Νικήτας Κακλαμάνης: Στις ευρωεκλογές το μήνυμα για τον κ. Τσίπρα πρέπει να είναι ηχηρό

«Τα όσα δεινά έχουν προκληθεί στη χώρα, από τα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είναι οι πρώτες εκλογές που διεξάγονται μετά από καιρό, επιβεβαιώνουν τον χαρακτηρισμό της “μητέρας των μαχών”» υποστηρίζει για τις επικείμενες ευρωεκλογές, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων σημειώνοντας επίσης ότι «πρέπει το μήνυμα για τον κ. Τσίπρα να είναι ηχηρό».

Σύμφωνα με τον κ. Κακλαμάνη «όποτε και αν γίνουν εθνικές εκλογές, οι διαφορά θα είναι απολύτως διακριτή και η ΝΔ θα πετύχει την αυτοδυναμία», ενώ άποψη του είναι ότι «όσο καθυστερεί ο κ. Τσίπρας να κάνει τις εκλογές αυτή η αυτοδυναμία θα γίνεται πιο ισχυρή».

Αναφερόμενος στην επόμενη μέρα των εθνικών εκλογών ο Νικήτας Κακλαμάνης δηλώνει πως «στη ΝΔ θέλουμε να έχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη στήριξη από τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα» ωστόσο διευκρινίζει «Τα προσκαλούμε όλα αλλά δεν παρακαλούμε κανέναν» ενώ ερωτηθείς για την εκλογή του επόμενου Προέδρου Δημοκρατίας ο κ. Κακλαμάνη ξεκαθαρίζει:«Εμείς θα προτείνουμε και οι άλλοι θα ακολουθήσουν».

Κληθείς να σχολιάσει το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στα Σκόπια, ο Νικήτας Κακλαμάνης, στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υποστηρίζει ότι «ο μόνος που δικαιούνται να χαμογελάει είναι ο κ. Ζάεφ, ο οποίος μέσα σε ένα χρόνο απέκτησε για το κρατίδιό του ό,τι δεν είχε επί 30 χρόνια».

Για το διακύβευμα των ευρωεκλογών, ο αντιπρόεδρος της Βουλής σχολιάζει: «Πριν από 25 χρόνια, ως ευρωβουλευτής αλλά και ευρωσκεπτικιστής είχα προβλέψει ότι η ΕΕ σταδιακά θα απομακρύνεται από τις ιδρυτικές της αξίες… Πολλοί δήθεν φιλοευρωπαίοι με χαρακτήρισαν “Λεπέν της Ελλάδας”. Σήμερα οι ίδιοι άνθρωποι μιλούν για την ανάγκη να επιστρέψει η ΕΕ στις ιδρυτικές της αξίες. Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα».

Τέλος, μιλώντας για τα εθνικά θέματα και σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία, ο Νικήτας Κακλαμάνης δηλώνει: «Φοβάμαι ότι ο Ερντογάν, επειδή είναι πληγωμένο θηρίο θα αντιδράσει άσχημα. Ελπίζω αυτή η αντίδρασή του να μην προκαλέσει αρνητικές εξελίξεις με την Ελλάδα».

Ακολουθεί η συνέντευξη του αντιπροέδρου της Βουλής, βουλευτή Α΄ Αθηνών της ΝΔ, Νικήτα Κακλαμάνη στην Ευτυχία Αδηλίνη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ερ. Κύριε Κακλαμάνη, να ξεκινήσουμε από το πρώτο επίσημο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στη Βόρεια Μακεδονία συνοδεία υπουργών και οικονομικών παραγόντων και να σας ρωτήσω: Δεν επρόκειτο για μία ιστορική επίσκεψη;

