ΠΟΕΔΗΝ: «Γολγοθάς» η προμήθεια φαρμάκων υψηλού κόστους για καρκινοπαθείς

«Γολγοθάς», έχει καταντήσει η προμήθεια φαρμάκων υψηλού κόστους για ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας (καρκίνο – αυτοάνοσα κ.ά.), όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), καθώς, όπως αναφέρει, χορηγούνται μόνο από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, που όμως είναι λίγα και δεν λειτουργούν σε όλους του νομούς της χώρας.

«Καρκινοπαθείς είναι αναγκασμένοι να διανύσουν 500 χιλιόμετρα για να προμηθεύονται τα ογκολογικά φάρμακα», αναφέρει η Ομοσπονδία, κάνοντας λόγο για «μεγάλη ταλαιπωρία των ασθενών και σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή τους».

Εξηγεί ότι έως και το 2015 τα φάρμακα υψηλού κόστους χορηγούνταν και από τα νοσοκομεία και έτσι η ταλαιπωρία των ασθενών ήταν μικρότερη. «Πέρυσι η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ είχε δεσμευτεί για κατ’ οίκον διανομή των φαρμάκων και ανάπτυξη συστήματος “ραντεβού” ειδοποίησης με sms ή email. Τίποτα από όλα αυτά δεν γίνεται».

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, «λόγω έλλειψης φαρμακοποιών ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει αναπτύξει φαρμακεία σε πολλούς νομούς της χώρας. Υπηρετούν 120 φαρμακοποιοί και η κάλυψη των αναγκών απαιτεί την πρόσληψη άλλων τόσων. Τα νησιά και άλλοι νομοί της χώρας δεν διαθέτουν φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και έτσι η προμήθεια των φαρμάκων γίνεται με αποστολές από τα κεντρικά φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ (Αττική, Θεσσαλονίκη). Η αποστολή των φαρμάκων γίνεται στις διοικητικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ κάθε νομού και από εκεί τα παραλαμβάνουν οι ασθενείς».

Επιπλέον, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, «υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην αποστολή των φαρμάκων και για τους ασθενείς είναι “μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα”. Καθυστερούν τη θεραπεία τους με μεγάλο κίνδυνο επιδείνωσης της νόσου ή αναγκάζονται να ταξιδεύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα δύο φορές το μήνα για να βρουν φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ να προμηθευτούν τα φάρμακά τους».

Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί τον υπουργό Υγείας να δώσει τέλος σε αυτήν την απίστευτη ταλαιπωρία των ασθενών και προτείνει η χορήγηση να γίνεται από τα νοσοκομεία προσωρινά έως ότου λειτουργήσει φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ και «φυσικά, τα φάρμακα αυτά να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και όχι των υγειονομικών μονάδων που καταρρέουν οικονομικά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