Επτά ακόμη πέθαναν από την γρίπη: Στους 118 ο αριθμός των θυμάτων

46

Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη χώρα μας την προηγούμενη εβδομάδα από επιπλοκές της γρίπης, αριθμός μικρότερος από αυτόν που καταγράφονταν ανά εβδομάδα το μήνα Φεβρουάριο, ανεβάζοντας συνολικά τον αριθμό των νεκρών στους 118.

Σύμφωνα με τα νεωτέρα στοιχεία της έκθεσης επιδημιολογικής παρατήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ, το γεγονός αυτό δείχνει ότι το φαινόμενο της εποχικής γριπης άρχισε να βρίσκεται σε αποδρομή, χωρίς να έχει εκλείψει.

Κατά την εβδομάδα από 4 έως 10 Μαρτίου 2019, οι επισκέψεις σε γιατρό με γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν μείωση σε σύγκριση με την προηγούμενη πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, αναφέρουν τα νεότερα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία «η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παρουσιάζει μείωση».

Συνολικά, από την αρχή εμφάνισης της γρίπης στη χώρα μας έχουν καταγραφεί 353 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, από τα οποία τα 340 με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ. Από αυτούς τους ασθένεις εμβολιασμένοι ήταν οι 53 (16%). Το ίδιο χρονικο διάστημα έχουν καταγραφεί συνολικά 118 θανατοι απο εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γριπη. Οι 105 θανατοι αφορουσαν σε ασθενείς με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ και 13 σε ασθενείς χωρις νοσηλεια σε Μ.Ε.Θ

Την προηγούμενη εβδομάδα, στα Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 203 κλινικά δείγματα, όλα από νοσοκομεία. Τα 52 (25,6%) εξ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης τύπου Α. Τα 45 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν και εξ αυτών τα 17 (37,8%) ανήκαν στον υποτύπο Α(Η3Ν2) και τα 28 (62,2%) στον υποτύπο Α(Η1Ν1)pdm09.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στους 111 οι νεκροί από την γρίπη – Άλλοι 20 έχασαν τη ζωή τους την τελευταία εβδομάδα