Έκτακτο δελτίο καιρού: Ισχυρές καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας μέχρι την Παρασκευή

Σήμερα Δευτέρα (13.05.2019) ο καιρός θα θυμίζει περισσότερο… φθινόπωρο. Αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στη δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά, την Πελοπόννησο, τη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και πρόσκαιρα στην Ανατολική Στερεά και την Εύβοια.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά. Υπενθυμίζεται ότι είναι σε πλήρη εξέλιξη το έκτακτο δελτίο που εξέδωσε χθες, Κυριακή, η ΕΜΥ.

Το κέντρο του βαρομετρικού χαμηλού που φέρνει το νέο κύμα κακοκαιρίας θα μείνει στη Νότια Ιταλία έως και αύριο Τρίτη και στη συνέχεια θα περάσει πάνω από την Ελλάδα. Θα έχει ως κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές, τις καταιγίδες και τη μικρή πτώση της θερμοκρασίας.

Χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας που μας έρχεται από την Ιταλία είναι πως μέχρι τις 20:00 το βράδυ της Κυριακής ο ανιχνευτής ηλεκτρικών εκκενώσεων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr «ZEUS» έχει καταγράψει πάνω από 10.000 κεραυνούς στην κεντρική Μεσόγειο!

Από το απόγευμα της Τετάρτης (15.05.2019) και μετά, βροχές και καταιγίδες αναμένεται να σημειωθούν κυρίως στα ηπειρωτικά, ενώ την Παρασκευή (17.05.2019) φαινόμενα αναμένονται μόνο στα βόρεια ηπειρωτικά κατά τις θερμές ώρες της ημέρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πολύ μεγάλα υψόμετρα υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν και χιονοπτώσεις.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση (1 έως 4 βαθμούς) με εξαίρεση το νοτιοανατολικό Αιγαίο και την Κρήτη όπου σήμερα και αύριο αναμένεται άνοδος.

Μέσα σ’ όλα αύξηση θα παρουσιάσουν οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα από αύριο Τρίτη (14.05.2019).

Ο καιρός σήμερα – Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.
Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και από το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και τοπικά στο Ιόνιο έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες θα είναι τοπικά ισχυρές αρχικά στην Πελοπόννησο, μέχρι το μεσημέρι στη Θεσσαλία και τις Σποράδες και πρόσκαιρα τις μεσημβρινές ώρες στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια.
Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 3 με 5 και από το μεσημέρι στα ανατολικά και νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές από το μεσημέρι στις Κυκλάδες, όπου θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 3 με 5 και από το μεσημέρι στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 23 και στη βόρεια Κρήτη έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές με τοπικές βροχές στα βόρεια.
Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 και από τη νύχτα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 ως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες οι οποίες πιθανώς να είναι πρόσκαιρα ισχυρές.
Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες οι οποίες κατά τόπους θα είναι ισχυρές.
Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο Τρίτη 14-05-2019
Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα είναι κατά διαστήματα ισχυρές στα νησιά του Ιονίου (κυρίως στα βόρεια), την Ήπειρο, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και πιθανώς τη δυτική Στερεά. Από τις απογευματινές ώρες στα δυτικά αναμένεται πρόσκαιρη ύφεση των φαινομένων.
Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι άστατος, κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές, μεμονωμένες καταιγίδες αλλά και διαστήματα ηλιοφάνειας. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης στα ανατολικά και νότια.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από νότιες και στα ανατολικά από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Πηγή: newsit.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έρχεται κακοκαιρία διαρκείας με βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας