Το Ευρωκοινοβούλιο υπέρ της κατάργησης της αλλαγής της ώρας

Οι ευρωβουλευτές τάχθηκαν σήμερα υπέρ της κατάργησης το 2021 της αλλαγής της ώρας την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Το νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε με 410 ψήφους υπέρ (192 κατά) από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, αφήνει σε κάθε χώρα την επιλογή να παραμείνει στη χειμερινή ή στη θερινή ώρα.

Η αλλαγή της ώρας, που είχε υιοθετηθεί αρχικά για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας και ισχύει επίσης και σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες (στη Γαλλία από το 1976), προκαλεί έντονες αντιδράσεις εδώ και χρόνια, με τους επικριτές της να επικαλούνται επιστημονικές έρευνες που συνδέουν την αλλαγή της ώρας με ασθένειες του καρδιαγγειακού ή ανοσοποιητικού συστήματος, λόγω της διακοπής του βιολογικού κύκλου, και να υποστηρίζουν ότι δεν παρατηρείται πλέον οποιαδήποτε εξοικονόμηση ενέργειας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει, τον Σεπτέμβριο του 2018, μια νέα οδηγία που θέτει τέρμα στις αμφιλεγόμενες αυτές αλλαγές των δεικτών του ρολογιού, μία ώρα μπροστά την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και μία ώρα πίσω την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, έπειτα από έρευνα της κοινής γνώμης που έδειξε ότι στη μεγάλη πλειονότητά της τασσόταν υπέρ της κατάργησής τους. Στην έρευνα συμμετείχαν 4,6 εκατ. πολίτες με το 84% από αυτούς να θέλουν τον τερματισμό της αλλαγής της ώρας. Επικριτές λένε πως στην έρευνα κυριάρχησαν οι Γερμανοί, που αποτελούσαν το 70% των συμμετεχόντων.

Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, η κατάργηση της αλλαγής της ώρας θα μπορούσε να γίνει το 2019. Όμως τα κράτη μέλη αποφάσισαν να πάρουν χρόνο για να το σκεφθούν: στη σύνοδό τους τον Δεκέμβριο οι Ευρωπαίοι υπουργοί Μεταφορών, αποφάσισαν να συντονιστούν ώστε να αποφευχθεί ένα «πάτσγουορκ» ζωνών ώρας.

Αν αυτό το σχέδιο νόμου, που θα πρέπει τώρα να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο που εκπροσωπεί τα κράτη μέλη, εγκριθεί οριστικά, οι χώρες που θα επιλέξουν τη θερινή ώρα θα αλλάξουν για τελευταία φορά τα ρολόγια τους τον Μάρτιο του 2021 και εκείνες που θα επιλέξουν τη χειμερινή ώρα, τον Οκτώβριο του 2021.

Όμως οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την ελπίδα «οι χώρες της ΕΕ και η Επιτροπή να συντονιστούν προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η εφαρμογή της θερινής ώρας σε ορισμένες χώρες και της χειμερινής ώρας σε άλλες δεν θα διαταράξει τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Εξετάζει την κατάργηση της θερινής ώρας!