊκίστικο κόμμα, που προερχόταν από τα δεξιά. Και δυστυχώς τα περασμένα τρία χρόνια δεν έγινε αρκετή πρόοδος στην Ελλάδα, παρόλο που η δυναμική μιας τεράστιας ανάπτυξης, είναι ξεκάθαρα εκεί, δυστυχώς δεν έγινε πλήρως κατανοητή. Η οικονομία έχει χαμηλή απόδοση, η ανάπτυξη είναι αναιμική, τα επενδυτικά επίπεδα είναι εξαιρετικά χαμηλά, οι τράπεζες έχουν ακόμη πολλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια, και η πλήρης πρόσβαση στις αγορές, μετά το τέλος του προγράμματος δεν έχει αποκατασταθεί»,τόνισε εκφράζοντας όμως την εκτίμηση πως το 2019 θα μπορούσε να είναι καταλύτης για τη χώρα. Όπως εξαλλου ανέφερε, «μια μεγάλη πολιτική αλλαγή θα μπορούσε να στείλει ένα καθαρό σήμα ότι είναι έτοιμη να αλλάξει και να “ξεκλειδώσει” τις πραγματικές αναπτυξιακές δυναμικές της. Έχω πολύ ξεκάθαρα σχέδια σε ό,τι αφορά στο μέλλον της χώρας μας. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει συγκεκριμένα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Είναι μια χώρα που υπέφερε πολύ στα τελευταία δέκα χρόνια. Έχασε το 25% του ΑΕΠ, 500 χιλιάδες Έλληνες άφησαν τη χώρα».

Επιθετικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων

Και, εν συνεχεία, «αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι μια επενδυτική ανάπτυξη. Και αυτό μπορεί να έρθει μόνο αν παραμείνει πιστή στους δημοσιονομικούς στόχους της, και την ίδια ώρα προχωρήσει σε πραγματικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να προσελκύσει ξένες επενδύσεις. Επίσης να ξεκλειδώσει τις δυνατότητες για τοπικές επενδύσεις», τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης. Μάλιστα δεσμεύτηκε πως θα προχωρήσει σε ένα επιθετικό πακέτο μεταρρυθμίσεων, που θα κάνει ξανά την Ελλάδα ένα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, σε μια περίοδο που το διεθνές οικονομικό περιβάλλον δεν μοιάζει τόσο αρνητικό όσο ήταν.

Αναφερόμενος στη σχέση μεταξύ Ελλάδας – Γερμανίας τόνισε πως είναι σημαντικό να αλλάξει το αφήγημα. «Δεν θα πρέπει να είναι πια μια συζήτηση μεταξύ δανειζόμενων – δανειστών, για το πόσα χρήματα χρωστάμε στη Γερμανία, θα πρέπει να είναι μια συζήτηση για το μέλλον, για επενδυτικές ευκαιρίες, για το τι μπορούμε να κάνουμε μαζί, για το πως η Ελλάδα μπορεί να συμμετέχει στα κοινά ευρωπαϊκά σχέδια, σε περιοχές κοινού ενδιαφέροντος, όπως η άμυνα και η μετανάστευση. Αυτά τα θέματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τις προσεχείς ευρωπαϊκές εκλογές» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση κατά του λαϊκισμού τονίζοντας πως «εκλέξαμε τους λαϊκιστές στην εξουσία και πιστέψτε με, δεν κάνουν καλή δουλειά. Έτσι, αν θέλετε το εγχείρημα να πάει προς αυτή την κατεύθυνση, να έχετε την ελληνική ατζέντα στο νου. Και το πραγματικό ερώτημα είναι τι ακολουθεί μετά το λαϊκισμό. Και θεωρώ ότι αυτό που θα δούμε πραγματικά στην Ελλάδα, είναι αυτό που αποκαλώ πολιτικά, ως «μετα-λαϊκισμό». Το εκκρεμές δείχνει προς την ανάγκη για μετριοπάθεια, λόγο, επάρκεια, αξίες, όλες αυτές τις αξίες που ήταν στο κέντρο της μεγάλης ευρωπαϊκής πολιτικής οικογένειάς μας, του ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος, που αποτελούν επίσης και τον πυρήνα των ευρωπαϊκών αξιών, που θα δοκιμαστούν στις επικείμενες εκλογές», τόνισε επισημαίνοντας πως είναι η ώρα να επαναδιατυπωθεί το πολιτικό αφήγημα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μητσοτάκης: Κεντρική πρότασή της ΝΔ η αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα πανεπιστήμια