Αρχαιότητες από τη Δωδώνη θα φιλοξενηθούν στην Ιταλία

Αρχαιότητες από τη Δωδώνη, το πανελλήνιο ιερό και πολιτικό κέντρο των Ηπειρωτών, θα φιλοξενήσει στους εκθεσιακούς του χώρους το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο του Ρηγίου Καλαβρίας στην Ιταλία, από τις 8 Μαρτίου και για τρεις μήνες.

Η φιλοξενία πραγματοποιείται στο πλαίσιο διοργάνωσης έκθεσης με τίτλο: Ιl Santuario di Dodona e la Magna Grecia και αποτελεί το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου του Ρηγίου με το Πανεπιστήμιο του Salerno και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.

Η έκθεση αποσκοπεί στην παρουσίαση της σημασίας των πολύχρονων και πολύμορφων σχέσεων του ιερού και του μαντείου της Δωδώνης και της Ηπείρου, με τις πόλεις της Μεγάλης Ελλάδας, από τον αποικισμό, τον Αλέξανδρο Α΄ τον Μολοσσό, τον Πύρρο και το Κοινό των Ηπειρωτών, έως τον Οκταβιανό Αύγουστο και τους ύστερους Ρωμαϊκούς χρόνους, όπως αυτές τεκμηριώνονται ιστορικά από την αρχαία γραμματεία και τα αρχαιολογικά δεδομένα, σε συνδυασμό με τις επιγραφικές και νομισματικές μαρτυρίες.

Η έκθεση, με επίκεντρο τη Δωδώνη, θα περιλαμβάνει αντικείμενα και των συλλογών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου του Ρηγίου της Καλαβρίας, ορισμένα εκ των οποίων, είναι σπάνια και άγνωστα, τα οποία θα εκτεθούν, για πρώτη φορά, σε συνάρτηση με τα προερχόμενα από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων. Οργανώνεται σε δύο θεματικές ενότητες: Η πρώτη, είναι αφιερωμένη στο Ιερό και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, με έμφαση στην φηγό και τα χρηστήρια ελάσματα, ενώ η δεύτερη, επικεντρώνεται στην έκθεση αντικειμένων σχετικών με τις πόλεις της Μεγάλης Ελλάδας που μνημονεύονται στα κείμενα των χρηστηρίων ελασμάτων και βρίσκονται στις συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου του Ρηγίου.

Τα αντικείμενα αυτά, κυρίως αγγεία, ειδώλια και μολύβδινα χρηστήρια ελάσματα, θα παρουσιαστούν σε ειδικά διαμορφωμένες προθήκες, των εγκαταστάσεων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου του Ρηγίου της Καλαβρίας, στο οποίο φυλάσσονται, όπως είναι γνωστό, οι δύο περίφημοι χάλκινοι ανδριάντες των πολεμιστών «Bronzi di Riace».

Η έκθεση,όπως επισημαίνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, «συνιστά εξαιρετική πολιτιστική πρωτοβουλία και προβολή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τόσο της Δωδώνης, του αρχαιότερου μαντείου των αρχαίων Ελλήνων και των κατοίκων της Μεγάλης Ελλάδας, όσο και της γόνιμης και διαρκούς συνεργασίας του Υπουργείου μας σε διεθνές επίπεδο, η οποία, αν μη τι άλλο, προβάλλει και αναδεικνύει το πολιτιστικό κεφάλαιο της χώρας μας».

Πηγή: in.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Με τη «Μήδεια» εγκαινιάστηκε στη Δωδώνη το 1ο Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος

«Πολιτιστική Διαδρομή» στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου