Επεκτείνεται η βίζα για τους Έλληνες που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ

Σε 48 ώρες από σήμερα θα τεθεί σε ισχύ η αλλαγή στη διάρκεια του Ηλεκτρονικού Συστήματος Ταξιδιωτικής Άδειας εισόδου και παραμονής (ESTA) στις ΗΠΑ του Προγράμματος Απαλλαγής Θεωρήσεων (Visa Waiver Program), για τους Έλληνες ταξιδιώτες, που ανακοίνωσε σήμερα ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, μετά την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Αστυνομίας και της Υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Το Μνημόνιο υπογράφηκε στο περιθώριο της συνάντησης που είχε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, με την αναπληρώτρια συντονίστρια του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για θέματα τρομοκρατίας Αλίνα Ρομανόφσκι, αρμόδια για θέματα καταπολέμησης τρομοκρατίας και βίαιου εξτρεμισμού, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα. Στην συνάντηση συμμετείχε και ο κ. Πάιατ.

Η επαναφορά του ESTA στη διετή διάρκεια, όπως ανέφερε ο Αμερικανός πρέσβης, είναι απόφαση του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, σε αναγνώριση, όπως επεσήμανε, της προόδου που έχει επιτελέσει η Ελλάδα στον τομέα της εφαρμογής της νομοθεσίας PNR, αλλά και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της προστασίας συνόρων.

«Η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα», τόνισε η Όλγα Γεροβασίλη και υπογράμμισε ότι η σημαντική αυτή εξέλιξη έχει μια ιδιαίτερη πολιτική σημασία, διότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν εμπράκτως αυτό ακριβώς, ότι δηλαδή η Ελλάδα αποτελεί μια απολύτως ασφαλή χώρα.

Με τον όρο PNR, Passenger Name Record data, εννοούνται οι κατάλογοι με πληροφορίες επιβατώναεροπορικών μεταφορών και προσωπικά δεδομένα, όπως για παράδειγμα οι ημερομηνίες ταξιδιών και δρομολογίων, στοιχεία επικοινωνίας και άλλα δεδομένα που συλλέγονται κατά τη διάρκεια της κράτησης και του check-in.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν ο προϊστάμενος Επιτελείου της ΕΛΑΣ αντιστράτηγος Ανδρέας Δασκαλάκης και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, παρουσία και του αρχηγού της ΕΛΑΣ, αντιστρατήγου Αριστείδη Ανδρικόπουλου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αντικείμενο του Μνημονίου είναι η παροχή τεχνικής συνδρομής από πλευράς ΗΠΑ για την υλοποίηση των προβλέψεων του Ν. 4579/2018 (υποχρεώσεις αερομεταφορέων σχετικά με τα αρχεία επιβατών), ο οποίος ενσωματώνει την ευρωπαϊκή Οδηγία σχετικά με τη χρήση των δεδομένων που περιέχονται στα ονομαστικά αρχεία επιβατών για την πρόληψη, ανίχνευση, διερεύνηση και δίωξη τρομοκρατικών και σοβαρών εγκλημάτων.

Στο εξής, οι Έλληνες επιχειρηματίες και τουρίστες θα μπορούν να ανανεώνουν κάθε δύο χρόνια, αντί για ένα που ίσχυε μέχρι τώρα, τη διάρκειας 90 ημερών άδεια εισόδου και παραμονής χωρίς προξενική θεώρηση στις ΗΠΑ. Αυτή η χρονική διάρκεια αποτελεί το ανώτατο προβλεπόμενο όριο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η αμερικανική πρεσβεία, αναφέρει ότι το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας για την εφαρμογή του Νόμου στην Ελλάδα για τα Στοιχεία Επιβατών αποτελεί συνέχεια των συζητήσεων σε θέματα εφαρμογής του νόμου και αντιμετώπισης της τρομοκρατίας κατά τη διάρκεια του Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας τον Δεκέμβριο του 2018 και συμπληρώνει:

«Ο πρέσβης κ. Πάιατ και η κ. Ρομανόφσκι καλωσόρισαν τις συνεχείς προσπάθειες της Ελλάδας στο πλαίσιο του VISA WAIVER PROGRAM».

Επίσης τονίζει:

«Η χρήση των στοιχείων κατά τη διάρκεια των ελέγχων των ταξιδιωτών είναι μέρος μιας σημαντικής προσπάθειας της Ελλάδας να αποτρέψει τα ταξίδια τρομοκρατών, εγκληματιών, και άλλων κακόπιστων ατόμων σύμφωνη με την εφαρμογή διεθνών και ευρωπαϊκών υποχρεώσεων. Σε αναγνώριση αυτής καθώς και άλλων βελτιώσεων στη συνοριακή ασφάλεια, και με βάση το μνημόνιο, το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) θα ξεκινήσει τη διαδικασία προκειμένου να αποκαταστήσει την ισχύ της ESTA, της ηλεκτρονικής θεώρησης επισκέψεων στις ΗΠΑ για Έλληνες ταξιδιώτες που ταξιδεύουν με το καθεστώς VISA WAIVER PROGRAM για δουλειές ή για τουρισμό μέχρι 90 ημέρες… Η αλλαγή αυτή θα τεθεί σε ισχύ σε 48 ώρες».

Καταλήγοντας η ανακοίνωση αναφέρει ότι για περισσότερες πληροφορίες στο VISA WAIVER PROGRAM και για νεότερες ενημερώσεις για το καθεστώς της διετούς ισχύος της ESTA οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα: https://gr.usembassy.gov/visas/visa-waiver-program/.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