Τουρκία: Συμπολίτευση και αντιπολίτευση «κέρδισαν» στην Κωνσταντινούπολη

Μεγάλο πλήγμα υπέστη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές της χώρας, καθώς έχασε και την Κωνσταντινούπολη

Το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση, το σοσιαλδημοκρατικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ανακοίνωσαν ότι κέρδισαν με μικρή διαφορά στην Κωνσταντινούπολη στις δημοτικές εκλογές.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, υποψήφιος του CHP, δήλωσε ότι επικράτησε με 28.000 ψήφους, μιλώντας σε υποστηρικτές του και επικαλούμενος δεδομένα που έχει στη διάθεσή του το κόμμα του.

Λεπτά αργότερα, ο ηγέτης της τοπικής οργάνωσης του AKP στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε ότι ο υποψήφιος της συμπολίτευσης, ο πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, κέρδισε με περίπου 4.000.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπέστη βαριά ήττα στις τοπικές εκλογές, χάνοντας την Άγκυρα, ύστερα από 25 χρόνια (έβγαζε δήμαρχο της επιρροής του από το 1994) και τη Σμύρνη, δηλαδή δύο από τις μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας.

Στη Άγκυρα έκοψε πρώτος το νήμα ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Μανσούρ Γιαβάς με 50,3 έναντι 47,45 του Μεχμέτ Οζχασεκί του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Η Σμύρνη είναι η μόνη μεγαλούπολη όπου το αποτέλεσμα ξεκαθάρισε αρκετά νωρίς. Νέος δήμαρχος θα είναι ο Μουσταφά Τουντς Σογιέρ με 58% έναντι 38% του Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί.

Διαβάστε, επίσης:

Δολοφονία Κασόγκι: Οι Σαουδάραβες από την «ομάδα ειδικών αποστολών» είχαν εκπαιδευτεί στις ΗΠΑ!