Απ. Πραγματικά, είναι ιστορική, για τους Σκοπιανούς. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια, όσες selfies κι αν βγάζει ο κ. Τσίπρας στη γειτονική χώρα. Ο μόνος, που δικαιούται να χαμογελάει είναι ο κ. Ζάεφ, ο οποίος μέσα σε ένα χρόνο απέκτησε για το κρατίδιο του ό,τι δεν είχε επί 30 χρόνια. Όνομα, γλώσσα και εθνότητα. Ο κ. Τσίπρας του έδωσε τα πάντα απλόχερα και χωρίς να πάρει απολύτως τίποτε. Ακόμη και τα αγάλματα, που λέγανε ότι θα ξηλώσουν οι Σκοπιανοί, διαβάζω ότι θα τα διατηρήσουν και από κάτω απλώς θα βάλουν μία ταμπελίτσα, όπου θα αναγράφεται ότι δεν απηχούν τη δική τους ιστορική κληρονομιά. «Ξεβάφτισε» μέχρι και το αεροδρόμιο «Μακεδονία» στην Θεσσαλονίκη. Αυτά είναι τα πρώτα «απόνερα» της επαίσχυντης συμφωνίας των Πρεσπών. Εύχομαι να διαψευστώ και σε βάθος χρόνου, 5-10 χρόνια μετά, μη δούμε τα χειρότερα. Μιλάω για το τι θα συμβεί γεωστρατηγικά, αφού στα Βαλκάνια κρύβεται ουράνιο και χρυσάφι.

Ερ. Ωστόσο κύριε Κακλαμάνη, μήπως τελικά ο όλος χειρισμός του ζητήματος της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη ΝΔ «έριξε νερό στο μύλο» του εθνικισμού, όπως σας κατηγορεί και ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή και τις αποδοκιμασίες που εισέπραξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βέροια;

Απ. Καμία σχέση, κυρία Αδηλίνη. Στη Βέροια το επεισόδιο προκλήθηκε από 4 άτομα ταυτοποιημένα, που είχαν έρθει από το διπλανό νομό και ήταν μέλη της Χρυσής Αυγής. Το γνωρίζουμε, επειδή η επαρχία δεν είναι το χάος της Αθήνας. Είναι πιο κλειστές κοινωνίες και ο ένας ξέρει τον άλλον. Με ό,τι συνέβη, πάντως, καταρρίπτεται και το κυβερνητικό επιχείρημα, ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι υποκινούνται από τη ΝΔ.

Αν στην κυβέρνηση θεωρούν ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπου κι αν πάνε αποδοκιμάζονται μόνο από ακροδεξιούς, τότε δεν έχουν αίσθηση της άσχημης πραγματικότητας που προκάλεσε το κακό με τη συμφωνία των Πρεσπών. Συμφωνία, που τη θεωρεί ντροπιαστική το 70% των Ελλήνων. Αλήθεια όμως, γιατί δεν πάει μία φορά στη Θεσσαλονίκη ο κ. Τσίπρας χωρίς συνοδεία 40-50 κλούβες των ΜΑΤ και να ρωτήσει τους πραγματικούς Μακεδόνες πώς αισθάνονται;

Ερ. Πάρα ταύτα εκτιμάτε ότι η ΝΔ εάν κερδίσεις τις επόμενες εκλογές πρέπει να μπλοκάρει την ένταξη της γειτονικής χώρας στην ΕΕ;

Απ. Η ΝΔ είναι κόμμα σοβαρό και υπεύθυνο, με αρχές και αξίες, κι όχι ΣΥΡΙΖΑ. Καταρχήν ξεκαθαρίσαμε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουμε τη συμφωνία των Πρεσπών και το κάναμε. Δυστυχώς, όμως, η συμφωνία υπάρχει και μας στοιχειώνει. Είμαστε υποχρεωμένοι να την προχωρήσουμε σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ αλλά πλέον πρέπει να γνωρίζουν στην αντίπερα όχθη ότι φιλιά, αγκαλιές και selfies δεν θα υπάρχουν. Εννοείται, ότι οποιαδήποτε παραβίαση της συμφωνίας θα επιφέρει κυρώσεις κι αν δεν υπάρχει συνετισμός, ναι δεν θα διστάσουμε να μπλοκάρουμε και την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ.

