Ζάεφ: «Τεράστια τα οικονομικά οφέλη» από τη Συμφωνία των Πρεσπών

Τα Σκόπια θα αποκομίσουν “τεράστια οικονομικά οφέλη” από τη Συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, την παραμονή της επίσημης επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από δεκάδες επιχειρηματίες.

“Έρχονται (σ.σ. μαζί με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας) μεγάλες επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών δισεκατομμυρίων”, σημείωσε ο Ζάεφ, αναφέροντας ενδεικτικά τη Motor Oil και τον όμιλο Μυτιληναίου. Εξήγησε επίσης ότι ελληνικές εταιρείες έχουν ήδη υποσχεθεί ότι θα επενδύσουν “περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ” στον ενεργειακό τομέα της χώρας, εκτός των άλλων επενδύσεων στα τσιμέντα και τη γεωργία.

“Η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας θα αποκομίσει τεράστια οικονομικά οφέλη από τη συμφωνία και πιστεύω ότι θα γίνουν αισθητά σε κάθε τομέα της οικονομίας”, συνέχισε ο Ζάεφ.

Στο πλαίσιο της Συμφωνίας, τα Σκόπια δεσμεύτηκαν επίσης να εξετάσουν και να αναθεωρήσουν τα μνημεία που παραπέμπουν στην ελληνική ιστορία. Στη συνέντευξή του ο Ζάεφ διαβεβαίωσε ότι σε ορισμένα σημεία θα τοποθετηθούν μεταλλικές πλάκες όπου θα αποσαφηνίζεται “το γεγονός ότι αποτελούν τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς”.

“Υπάρχουν επίσης πρωτοβουλίες υπέρ μιας θεσμικής ανταλλαγής μνημείων, όπως είναι οι ανταλλαγές δώρων μεταξύ φίλων”, πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τσίπρας για επίσκεψη στα Σκόπια: Ιστορικής σημασίας, βασισμένη σε ένα νέο στρατηγικό όραμα

Αυτοί είναι μερικοί από τους επιχειρηματίες που θα πάνε με τον πρωθυπουργό στα Σκόπια