Προεκλογικές υποσχέσεις Τσίπρα: Εξήγγειλε μείωση ανεργίας και αύξηση των μισθών

Το δημογραφικό είναι ένα πρόβλημα που δεν αφορά μόνο το σήμερα και το αύριο, όποιες πολιτικές χαραχθούν, τα αποτελέσματά τους θα γίνουν αντιληπτά σε βάθος χρόνου, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση στη Βουλή για το δημογραφικό. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε θετικό ότι η έκθεση της διακομματικής επιτροπής για το δημογραφικό είναι σχεδόν ομόφωνη. Η χώρα βγαίνει στις αγορές με δεκαετές ομόλογο και αυτό σηματοδοτεί ελπίδα και προοπτική

Το δημογραφικό είναι ζήτημα συνολικής στρατηγικής

«Το δημογραφικό δεν είναι επιμέρους ζήτημα. Το δημογραφικό είναι ζήτημα συνολικής στρατηγικής. Συνιστά συνέπεια του τρόπου με τον οποίο επιλέγουμε να οργανώσουμε την κοινωνία μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για το θέμα.

Δηλαδή, εξήγησε, αν είμαστε σε θέση να επιλέξουμε ένα μοντέλο κοινωνικής αναπαραγωγής, στο οποίο η αύξηση του πληθυσμού θα είναι η λογική συνέπεια της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης της κοινωνικής πλειοψηφίας ή αντίθετα αν το μοντέλο, το οποίο επιλέγουμε, είναι αυτό που θεωρεί ενδεδειγμένο έναν τρόπο κοινωνικής αναπαραγωγής, όπου η συνέπεια της μείωσης του πληθυσμού είναι μία μικρή ασήμαντη λεπτομέρεια μπροστά στην ευημερία μίας κοινωνικής μειοψηφίας που απολαμβάνει ενδεχομένως προνόμια και πλούτο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι «αν και δεν συναντάται το δημογραφικό ζήτημα συχνά στον πολιτικό ανταγωνισμό, αυτός είναι σε κάθε λέξη και σε κάθε πρόταση που διατυπώνει η κάθε πολιτική δύναμη σε αυτήν εδώ την αίθουσα». «Ο τρόπος με τον οποίο οραματιζόμαστε την ανάπτυξη, τη μείωση της ανεργίας, το κοινωνικό κράτος, την παιδεία, το ασφαλιστικό σύστημα και όλα τα κρίσιμα θέματα στη δημόσια σφαίρα, συνιστά μια ενιαία απάντηση και στο μεγάλο πρόβλημα του δημογραφικού».

Η ανατροπή της μείωσης των γεννήσεων και της αύξησης των θανάτων δεν πρέπει να γίνει μέσω πολιτικών λιτότητας, χωρίς ενσωμάτωση των μεταναστών

Αν θέλουμε να μιλήσουμε επί της ουσίας για προοπτική ανατροπής αυτής της τάσης (μείωσης των γεννήσεων και αύξησης των θανάτων), πρέπει να συνομολογήσουμε ότι δεν μπορεί να γίνει μέσω πολιτικών λιτλότητας και διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής και χωρίς ολοκληρωμένη πολιτική ένταξη, ενσωμάτωση των μεταναστών. Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για το δημογραφικό.

«Γι’ αυτό, θα ήθελα να αναφερθώ σε τρείς απολύτως κομβικούς άξονες μίας συνολικής στρατηγικής, από την οποία προκύπτει η σταδιακή επίλυση του δημογραφικού προβλήματος» πρόσθεσε.

