Η Σελήνη χάνει 200 τόνους νερού κάθε χρόνο εξαιτίας των μετεωριτών

Όπως αναφέρουν Αμερικάνοι επιστήμονες, το φεγγάρι χάνει σταδιακά το νερό που κρύβει λίγα εκατοστά κάτω από την επιφάνειά του και συγκεκριμένα με ρυθμό οκτώ γραμμαρίων ανά δευτερόλεπτο.

Η απώλεια του νερού της Σελήνης εξηγείται από τους επιστήμονες ως συνέπεια της «πρόσκρουσης» μικρών μετεωριτών στην επιφάνεια του φεγγαριού, καθώς όταν πέφτουν στο έδαφος σηκώνουν σκόνη και ταυτοχρόνως εκτινάσσουν στο διάστημα μικροποσότητες νερού που βρίσκονται λίγο κάτω από την επιφάνεια.

Από τη νέα μελέτη των ειδικών της NASA (Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία) προκύπτει ότι, εξαιτίας της παραπάνω διαδικασίας, η απώλεια νερού του φεγγαριού ετησίως υπολογίζεται περίπου σε 200 τόνους. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον πλανητικό επιστήμονα Μεχντί Μπένα του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Goddard, κατέληξαν στο παραπάνω συμπέρασμα αναλύοντας στοιχεία από τους αισθητήρες του σεληνιακού δορυφόρου LADEE (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer) της NASA που παλαιότερα κινούταν σε ύψος μόνο 20 έως 60 χιλιομέτρων από την επιφάνεια του φεγγαριού. Τα στοιχεία έδειξαν ότι από τη βροχή των μετεωριτών εκτινάσσονται συνεχώς μόρια νερού. Αναλυτικότερα, κάθε χρόνο περίπου 300 τόνοι νερού απελευθερώνονται από το έδαφος της Σελήνης. Το ένα τρίτο από αυτούς (100 τόνοι) τελικά ξαναπέφτει κάπου αλλού στο φεγγάρι, αλλά τα υπόλοιπα δύο τρίτα νερού (200 τόνοι) χάνονται στο διάστημα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, κάτω από το άνυδρο στρώμα της επιφάνειας του φεγγαριού -πάχους οκτώ εκατοστών- το σεληνιακό έδαφος περιέχει, σε βάθος έως τριών μέτρων, 200 έως 500 μέρη νερού ανά εκατομμύριο (μορίων) ή περίπου το 0,05% του βάρους του πετρώματος. Το πιο σημαντικό είναι, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, ότι το νερό της σελήνης θα είναι ευκολότερο να αντληθεί από ό,τι πιστευόταν μέχρι σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι ακόμα γνωστό πώς συγκεντρώθηκε το νερό στη Σελήνη ούτε γνωρίζει κανείς πόσο βαθιά μπορεί αυτό να φτάσει. Προκειμένου να λάβουν απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, οι επιστήμονες στρέφουν τις ελπίδες τους σε επόμενες έρευνες χάρη στην πραγματοποίηση μελλοντικών αποστολών.

Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στο περιοδικό γεωεπιστημών «Nature Geoscience».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η NASA σχεδιάζει να στείλει αστροναύτες στην Σελήνη και να μείνουν εκεί!

Η NASA επιστρέφει στην Σελήνη με το βλέμμα στον Άρη