Άκυρο της Γερουσίας στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης του Τραμπ για το τείχος

Η αμερικανική Γερουσία, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς, ακύρωσε το μέτρο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κήρυξε ο Ντόναλντ Τραμπ για την χρηματοδότηση του τείχους που επιθυμεί να χτίσει στα σύνορα του Μεξικού, σε μια εξέλιξη που αποτελεί πλήγμα για τον Αμερικανό πρόεδρο ο οποίος έχει υποσχεθεί να απαντήσει με άσκηση βέτο.

Δώδεκα Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές συστρατεύτηκαν με τους Δημοκρατικούς, υπερψηφίζοντας το νομοσχέδιο που είχε ήδη εγκριθεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων, το οποίο διακηρύσσει ότι «η εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κήρυξε ο πρόεδρος στις 15 Φεβρουαρίου 2019 (…) ακυρώνεται».

«ΒΕΤΟ!» Η ανάρτηση απάντηση Τραμπ στην ακύρωση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απάντησε με ένα λακωνικό “ΒΕΤΟ!” στο Twitter, λίγα λεπτά μετά από την ακύρωση από το Κογκρέσο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που είχε κηρύξει για την χρηματοδότηση του τείχους στα σύνορα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Μεξικού.

Ο Τραμπ είχε προαναγγείλει ότι θα προέβαινε στην άσκηση αρνησικυρίας, το πρώτο βέτο επί προεδρίας του, εάν η πλειοψηφία των γερουσιαστών ενέκρινε το ψήφισμα που τερματίζει την ισχύ του μέτρου που υπέγραψε στις στις 15 Φεβρουαρίου.

Δώδεκα Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές συστρατεύτηκαν με τους Δημοκρατικούς, υπερψηφίζοντας το νομοσχέδιο που είχε ήδη εγκριθεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων, το οποίο διακηρύσσει ότι «η εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κήρυξε ο πρόεδρος στις 15 Φεβρουαρίου (…) ακυρώνεται».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τραμπ: Θα κτίσω με φωτοβολταϊκά το τείχος στο Μεξικό

Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποιεί για «ένα νέο καραβάνι» μεταναστών