Μείωση της ανεργίας, προστασία της εργασίας και αύξηση των μισθών συνιστούν αναγκαία συνθήκη για την επίλυση του δημογραφικού

Στο ζήτημα της εργασίας, που είναι το υπ’ αριθμόν ένα στην υπόθεση της κοινωνικής αναπαραγωγής, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση για το δημογραφικό στη Βουλή. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα, μόλις 5 χρόνια πριν ήταν μία χώρα, στην οποία κάτι λιγότερο από το 1/3 του εργατικού δυναμικού της ήταν εκτός παραγωγής και, ακόμη χειρότερα, στην ίδια κατάσταση βρίσκονταν τα 2/3 των νέων ως 25 ετών. «Είναι σαφές ότι σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ο σχεδιασμός για το μέλλον, οι σκέψεις για οικογένεια, απόκτηση παιδιών, έγιναν όνειρο απατηλό για την πλειοψηφία των νέων ανθρώπων», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι για αυτόν τον λόγο η κυβέρνηση είπε -από την πρώτη στιγμή- ότι αποτελεί εθνικό στόχο. «Πρώτον, θέσαμε ως εθνικό στόχο πρώτα απ’ όλα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», επισήμανε, προσθέτοντας ότι έχουμε σήμερα πάνω από 350.000 νέες θέσεις εργασίας, κάτι που αποτυπώθηκε στη μείωση της ανεργίας κατά 9 μονάδες σε σχέση με την «οδυνηρή στιγμή του 2014».

«Δεύτερον», συνέχισε, «εργαστήκαμε για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Οργανώσαμε από μηδενική βάση το ΣΕΠΕ. Κυνηγήσαμε την παραβατικότητα σε όλους του τομείς. Περιορίσαμε την αδήλωτη εργασία στο 9%, όταν είχε φτάσει το 2014 ακόμα και στο 20% στους τομείς υψηλής παραβατικότητας». «Τρίτον, προχωρήσαμε άμεσα, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, σε δύο κομβικές ενέργειες για τη συνολική αύξηση των μισθών: Την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% και κατά 27% για τους νέους, αφού καταργήσαμε τη ντροπιαστική διάταξη της κυβέρνησης Σαμαρά, του 2012, για τον υποκατώτατο μισθό των νέων έως 25 ετών», συμπλήρωσε.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «η μείωση της ανεργίας, η προστασία της εργασίας και η αύξηση των μισθών αποτελούν προϋπόθεση για μια ενιαία στρατηγική που μπορεί να δώσει προοπτική ανατροπής αυτού του φαινομένου και συνιστά αναγκαία και ικανή συνθήκη για τη σταδιακή επίλυση του δημογραφικού». Όπως υποστήριξε, χωρίς την αποκατάσταση της εργασίας, ο σχεδιασμός του μέλλοντος είναι έωλος και αμφίβολος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για αυτόν τον λόγο «οι συνταγές απορρύθμισης της εργασίας, οι νεοφιελεύθερες συνταγές διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και καθήλωσης των μισθών δήθεν στο όνομα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, το μόνο που πετυχαίνουν με βεβαιότητα είναι να υποθηκεύουν το μέλλον μίας γενιάς».

Ο πρωθυπουργός στηλίτευσε τον χαρακτηρισμό ενεργητικών πολιτικών ως «φιλοδωρήματα», σημειώνοντας ως παράδειγμα ότι η επιδότηση ενοικίου θα καλύψει μεγάλο μέρος αναγκών νέων ανθρώπων που θέλουν να φτιάξουν οικογένεια.

Επόμενος άξονας, εξαιρετικά κρίσιμος για το δημογραφικό, είναι οι πολιτικές για το παιδί

«Επόμενος άξονας, εξαιρετικά κρίσιμος για το δημογραφικό, είναι οι πολιτικές για το παιδί και έχω την αίσθηση ότι δεν είστε επαρκώς ενημερωμένος από τους συνεργάτες σας για όσα ήδη έχουν γίνει», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο, Μητσοτάκη, κατά τη συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα στη Βουλή.