Ερ. Να περάσουμε και στις επικείμενες ευρωεκλογές και να σας ρωτήσω. Θα είναι οι ευρωεκλογές η μητέρα όλων των μαχών, όπως υποστηρίζει η ΝΔ;

Απ. Τα όσα δεινά έχουν προκληθεί στη χώρα από τα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασμό με το γεγονός, ότι είναι οι πρώτες εκλογές που διεξάγονται μετά από καιρό, νομίζω ότι επιβεβαιώνουν τον χαρακτηρισμό της «μητέρας των μαχών». Πρέπει το μήνυμα για τον κ. Τσίπρα να είναι ηχηρό. Και θα είναι, θα με θυμηθείτε.

Ερ. Εκτιμάτε ότι η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα θα εκπέμψει πολιτικό μήνυμα, και αν ναι πού τοποθετείτε τον πήχη; Π.χ συμφωνείτε με τον Άδωνι Γεωργιάδης για το 3,5%;

Απ. Εκτιμώ, ότι η διαφορά θα είναι απολύτως διακριτή, όποτε κι αν γίνουν οι βουλευτικές εκλογές. Επίσης, η ΝΔ θα πετύχει την αυτοδυναμία. Όσο καθυστερεί ο κ. Τσίπρας να κάνει τις εκλογές αυτή η αυτοδυναμία θα γίνεται πιο ισχυρή.

Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι αν οι εκλογές διεξαχθούν τον Οκτώβριο θα δοθεί χρόνος σε κάποια δεξιά «κομματίδια» να οργανωθούν και να προκαλέσουν πρόβλημα στην ΝΔ. Πλανώνται πλάνην οικτράν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο επόμενος, καλός για την πατρίδα, πρωθυπουργός.

Ερ. Τελικώς, όμως, μήπως με αυτή την τακτική μετατραπούν οι ευρωεκλογές σε ψήφο διαμαρτυρίας για την κυβέρνηση αντί να εξυπηρετήσουν τον πραγματικό στόχο, τι Ευρώπη θέλουμε;

Απ. Το ερώτημα αυτό θα έπρεπε να το θέσετε στους σημερινούς ηγετίσκους που κρατούν στα χέρια τους τις τύχες της Ευρώπης και τώρα κλαίνε επί των ερειπίων που οι ίδιοι τα προκάλεσαν, με αποτέλεσμα οι αντιευρωπαϊστές να ετοιμάζονται -δυστυχώς- για πάρτι. Πριν από 25 χρόνια ως ευρωβουλευτής αλλά και ευρωσκεπτικιστής είχα προβλέψει, με ενυπόγραφα άρθρα μου («Παρόν»), ότι η ΕΕ σταδιακά θα απομακρύνεται από τις ιδρυτικές της αξίες, της αλληλεγγύης, της εργασίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των ίσων ευκαιριών, της πολυγλωσσίας και του πολιτισμού και θα μετατραπεί σε μία στυγνή Οικονομική Ένωση, σε μία Ευρώπη των Τραπεζιτών. Πολλοί, δήθεν φιλοευρωπαίοι, με χαρακτήρισαν τότε «Λεπέν της Ελλάδας». Σήμερα, οι ίδιοι άνθρωποι μιλούν για την ανάγκη να επιστρέψει η ΕΕ στις ιδρυτικές της αξίες. Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα. Καθυστέρησαν τρεις δεκαετίες, για να το καταλάβουν και τώρα δεν ξέρουν καν τι να κάνουν.

Ερ. Κύριε Κακλαμάνη θεωρείτε ότι η προεκλογική περίοδος θα έχει ένταση και αλληλοκατηγορίες για διαπλοκή;

Απ. Μοιάζει ξεκάθαρη η επιλογή του κ. Τσίπρα, ότι εκεί θα οδηγήσει την κατάσταση. Να υπάρχουν σκάνδαλα στον αέρα και να δουλεύει στο φουλ ο ανεμιστήρας. Δεν έχει κάποιο άλλο «σωσίβιο» για να διασωθεί πολιτικά. Το θέμα όμως είναι ότι δεν του βγαίνει τίποτε μέχρι στιγμής. Όλα τα «σκάνδαλα» που ήρθαν στην επιφάνεια μέχρι τώρα αποδεικνύονται «φούσκες». Και βέβαια, ούτε λόγος γίνεται για τον «κολλητό» τους στο Μαξίμου, τον κ. Πετσίτη. Η ΝΔ έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη και επειδή σέβεται τους θεσμούς περιμένει από εκεί και μόνο τις εξελίξεις. Δεν έχουμε τίποτε να φοβηθούμε.

