«Πρέπει να εντατικοποιηθεί ο έλεγχος των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού για φυματίωση»

«Ήρθε η ώρα!». Αυτό είναι το μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την παγκόσμια ημέρα φυματίωσης, στις 24 Μαρτίου και, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, είναι ημέρα ενημέρωσης του κοινού για την παγκόσμια επιδημία της φυματίωσης, αλλά και ημέρα ευαισθητοποίησης γύρω από τις προκλήσεις και τα προβλήματα που εμποδίζουν την εξάλειψη της «καταστροφικής νόσου».

Σύμφωνα με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία (ΕΠΕ), «ήρθε η ώρα για ενεργητική αναζήτηση και θεραπεία της ενεργού και λανθάνουσας φυματίωσης» και πρέπει να εντατικοποιηθεί ο έλεγχος για φυματίωση των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού και ιδιαίτερα των προσφύγων και μεταναστών, των φυλακισμένων, των τροφίμων ψυχιατρικών ιδρυμάτων και ιδρυμάτων χρονίως πασχόντων.

«Ήρθε η ώρα για καλύτερη εκπαίδευση, αλλά και ενίσχυση της υποψίας και ευαισθητοποίησης για τη διάγνωση της φυματίωσης. Ήρθε η ώρα για την αξιόπιστη καταγραφή της επίπτωσης του νοσήματος στη χώρα μας, μέσω σύνδεσης της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αντιφυματικών φαρμάκων με τη δήλωση των περιστατικών φυματίωσης», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΠΕ, προσθέτοντας ότι «μόνο όταν γνωρίζεις πραγματικά τον “ εχθρό”, μπορείς να τον νικήσεις».

Η ΕΠΕ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη στελέχωση και λειτουργία αντιφυματικών ιατρείων και στις κατάλληλες συνθήκες νοσηλείας σε όλα τα περιφερειακά νοσοκομεία, ιδιαίτερα στα ακριτικά νησιά. Ζητά δε άμεση πρόσβαση στη θεραπεία και αδιάλειπτη διαθεσιμότητα όλων των αντιφυματικών φαρμάκων, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ, καθώς και ανάπτυξη εθνικής στρατηγικής για τη φυματίωση.

Κάθε χρόνο, στις 24 Μαρτίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης, για να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό όσον αφορά τις καταστροφικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της φυματίωσης και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για τον τερματισμό της παγκόσμιας επιδημίας της φυματίωσης, σημειώνει η ΕΠΕ.

Υπογραμμίζει ότι η φυματίωση παραμένει το συχνότερο αίτιο θανάτου από λοιμώδες νόσημα στον κόσμο. Κάθε μέρα, σχεδόν 4.500 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από φυματίωση και περίπου 30.000 άνθρωποι αρρωσταίνουν από αυτή την ασθένεια, που μπορεί και να προληφθεί, αλλά και να θεραπευθεί. Από το 2000 μέχρι σήμερα, συνολικά 54 εκατομμύρια ζωές έχουν σωθεί χάρις στις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της φυματίωσης και η θνητότητα της νόσου έχει μειωθεί κατά 42%.

Προκειμένου να εντατικοποιηθεί ο αγώνας κατά της φυματίωσης και να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει η παγκόσμια κοινότητα για την καταπολέμηση του νοσήματος, οι αρχηγοί των κρατών συναντήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2018 και ανέλαβαν ισχυρές δεσμεύσεις για την εξάλειψη της φυματίωσης, στη διάρκεια της πρώτης υψηλού επιπέδου συνάντησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας «Ήρθε η ώρα» – δίνει έμφαση στην επείγουσα ανάγκη που υπάρχει να δράσουμε, βασισμένοι στις δεσμεύσεις των παγκόσμιων ηγετών, ώστε: να κλιμακωθεί η πρόσβαση στην πρόληψη και τη θεραπεία, να υπάρξει ανάληψη ευθυνών, να εξασφαλισθεί επαρκής και βιώσιμη χρηματοδότηση και για την έρευνα, να προωθηθεί ο τερματισμός του στιγματισμού και των διακρίσεων και να προωθηθεί μια δίκαιη απάντηση στο πρόβλημα της φυματίωσης, βασισμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα, με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ένα βήμα πριν το σωτήριο εμβόλιο, οι επιστήμονες!

Το AIDS εξαπλώνεται αναφέρει σε έκθεσή του ο ΟΗΕ

Η Κοντσίτα της Γιουροβίζιον ανακοίνωσε ότι είναι φορέας του AIDS (pic)