«Θα μπορούσα να πω κι εγώ ότι 2.000 άπαξ με τη γέννηση του παιδιού είναι ένα “φιλοδώρημα”, γιατί δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα, όχι είναι κάτι σοβαρό αυτό που προτείνετε», πρόσθεσε, σημειώνοντας; «Όταν παραλάβαμε το 2015, η δαπάνη ήταν 822 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ σήμερα η δαπάνη για το παιδί είναι στο 1 δισ. 416 εκατ. ευρώ ετησίως».

Απόλυτη προτεραιότητά μας είναι όλα τα παιδιά που γεννιούνται και μεγαλώνουν σε αυτό τον τόπο να μη στερηθούν τα στοιχειώδη

«Απόλυτη προτεραιότητά μας είναι όλα τα παιδιά που γεννιούνται και μεγαλώνουν σε αυτόν τον τόπο να μη στερηθούν τα στοιχειώδη, ανεξάρτητα από το εισόδημα των γονιών τους, ανεξάρτητα από τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ήρθαν στον κόσμο», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά στη συζήτηση για το δημογραφικό στη Βουλή. «Κανένας άνθρωπος δεν έρχεται στον κόσμο με τη μοίρα του προδιαγεγραμμένη. Ευθύνη και καθήκον της πολιτείας είναι να κάνει το παν, ώστε να εξασφαλίζει μια κοινή αφετηρία, μια ασφαλή διαδρομή για την προοπτική κάθε παιδιού σε αυτό, τον τόπο. Σε αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε βήμα πίσω και για κανένα λόγο. Δεν χωράνε δημοσιονομικοί υπολογισμοί όταν μιλάμε για το πολυτιμότερο αγαθό αυτού του τόπου», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Οι δράσεις που έχουμε αναλάβει για όλα τα παιδιά, παρά τα στενά δημοσιονομικά, ήταν εμβληματικές

«Εμείς εκτιμούμε ότι οι δράσεις που έχουμε αναλάβει, παρά τα στενά δημοσιονομικά, ήταν εμβληματικές», ανέφερε ο πρψθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση για το δημογραφικό στη Βουλή.

«Εμβληματικές είναι οι δράσεις μας για όλα τα παιδιά στη θέση ενός μοντέλου που αφορούσε μόνο ευάλωτες κατηγορίες, αυξάνοντας τον προϋπολογισμό για το παιδί από 822 εκατ. το 2015 σε 1, 42 δισ. το 2018, δηλαδή αύξηση 72%”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. «Αυξήσαμε το ύψος των οικογενειακών επιδομάτων, από 650 εκατ. ευρώ το 2015, σε 1,1 δισ. το 2018. Τα οποία, αντίστοιχα, αφορούσαν 800.000 οικογένειες και 1,4 εκατ. παιδιά το 2015 και σήμερα αφορούν 900.000 οικογένειες και 1,6 εκατ. παιδιά», σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση θέσπισε τον θεσμό των σχολικών γευμάτων που παρέχονται καθημερινά σε 153.000 παιδιά σε όλη τη χώρα και πως σε μία τριετία αύξησε την κρατική χρηματοδότηση για να μπουν 60% περισσότερα παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, δωρεάν. Όπως είπε, το 2015 είχαμε 79.000 vouchers για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και φέτος (2018-2019) η κυβέρνηση έχει δώσει ερισσότερα από 127.000, δηλαδή 60% περισσότερα παιδιά με πολύ σημαντική αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, να μην εξαγγέλλει πράγματα που ήδη υλοποιεί αυτή η κυβέρνηση. Απαντώντας, ειδικότερα, στον κ. Μητσοτάκη επισήμανε πως «το πρόβλημα δεν έγκειται στο ότι δεν υπάρχει επαρκής κρατική χρηματοδότηση, δαπάνη, επιδότηση. Γιατί λέτε στο πρόγραμμά σας ότι θα το λύσετε δίνοντας 1.800 ευρώ ετησίως σε κάθε παιδί. Εμείς δίνουμε σήμερα από 2.375 έως 2.945 για τα βρέφη, 1.805 έως 2.375 για τα νήπια. Πολύ περισσότερα από όσα λέτε εσείς ότι θα δώσετε. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι δεν υπάρχουν επαρκείς παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, είτε δημόσιοι είτε ιδιωτικοί», υπογράμμισε. «Σήμερα κάνουμε αγώνα δρόμου για να δώσουμε κίνητρα να φτιαχτούν», συμπλήρωσε, υποστηρίζοντας ότι «από τον Ιανουάριο του 2019 είναι σε εξέλιξη πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ για την ίδρυση 10.000 νέων θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς». Όπως τόνισε, ανταποκρίθηκαν μέχρι στιγμής 110 δήμοι που ιδρύουν 5.000 νέες θέσεις «και προχωράμε μέχρι την κάλυψη όλου του ποσού». «Στόχος μας, τα επόμενα χρόνια, η κάλυψη σε βρεφονηπιακούς 150.000 παιδιών», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο για την υιοθεσία που εξήγγειλε σήμερα η ΝΔ έχει γίνει νόμος εδώ και έναν χρόνο

