Τρίτη ήττα για την Μέι στο κοινοβούλιο – Κίνδυνος για άτακτο Brexit

Την απόρριψη της Συμφωνίας Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την τρίτη κατά σειρά από τον Ιανουάριο, αποφάσισε η βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων, με 344 βουλευτές να την καταψηφίσουν, έναντι 286 που την υπερψήφισαν (διαφορά 58 ψήφων).

Επρόκειτο για την τελευταία προσπάθεια της πρωθυπουργού και ηγέτιδας του Συντηρητικού Κόμματος Τερέζα Μέι να πείσει τους βουλευτές, ακόμη και τους κυβερνητικούς, να στηρίξουν τη συμφωνία, προκειμένου το ΗΒ να εξέλθει της ΕΕ στις 22 Μαΐου, μία ημέρα πριν ανοίξουν στην Ευρώπη οι κάλπες για τις ευρωεκλογές.

Πλέον, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να υποδείξει στην ΕΕ μέχρι τις 12 Απριλίου τι προτίθεται να πράξει, δηλαδή εάν θα αποχωρήσει χωρίς συμφωνία από την Ένωση ή θα αιτηθεί νέα, μακρά αναβολή του Brexit, γεγονός που θα σημάνει και τη συμμετοχή της Βρετανίας στις ευρωεκλογές, σύμφωνα με το capital.gr.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στο κάτω σώμα του βρετανικού κοινοβουλίου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε, μέσω Twitter, ότι συγκαλεί έκτακτη Σύνοδο Κορυφής με αποκλειστικό θέμα το Brexit στις 10 Απριλίου.

Η Τερέζα Μέι, μιλώντας αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος ενώπιον των βουλευτών, εξέφρασε την απογοήτευσή της για την τρίτη κατά σειρά απόρριψη της Συμφωνίας Αποχώρησης, μολονότι η ίδια την είχε αποσυνδέσει από την Πολιτική Διακήρυξη για τις Μελλοντικές Σχέσεις ΗΒ – ΕΕ, προκειμένου να διευκολύνει τους βουλευτές να την στηρίξουν.

Σημείωσε δε ότι φοβάται πως η διαδικασία στο κοινοβούλιο “φτάνει πια στα όριά της” και ότι πλέον η συμμετοχή του ΗΒ στις ευρωεκλογές του Μαΐου είναι σχεδόν αναπόφευκτη, ενώ τόνισε ότι, για να δοθεί από την ΕΕ νέα αναβολή στη Βρετανία, θα πρέπει να υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για το πώς θα προχωρήσει το Λονδίνο από εδώ και πέρα.

Ο επικεφαλής του βορειοϊρλανδικού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) στο βρετανικό κοινοβούλιο, Νάιτζελ Ντοντς, η παράταξη του οποίου στηρίζει με ψήφο ανοχής την κυβέρνηση μειοψηφίας των Συντηρητικών, τόνισε ότι η πρωθυπουργός θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τον χρόνο που απομένει για να λύσει τον γόρδιο δεσμό της “δικλείδας ασφάλειας” (backstop) για τα σύνορα της βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ΗΒ, Τζέρεμι Κόρμπιν, κάλεσε την Τερέζα Μέι να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία και να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, εάν δεν πετύχει σημαντικές αλλαγές στη Συμφωνία Αποχώρησης, την οποία ο ίδιος, μετά την τρίτη απόρριψή της, χαρακτήρισε “νεκρή”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Βόμβα» από Μέι: Θα παραιτηθεί αν το κοινοβούλιο εγκρίνει τη Συμφωνία Αποχώρησης