Σε κατάσταση συναγερμού το Παρίσι για το 23ο Σάββατο των «κίτρινων γιλέκων»

Περισσότεροι από 60.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες έχουν κινητοποιηθεί για το 23ο Σάββατο διαδηλώσεων των «κίτρινων γιλέκων», ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ, που είπε πως οι «ταραξίες θα είναι εκ νέου στο ραντεβού».

Ο διευθυντής της αστυνομίας Ντιντιέ Λαλεμάν δήλωσε από την πλευρά του πως τα σχέδια για συγκεντρώσεις των «κίτρινων γιλέκων» κοντά στην Παναγία των Παρισίων είναι «σκέτη πρόκληση».

«Περισσότεροι από 60.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες θα κινητοποιηθούν σε όλη τη Γαλλία προκειμένου να εκπληρώσουν την αποστολή τους: να διασφαλίσουν την ασφάλεια των Γάλλων και να εγγυηθούν την ελευθερία να διαδηλώνουν χωρίς κίνδυνο», δήλωσε ο Καστανέρ σε συνέντευξη Τύπου.

Όπως είπε, «οι ταραξίες έδωσαν εκ νέου ραντεβού σε ορισμένες πόλεις της Γαλλίας, στην Τουλούζη, στο Μονπελιέ, στο Μπορντό και ιδίως στο Παρίσι».

«Ο σκοπός τους είναι σαφής: να αναπαραγάγουν τη 16η Μαρτίου», συνέχισε ο υπουργός αναφερόμενος στην 20ή πράξη των «κίτρινων γιλέκων», στη διάρκεια της οποίας στα Ηλύσια Πεδία σημειώθηκαν καταστροφές και σκηνές χάους, που οδήγησαν στην αποπομπή του διευθυντή της αστυνομίας του Παρισιού.

Στην πρωτεύουσα, οι διαδηλώσεις έχουν απαγορευθεί σε δύο περιοχές: στα Ηλύσια Πεδία αλλά και στην Παναγία των Παρισίων και στα γύρω σημεία μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε εν μέρει τον καθεδρικό ναό.

Τα «κίτρινα γιλέκα» διαδηλώνουν κάθε Σάββατο από τις 17 Νοεμβρίου διεκδικώντας κυρίως την αύξηση της αγοραστικής δύναμης. Η κινητοποίηση έχει μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά πολλά Σάββατα έχουν αμαυρωθεί από βιαιότητες σε πολλές πόλεις. Η κυβέρνηση πέρασε έναν αμφιλεγόμενο «νόμο κατά των ταραξιών» τον Μάρτιο και έλαβε δραστικά μέτρα ασφαλείας.

Ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν επρόκειτο να ανακοινώσει τη Δευτέρα μέτρα εξόδου από την κρίση, αλλά το διάγγελμά του αναβλήθηκε επ΄αόριστον λόγω της πυρκαγιάς στην Παναγία των Παρισίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