«Επιλέξαμε να δώσουμε βάρος σε ένα ιδιαιτέρως κρίσιμο ζήτημα στο οποίο διαχρονικά η ελληνική Πολιτεία, επέλεγε να κλείνει τα μάτια, υποταγμένη στη γραφειοκρατία, τα στερεότυπα και τον κοινωνικό συντηρητισμό. Κι αυτό ήρθατε να το εξαγγείλετε σήμερα αλλά έχει γίνει νόμος εδώ και έναν χρόνο», είπε ο Αλ. Τσίπρας αναφερθείς στην Εθνική Στρατηγική για την αποϊδρυματοποίηση, δηλαδή το νέο θεσμικό πλαίσιο για την υιοθεσία, όπου μειώνεται ο χρόνος αναμονής σε 8-12 μήνες από 4-6 χρόνια. «Καθυστερήσεις που πολύ συχνά τροφοδοτούσαν το ανεπίτρεπτο φαινόμενο της “εμπορίας” ανηλίκων. Όλο το σύστημα γίνεται αδιάβλητο και ψηφιακό», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για την ενσωμάτωση των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία

Αναφερόμενος στην ενσωμάτωση των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για το δημογραφικό, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μίλησε τόσο για την υποκρισία ορισμένων πάνω στο δημογραφικό όσο, όμως, και για τις θλιβερές συνέπειες στη μείωση του πληθυσμού από την επικράτηση ρατσιστικών και ακραία συντηρητικών στερεοτύπων -για πολλά χρόνια- σε μια σειρά από χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε τα στοιχεία του Population Europe του Ινστιτούτου Max Planck, σύμφωνα με τα οποία χώρες, οι οποίες -παρά την πρόσφατη άνοδο της ακροδεξιάς σε ορισμένες περιπτώσεις- έχουν πολιτικές ένταξης και -συγκεκριμένα- πολιτογράφησης μεταναστών είτε για διαμένοντες για μεγάλο διάστημα μόνιμα στη χώρα είτε πολύ περισσότερο για μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς, αναμένεται να δουν αύξηση στον πληθυσμό τους. Χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Σουηδία, το Βέλγιο, εκτιμάται ότι θα αυξήσουν τον πληθυσμό τους σημαντικά έως το 2050, κατά κύριο λόγο εξαιτίας της μετανάστευσης.

Αντιθέτως, χώρες που πρωτοστατούν στη σταυροφορία ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες από άλλες ηπείρους και οραματίζονται την Ευρώπη των κλειστών συνόρων, οι περισσότερες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Βαλτικής, εκτιμάται ότι θα έχουν μείωση πληθυσμού. Τόσο λόγω της μη ενσωμάτωσης μεταναστών όσο και λόγω της μόνιμης φυγής γηγενών στο εξωτερικό.

