Ο Πούτιν ανακήρυξε την ενεργειακή αυτονομία της Κριμαίας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, συμμετέχοντας σε τελετές αφιερωμένες στην πέμπτη επέτειο από την προσάρτηση της Κριμαίας στην Ρωσική Ομοσπονδία, εγκαινίασε δύο μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Χερσόνησο της Κριμαίας, που διασφαλίζουν την ενεργειακή της ανεξαρτησία.

Ο Ρώσος πρόεδρος έφθασε αρχικά στην Σεβαστούπολη, όπου εγκαινίασε τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς Μπαλακλάφσκαγια και Ταβρίτσεσκαγια και εν συνεχεία αναχώρησε για την Συμφερούπολη για να συμμετάσχει στους εορτασμούς που είναι αφιερωμένοι στην πέμπτη επέτειο της προσάρτησης της Κριμαίας από την Ρωσία. Μιλώντας κατά την διάρκεια της επίσημης τελετής των εγκαινίων των δύο θερμοηλεκτρικών σταθμών, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι «σήμερα έγινε ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της χερσονήσου της Κριμαίας, αλλά και όλου του νότου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, για την ανάπτυξη της οικονομίας και των υποδομών της περιοχής».

Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι το 2014 η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Κριμαία έφθανε τα 160 μεγαβάτ. «Αυτή η ποσότητα δεν επαρκούσε, ακόμη και δεδομένου ότι η Ουκρανία προμήθευε την Κριμαία με ηλεκτρική ενέργεια και ήταν σαφές ότι δεν επαρκούσε ώστε να υπάρχει σταθερή ηλεκτροδότηση για τα σπίτια, τα νοσοκομεία, τα σχολεία και πολύ περισσότερο για να αναπτυχθεί η χερσόνησος της Κριμαίας, για να ενταχθούν στα δίκτυα ηλεκτροδότησης νέοι καταναλωτές, για να αναπτυχθούν η βιομηχανία, οι επιχειρήσεις , ο τουρισμός. Αυτές οι ποσότητες ήταν εντελώς ανεπαρκείς. Η κατάσταση άλλαξε ριζικά», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι η συνολική ισχύς και των δύο σταθμών θα φθάσει τα 940 μεγαβάτ, που συνιστούν το 90% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στην Κριμαία, ενώ η συνολική ενεργειακή ισχύς της χερσονήσου , χωρίς να ληφθούν υπ’ όψιν οι ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν οι ανεμογεννήτριες, οι σταθμοί ηλιακής ενέργειας και οι κινητοί σταθμοί τουρμπίνας φυσικού αερίου θα φθάνει τα 2070 μεγαβάτ, ποσότητα που είναι σε θέση όχι απλώς να καλύψει τις ανάγκες της Χερσονήσου σε ηλεκτρική ενέργεια αλλά και να καλύψει τις ανάγκες και άλλων περιοχών.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η πλήρης λειτουργία των δύο θερμοηλεκτρικών σταθμών σηματοδοτεί την «πλήρη ενεργειακή απεξάρτηση της Κριμαίας, αλλά και την δυνατότητα μάλιστα να τροφοδοτεί με ενέργεια και την ηπειρωτική γη»(ηπειρωτική Ρωσία-σ.σ).

Στην επίσημη τελετή των εγκαινίων των θερμοηλεκτρικών σταθμών παρευρίσκονταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντμίτρι Κόζακ, ο υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ, ο πρόεδρος της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ και ο γενικός διευθυντής της Rostec Σεργκέι Τσεμέζοφ.

Τα πρώτα τμήματα και των δύο θερμοηλεκτρικών σταθμών, που εγκαινιάσθηκαν σήμερα είχαν τεθεί σε λειτουργία τον Οκτώβριο του 2018.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Ρωσία στέλνει μαχητικά αεροσκάφη στην Κριμαία

Εγκαίνια στη γέφυρα της Κριμαίας με οδηγό τον… Πούτιν (pics)