Σε εξέλιξη στρατιωτική εξέγερση στην Βενεζουέλα – Γκουαϊδό: «Η στιγμή έφτασε τώρα» (Βίντεο)

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα, καθώς ο αυτοανακηρυχθείς ως πρόεδρος της χώρας, Χουάν Γκουαϊδό καλεί σε στρατιωτική εξέγερση εναντνίον του Νικολάς Μαδούρο.

Καλεί σε στρατιωτική εξέγερση και τους πολίτες να ρίξουν τον Μαδούρο ενώ για πραξικόπημα κάνει λόγο η πλευρά του προέδρου της χώρας, όπως μεταδίδει το Πρώτο Θέμα.

Ο Γκουαϊδό ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο στο οποίο ανήγγειλε την «τελική φάση» της «Επιχείρησης Ελευθερία» για την απομάκρυνση του αριστερού προέδρου Μαδούρο.

«Η στιγμή έφτασε τώρα», είπε ο Γκουαϊδό στο βίντεο – διάγγελμα τριών λεπτών που βιντεοσκοπήθηκε πριν από το ξημέρωμα κοντά στην αεροπορική βάση La Carlota στο Καράκας.

Δίπλα του, ενώ μιλούσε βρισκόταν ο Λεοπόλδο Λόπεζ, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε κατ’ οίκον περιοροσμό.

Στο τέλος του βίντεο η κάμερα εστιάζει σε παρατεταγμένα στρατεύματα.

«Λαέ της Βενεζουέλας, πρέπει να βγούμε στους δρόμους να υπερασπιστούμε την δημοκρατία και να αποκαταστήσουμε την ελευθερία μας. Οργανωμένοι και ενωμένοι, ο στρατός θα πρέπει να αναπτυχθεί στους δρόμους του Καράκας για να προστατευτεί το Σύνταγμά μας», ανέφερε ο Γκουαϊδό.

«Οι εθνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν λάβει τη σωστή απόφαση και υπολογίζουν στην υποστήριξη του λαού της Βενεζουέλας», είπε ο Γκουαϊδό.

«Οι άνθρωποι της Βενεζουέλας άρχισαν το τέλος του σφετερισμού. Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι με τις κύριες στρατιωτικές μονάδες της ένοπλης δύναμης που ξεκίνησαν την τελική φάση της “Επιχείρησης Ελευθερία”. Οι εθνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν λάβει τη σωστή απόφαση και υπολογίζουν στην υποστήριξη του λαού της Βενεζουέλας», πρόσθεσε.

Ο Γκουαϊδό, ο ηγέτης της ελεγχόμενης από την αντιπολίτευση Εθνοσυνέλευσης, τον Ιανουάριο επικαλέστηκε το Σύνταγμα προκειμένου να αναλάβει προσωρινός πρόεδρος, υποστηρίζοντας πως η επανεκλογή του Μαδούρο το 2018 ήταν παράνομη.

Ταξιδεύει εκτός της πρωτεύουσας Καράκας όλο και περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες στην προσπάθεια να ασκήσει πίεση στον Μαδούρο προκειμένου ο τελευταίος να παραιτηθεί.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός πληροφοριών της Βενεζουέλας επιβεβαίωσε ότι ένα μικρό μέρος του στρατού έχει ταχθεί στο πλευρό του Γκουαϊδό.«Καλούμε τους ανθρώπους να παραμείνουν σε εγρήγορση, μαζί με τις ένδοξες εθνικές ένοπλες δυνάμεις της Βολιβίας, να νικήσουν την προσπάθεια πραξικοπήματος και να διατηρήσουν την ειρήνη» έγραψε στο Twitter.

Μαδούρο: Εν εξελίξει πραξικόπημα

Άμεση η απάντηση του Νικολάς Μαδούρο διά στόματος της εκπροσώπου του, η οποία έκανε λόγο για πραξικόπημα σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με τον ίδιο «μικρή ομάδα στρατιωτικών συντάχθηκε με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα».

Τα επεισόδια δεν άργησαν να ξεσπάσουν και λίγη ώρα αφού είδε το φως της δημοσιότητας το βίντεο του Γκουαϊδό, στρατιωτικοί πιστοί στον Μαδούρο συγκρούστηκαν με δυνάμεις πιστές στον Γκουαϊδό.

Έγινε και χρήση δακρυγόνων κοντά στην αεροπορική βάση La Carlota.