Δεν χωρούν κροκοδείλια δάκρυα από πολιτικές δυνάμεις που στην πράξη θεώρησαν τις πολιτικές για το παιδί περιττή σπατάλη

«Δεν χωρούν ούτε κροκοδείλια δάκρυα, ούτε κορώνες για το δημογραφικό, από πολιτικές δυνάμεις που στην πράξη, με τα πεπραγμένα τους στην κορύφωση της κρίσης, θεώρησαν τις πολιτικές για το παιδί, περιττή σπατάλη», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση για το δημογραφικό στη Βουλή. Αντιθέτως, σημείωσε ότι η σημερινή κυβέρνηση, μέσα σε δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες, κατάφερε να αυξήσει σε μεγάλο ποσοστό τις δαπάνες για πολιτικές που αφορούν το παιδί.

Εμείς δεν θα γυρίσουμε την πλάτη στους ανθρώπους που η Ελλάδα έγινε η δική τους πατρίδα

«Εμείς δεν θα γυρίσουμε την πλάτη στους ανθρώπους που η Ελλάδα έγινε η δική τους πατρίδα, δεν θα στερήσουμε από τον τόπο μας, τις νέες γενιές των ελληνόπουλων διαφορετικής καταγωγής, εθνικότητας, χρώματος», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Γι΄ αυτό και από το 2016, όταν ξεκίνησε η εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου για την ιθαγένεια, 66 χιλιάδες νέες και νέοι που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εδώ, έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια”, επισήμανε ο Αλέξης Ταίπρας και προσέθεσε: «Και έχουμε ήδη προχωρήσει στη σύσταση της Ειδικής Γραμματείας Ιθαγένειας, ώστε να εξασφαλίζεται η διαφάνεια, η δημοσιότητα και η επιτάχυνση της διαδικασίας η οποία αφορά περίπου 200.000 παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα. Ενώ παράλληλα, θεσπίσαμε πριν ένα χρόνο, τη δυνατότητα όσων έχουν νόμιμη και συνεχή διαμονή τουλάχιστον 12 έτη στη χώρα, να αιτηθούν την πολιτογράφηση τους».

Αυτοί που καλλιεργούν τον ρατσισμό, τον εθνικισμό, την καθαρότητα της φυλής, δεν σκορπούν μονάχα το μίσος και τον διχασμό εντός της ελληνικής κοινωνίας, την ακρωτηριάζουν

Το ερώτημα «η Ελλάδα σε ποια πλευρά της ιστορίας επιλέγει να σταθεί;» έθεσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη συζήτηση για το δημογραφικό στη Βουλή. Όπως είπε, οι πολιτικές επιλογές στο πρόσφατο παρελθόν, πλην λαμπρών εξαιρέσεων που απλά επιβεβαίωσαν τον κανόνα, αφορούσαν χώρες που πρωτοστατούν στη σταυροφορία ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες από άλλες ηπείρους και οραματίζονται την Ευρώπη των κλειστών συνόρων. Όμως, αυτός ο δρόμος είναι καταστροφικός και δεν υπήρξε ποτέ μονόδρομος για τη χώρα.

Ο κ. Τσίπρας θύμισε ότι όχι πολλά χρόνια πριν, μόλις τη δεκαετία του ’90 και σύμφωνα με την πολύτιμη μελέτη του σπουδαίου καθηγητή και πρώην υπουργού Μανώλη Δρεττάκη, η χώρα αύξησε τον πληθυσμό της κατά περίπου 700.000 πολίτες. Γεγονός που προέκυψε κατά 97% από την εισδοχή μεταναστών και μόλις κατά 3% από την υπεροχή των γεννήσεων έναντι των θανάτων εκείνη την περίοδο.

