Το πιο ζεστό καλοκαίρι της έζησε η Αυστραλία

Η Αυστραλία έζησε το πιο ζεστό καλοκαίρι της από τότε που υπάρχουν αρχεία και οι προβλέψεις δεν προμηνύουν καλές ειδήσεις για το φθινόπωρο που ξεκινά, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της χώρας.

«Έπειτα από τα ρεκόρ που καταρρίφθηκαν τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο κανείς δεν θα εκπλαγεί να μάθει ότι το φετινό καλοκαίρι ήταν το πιο ζεστό που έχει καταγραφεί», δήλωσε ο Άντριου Ουάτκινς υπεύθυνος για τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις της εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας της Αυστραλίας.

Η μετεωρολογική υπηρεσία επεσήμανε ότι είναι ξεκάθαρο πως ο μέσος όρος των θερμοκρασιών -τόσο οι ανώτατες όσο και οι μέσες θερμοκρασίες- ξεπέρασαν φέτος για πρώτη φορά κατά περισσότερο από δύο βαθμούς τον μέσο όρο.

Εξάλλου οι βροχοπτώσεις ήταν πολύ λιγότερες από το κανονικό και η μετεωρολογική υπηρεσία δεν βλέπει να αλλάζει η κατάσταση σε ό,τι αφορά την ξηρασία, η οποία πλήττει εδώ και πολλούς μήνες τεράστιες περιοχές στην γεωργική καρδιά της Αυστραλίας, στα ανατολικά και τα νοτιοανατολικά.

«Δυστυχώς οι προβλέψεις δεν φαίνεται να δείχνουν ότι το φθινόπωρο οι βροχοπτώσεις θα επιστρέψουν στον εποχικό μέσο όρο σε πολλές περιοχές», επεσήμανε ο Ουάτκινς.

Ήδη στις αρχές του μήνα η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της Αυστραλίας είχε ανακοινώσει ότι ο Ιανουάριος ήταν ο πιο ζεστός που έχει καταγραφεί ποτέ, με τη μέση θερμοκρασία να ξεπερνά για πρώτη φορά τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Ο Ουάτκινς σημείωσε ότι για τα φαινόμενα αυτά ευθύνονται οι ιδιαίτερες μετεωρολογικές συνθήκες στον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό, αλλά και η κλιματική αλλαγή.

Οι αρχές της Αυστραλίας επεσήμαναν ότι το κύμα καύσωνα που σημειώθηκε τον Ιανουάριο συνέβαλε στον θάνατο περισσότερων από ένα εκατομμύριο ψάρια στην υδρογραφική λεκάνη Μάρεϊ- Ντάρλινγκ, ένα τεράστιο σύστημα ποταμών και ρευμάτων στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Οι δασικές πυρκαγιές, ένα συχνό φαινόμενο στα νοτιοανατολικά στη διάρκεια του καλοκαιριού, επεκτάθηκαν φέτος τον Ιανουάριο και στα βορειοανατολικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Φονικό κύμα καύσωνα σαρώνει για 7η διαδοχική ημέρα την Αυστραλία

Εκόνομιστ: Η Γη «ψήνεται» – Ο κόσμος χάνει τον πόλεμο ενάντια στην κλιματική αλλαγή