Ερ. Αναφορικά με το ΚΙΝΑΛ θεωρείτε ότι την επομένη των εκλογών θα είναι σύμμαχος και εταίρος της ΝΔ ή θα επιδιώξει να βάλει τη δική του ατζέντα στα μεγάλα θέματα όπως η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας;

Απ. Να ξεκαθαρίσουμε λίγο τα πράγματα; Στη ΝΔ θέλουμε την επόμενη μέρα να έχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη στήριξη από τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα. Τα προσκαλούμε όλα αλλά δεν παρακαλούμε κανένα. Το ίδιο ισχύει με το ΚΙΝΑΛ και όσα πρώην στελέχη του (π.χ. τα λεγόμενα σημιτικά) έχουν μείνει «ορφανά». Στην παράταξη μας έχουμε αρχές και αξίες που πηγάζουν από την ιδρυτική διακήρυξη και η οποία φέρει την υπογραφή «Κωνσταντίνος Καραμανλής». Αν τις ασπαστούν καλώς να ορίσουν. Αν όχι τότε δικό τους το πρόβλημα. Το ίδιο ισχύει και για τα μεγάλα θέματα, όπως η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Εμείς θα προτείνουμε κι οι άλλοι θα ακολουθήσουν. Αυτό είναι και το δίκαιο. Δεν μπορεί το κόμμα που θα έχει 40% να «υπακούει» σε ένα άλλο που θα καταγράψει μονοψήφιο ποσοστό.

Ερ. Να περάσουμε και στα εθνικά θέματα. Πιστεύετε ότι μετά και την πρόσφατη ήττα Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές δύει το άστρο του; Τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη για τη χώρα μας; Θεωρείτε ότι η απειλή των ΗΠΑ προς την Τουρκία για έξοδο από το ΝΑΤΟ μπορεί να πραγματοποιηθεί;

Απ. Φοβάμαι, ότι ο Ερντογάν, επειδή είναι ένα πληγωμένο θηρίο θα αντιδράσει άσχημα. Ελπίζω, αυτή η αντίδρασή του να μην προκαλέσει αρνητικές εξελίξεις με την Ελλάδα. Θα είναι το κακό σενάριο. Όσο αφορά στους Αμερικανούς και την απειλή τους για έξοδο της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, νομίζω ότι θα εξαρτηθεί από το αν εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα τους και μόνο. Πάντως δεν πιστεύω ότι «δύει» το άστρο του Ερντογάν. Και εκτιμώ ότι την Ελλάδα την συμφέρει ο Ερντογαν αντί τους δήθεν Ευρωπαϊστές Κεμαλικούς, που ιστορικά αυτοί ευθύνονται για την Καταστροφή της Σμύρνης, τις διώξεις του 1955 και βεβαίως τον «Αττίλα» στη Κύπρο.

Ερ. Τέλος θα ήθελα να σας ρωτήσω. Δεν αποτελεί τιμή για τη χώρα μας η πρόταση του ποντίφικα για δοθεί το βραβείο Νόμπελ στον Αλέξη Τσίπρα για το προσφυγικό;

Απ. Κυρία Αδηλίνη, και το Όσκαρ ηθοποιίας να δοθεί στον κ. Τσίπρα, που θα το πάρει άνευ συναγωνισμού, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε για το εκλογικό μέλλον του. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει και εκκωφαντικά τις τρεις αναμετρήσεις (δημοτικές-περιφερειακές, ευρωεκλογές, εθνικές εκλογές) που θα διεξαχθούν το αργότερο ως τον Οκτώβριο.