«Επομένως, αυτοί που καλλιεργούν τον ρατσισμό, τον εθνικισμό, την καθαρότητα της φυλής, δεν σκορπούν μονάχα το μίσος και τον διχασμό εντός της ελληνικής κοινωνίας. Την ακρωτηριάζουν», σημείωσε ο πρωθυπουργός είπε και πρόσθεσε: «Πολύ περισσότερο αυτοί που κυβέρνησαν τον τόπο με οδηγό αυτές τις αρχές. Αυτοί που μιλούσαν και μιλούν για λαθραίους, για εισβολείς, για τη δήθεν απειλή στα ήθη και τα έθιμα του τόπου. Αυτοί που γύρισαν την πλάτη σε χιλιάδες παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς και νοιάστηκαν μονάχα για μια στιγμή».

Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε στην περίπτωση της οικογένειας του Γιάννη Αντετοκούνμπο τονίζοντας: «Μόνο και μόνο για να κλέψουν λίγη από τη λάμψη μιας περήφανης οικογένειας μεταναστών από τη Νιγηρία, που τα τέσσερα από τα πέντε παιδιά τους είναι Ελληνόπουλα, που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν με βάσανα και δυσκολίες, αγάπησαν την πατρίδα και μας γεμίζουν χαρά και περηφάνια με τις επιτυχίες τους».

Είναι σαφές ότι οι κήρυκες του ρατσισμού και της ξενοφοβίας οδηγούν τη χώρα -διά του αποτελέσματος- σε πληθυσμιακή συρρίκνωση

«Είναι σαφές ότι οι κήρυκες του ρατσισμού και της ξενοφοβίας οδηγούν τη χώρα -διά του αποτελέσματος- σε πληθυσμιακή συρρίκνωση», τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση για το δημογραφικό στη Βουλή. «Εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια κοινωνία συμπεριληπτική, μια χώρα πρότυπο συνύπαρξης, αλληλεγγύης, μια χώρα που αγκαλιάζει τον πλούτο των παραδόσεων και των διαφορετικών καταγωγών. Την Ελλάδα των ανοιχτών οριζόντων όπως ήταν άλλωστε πάντα στις μεγαλύτερες στιγμές της ιστορίας της», πρόσθεσε”.

Επίσης, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για «μεγάλη υποκρισία» στο θέμα της ενσωμάτωσης των μεταναστών και όταν από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντέδρασαν, λέγοντας πως δική τους κυβέρνηση έδωσε την ελληνική υπηκοότητα στον Γιάννη Αντετοκούμπο, ο κ. Τσίπρας παρατήρησε ότι είδαν τη μία και μοναδική εξαίρεση και στέρησαν το ίδιο δικαίωμα από άλλα 200.000 παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα.

Παιδιά σαν τον Αντετοκούμπο δεν πρόκειται να ψηφίσουν τη ΝΔ, διότι έχει προσεγγίσει τις πιο ακραίες και δεξιές συμπεριφορές και ρητορικές

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το δημογραφικό στη Βουλή, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απάντησε στην κατηγορία της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να «αλλοιώσει» το εκλογικό Σώμα με τη χορήγηση ιθαγένειας σε παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα.

«Αντί να μας κατηγορείτε ότι δεν επιταχύνουμε τις διαδικασίες χορήγησης της ελληνικής ιθαγένειας για τα παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα, μας κατηγορείτε ότι έχουμε σχέδιο, λέει να “αλλοιώσουμε” το εκλογικό Σώμα, θεωρώντας ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που εντάσσονται στην ελληνική κοινωνία, σαν τον Αντετοκούμπο, δηλαδή, δεν πρόκειται να σας ψηφίσουν. Ε, δεν πρόκειται να σας ψηφίσουν διότι έχετε προσεγγίσει τις πιο ακραίες και δεξιές συμπεριφορές και ρητορικές», τόνισε κ. Τσίπρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αλ. Τσίπρας: «Η κυβέρνηση άλλαξε την κατάσταση στην Ελλάδα τα 4 τελευταία χρόνια»

Παππάς: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές