Βουλή: Έρχονται προς ψήφιση, εντός του Μαρτίου, κόκκινα δάνεια και 120 δόσεις

Η κυβέρνηση σε κάθε ευκαιρία υπενθυµίζει τις θετικές παρεµβάσεις που έχει κάνει για την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής της

Στη Βουλή αναμένεται να κατατεθούν εντός του Μαρτίου η τροπολογία για τα κόκκινα δάνεια, αλλά και το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις. Η δεύτερη προσπάθεια εξόδου της χώρας στις αγορές με την έκδοση του δεκαετούς ομολόγου στέφθηκε με επιτυχία. Αυτό επιτρέπει στην κυβέρνηση να αισθάνεται πως η οικονομία μπαίνει, πλέον, σε τροχιά σταθερότητας.

Σύµφωνα, λοιπόν µε πληροφορίες, εντός των επόµενων ηµερών θα κατατεθεί και η τροπολογία για τα κόκκινα δάνεια, ενταγµένη σε νοµοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας για τη ∆ΕΠΑ, καθώς το συγκεκριµένο θέµα πρέπει να κλείσει πριν από τις 11 Μαρτίου, οπότε και θα παρουσιαστεί η έκθεση των θεσµών για την πρόοδο της ελληνικής οικονοµίας στο προγραµµατισµένο Eurogroup. Σηµειωτέον πως το νοµοσχέδιο για τις 120 δόσεις θα κατατεθεί σε δεύτερο χρόνο, εντός του Μαρτίου ωστόσο, όπως έχουν διαβεβαιώσει αρµόδιες κυβερνητικές πηγές. Να σηµειωθεί ότι πιθανότατα την Παρασκευή το υπουργείο Εσωτερικών, που κατέθεσε χθες και τη ρύθµιση για την κατάτµηση πέντε δήµων, θα καταθέσει µεγάλο νοµοσχέδιο για θέµατα ιθαγένειας και ισότητας και ζητήµατα που αφορούν τις εκλογές.

Πάντως η κυβέρνηση σε κάθε ευκαιρία υπενθυµίζει τις θετικές παρεµβάσεις που έχει κάνει για την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής της. Μάλιστα ο πρωθυπουργός χθες, µιλώντας στη Βουλή για το δηµογραφικό, αναφέρθηκε στην αύξηση του κατώτατου µισθού, τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, τις συλλογικές συµβάσεις εργασίας και την επιδότηση του ενοικίου ως ένα πλέγµα πολιτικής που συµβάλλει στη σταδιακή αντιµετώπιση του φαινοµένου της γήρανσης του πληθυσµού. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που υπόσχεται η Ν∆, για να τονίσει πως αυτό αφορά µια δαπάνη 100 εκατ. ευρώ για το ∆ηµόσιο, την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από τότε που παρέλαβε το 2015 τη δαπάνη για το παιδί στα 822 εκατοµµύρια ετησίως, την αύξησε στο 1.416.000.000 τον χρόνο.

Ψηλά θα κρατήσει την ατζέντα της κεντροαριστερής διεύρυνσης η κυβέρνηση, αξιολογώντας ως ιδιαίτερα θετική την εκδήλωση που πραγµατοποιήθηκε στην Αθήνα µε πρωτοβουλία της οµάδας Προοδευτικής Συµµαχίας των ∆ηµοκρατών και Σοσιαλιστών. Ήταν η πρώτη εκδήλωση στην οποία έδωσαν το «παρών» και οι νέοι υπουργοί που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, και οι εκπρόσωποι της «Γέφυρας», και η ∆ΗΜΑΡ, αλλά και µεµονωµένα πρόσωπα της Κεντροαριστεράς που δείχνουν πως συµφωνούν µε την αναγκαιότητα για µια αριστερή και προοδευτική συµπόρευση. Τις επόµενες ηµέρες θα ξεκινήσουν οι διεργασίες για τη συγκρότηση κοινής επιτροπής µεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και όλων των δυνάµεων που θέλουν να συνεργαστούν µαζί του για µια προοδευτική συµµαχία, ώστε να καθοριστούν τα κείµενα των εκλογών, η ευρωδιακήρυξη και να γίνει µια πρώτη συζήτηση για το ευρωψηφοδέλτιο.

Διαβάστε, επίσης:

Π. Σκουρλέτης: Η αξιοπιστία έχει επανέλθει μετά το τέλος των μνημονίων