“Ψυχρολουσία” στο ΥΠΟΙΚ: Στον αέρα η εκταμίευση της δόσης των 970 εκατ. ευρώ

Στη διαπίστωση ότι μένουν σημαντικά θέματα ανοικτά ανάμεσα στα 16 προαπαιτούμενα, και το πιο σημαντικό ανάμεσά τους είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας, προέβη αξιωματούχος της Ευρωζώνης σε ενημέρωσή του για το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας.

Μάλιστα επισήμανε ότι αν μέχρι τη Δευτέρα υπάρχουν πολλά κενά τότε “οι Υπουργοί θα κρατήσουν την απόφαση για αργότερα”. Όπως είπε “δεν βλέπω κανένα λόγο για τον οποίον δεν θα μπορούσαν να τη λάβουν τον Απρίλιο στο Βουκουρέστι”.

Ο ίδιος αξιωματούχος, σύμφωνα με το ΑΠΕ, δεν απέκλεισε και μία καλή εξέλιξη. “Είναι πολλά αυτά που απομένουν να γίνουν και λίγες οι μέρες, αλλά είναι ακόμα εφικτό να αποφασιστεί η εκταμίευση τη Δευτέρα”, ανέφερε.

Σημείωσε ότι εάν υπάρχουν “σαφή σημάδια” μέχρι τη Δευτέρα ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος, αναμένεται να συγκληθεί EuroWorking Group προκειμένου να δώσει το “πράσινο φως” για τη λήψη της τελικής απόφασης στο Eurogroup. “Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αυτά τα σημάδια”, πρόσθεσε.

Άφησε εναλλακτικά ανοικτό το ενδεχόμενο (σε περίπτωση μη συμφωνίας) η απόφαση να μη ληφθεί μεν τη Δευτέρα, αλλα πριν την υπουργική σύνοδο του Απριλίου, σε επίπεδο EuroWorking Group.

Όπως είπε, η Ελλάδα και η δεύτερη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα είναι ένα από τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στη συνεδρίαση της Δευτέρας 11 Μαρτίου, οπότε θα αξιολογηθεί η πρόοδος στα ανοικτά σημεία.

Ερωτηθείς σχετικά με τη γενικότερη κατάσταση της οικονομίας στην Ελλάδα ενόψει και της προεκλογικής περιόδου, απάντησε ότι οι θεσμοί είναι αυτοί που κρίνουν τη βιωσιμότητα των εφαρμοζόμενων πολιτικών και ότι μεμονωμένες πολιτικές, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία μπορεί να αποδειχθεί “επικίνδυνη” για την καταπολέμηση της ανεργίας, δεν θα συζητηθούν στο πλαίσιο της λήψης αποφάσεων για την εκταμίευση της δόσης.

Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα θα παρουσιαστεί στο Eurogroup και η έκθεση του ΔΝΤ. Βλέπει κινδύνους στο θέμα των τραπεζών και σε αυτό του κατώτατου μισθού. Καθιστά σαφές ότι η χώρα πρέπει να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

Προς το παρόν, η κατάληξη της συνόδου της Δευτέρας αναφορικά με τη “δόση” των 970 εκατ. ευρώ (παρεμβάσεις ελάφρυνσης χρέους) είναι αβέβαιη. Και τούτο καθώς οι “ουρές” στον διάδοχο του νόμου Κατσέλη παραμένουν, αλλά και κράτη – μέλη όπως η Ολλανδία ζητούν την εφαρμογή των δεσμεύσεων μέχρι… κεραίας.

Πάντως, σε πολιτικό επίπεδο αναζητείται μία διέξοδος και λόγω των Ευρωεκλογών αλλά και γιατί δεν είναι επιθυμητό να υπάρξει κάποια μη διαχειρίσιμη “σκιά” στο κλίμα που διαμορφώνεται στην αγορά ομολόγων.

Πηγή: capital.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

2,5 δισ. ευρώ άντλησε το ελληνικό δημόσιο από το 10ετές ομόλογο

Πώς σχολιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ την έκδοσή του 10ετους ομολόγου