«Κίτρινα γιλέκα»: Νέες συγκρούσεις και σοβαρά επεισόδια – Πυρπόλησαν τράπεζα

Διαδηλωτές πυρπόλησαν μια τράπεζα και λεηλάτησαν καταστήματα στον διασημότερο εμπορικό δρόμο του Παρισιού σε ένα νέο ξέσπασμα βίας καθώς οι διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» εναντίον του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και των φιλικών προς τις επιχειρήσεις μεταρρυθμίσεών του συμπληρώνουν τέσσερις μήνες.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και κανονιών νερού καθώς η διαδήλωση εξελίχθηκε βίαια έπειτα από εβδομάδες σχετικής ηρεμίας στη διάρκεια των διαδηλώσεων και μείωσης του αριθμού των συμμετεχόντων.

Ένα υποκατάστημα της τράπεζας Tarneaud τυλίχθηκε στις φλόγες και οι πυροσβέστες χρειάστηκε να εκκενώσουν ένα κτίριο που βρίσκεται κοντά στην περίφημη οδική αρτηρία του Παρισιού. «Δύο άνθρωποι διασώθηκαν από τις φλόγες. Μια γυναίκα και το μωρό της είχαν εγκλωβιστεί στον δεύτερο όροφο», δήλωσαν οι πυροσβέστες στο Γαλλικό Πρακτορείο. Έντεκα άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά, ανάμεσά τους δύο αστυνομικοί, διευκρίνισαν.

Δύο περίπτερα στη λεωφόρο των Ηλυσίων έπιασαν φωτιά.

Διαδηλωτές εκσφενδόνισαν πλάκες πεζοδρομίου εναντίον των αστυνομικών μέσα σε σύννεφα δακρυγόνων μπροστά από την Αψίδα του Θριάμβου, η οποία είχε λεηλατηθεί στην κορύφωση των διαδηλώσεων τον Δεκέμβριο.

Η αστυνομία είχε προσαγάγει τουλάχιστον 120 διαδηλωτές μέχρι αργά το απόγευμα καθώς διαδηλωτές λεηλάτησαν καταστήματα στην περιοχή των Ηλυσίων Πεδίων και το εστιατόριο Fouquet, στο οποίο προκλήθηκε μικρής έκτασης πυρκαγιά.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, «τουλάχιστον 350.000 άνθρωποι» διαδήλωσαν σε όλη τη Γαλλία, 107.000 εκ των οποίων στο Παρίσι. Από την πλευρά της η αστυνομική διεύθυνση έκανε λόγο για 25.000 έως 30.000 διαδηλωτές στην πρωτεύουσα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ δήλωσε νωρίτερα πως στη διαδήλωση συμμετείχαν τουλάχιστον 1.500 «ακραία βίαιοι» άνθρωποι με σκοπό να προκαλέσουν ταραχές.

«Αποφάσισαν, ίσως ως κύκνειο άσμα, να έρθουν και να επιτεθούν –χρησιμοποιώ τα λόγια τους– στο Παρίσι», είπε και πρόσθεσε πως περισσότεροι από 1.400 αστυνομικοί έχουν κινητοποιηθεί.

«Έχω δώσει οδηγίες στην αστυνομία σήμερα το πρωί για μεγάλη αυστηρότητα έτσι ώστε τίποτα να μην τους ξεφύγει», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Κίτρινος συναγερμός» στην Γαλλία: «θα καεί το Παρίσι;»

Βλέπουν ρωσικό «δάκτυλο» πίσω από τα «κίτρινα γιλέκα»

Με «τελική επίθεση» απειλούν τα «Κίτρινα Γιλέκα» – Συναγερμός σε όλη την Ευρώπη