Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 5 νεκροί και 24 τραυματίες από επίθεση Ταλιμπάν σε ΜΚΟ

Αφγανικές δυνάμεις συγκρούστηκαν επί σχεδόν πέντε ώρες με μέλη των Ταλιμπάν έπειτα από την εισβολή των τελευταίων σε κτίριο μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης στο κέντρο της Καμπούλ, με αποτέλεσμα τουλάχιστον πέντε νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, ανέφεραν αξιωματούχοι ασφαλείας.

Οι αντάρτες Ταλιμπάν εξαπέλυσαν την επίθεση τους λίγο πριν το μεσημέρι, όταν εξερράγη βόμβα που ήταν παγιδευμένη σε αυτοκίνητο στο συγκρότημα της μκο Counterpart International, που συνεργάζεται με την υπηρεσία των ΗΠΑ για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID), που βρίσκεται στην περιοχή Σαρ-ε-Νάου της πρωτεύουσας.

Τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι, ανάμεσά τους μια γυναίκα και ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν και 24 πολίτες και αστυνομικοί τραυματίστηκαν ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Νάστρατ Ραχίμι. Ένας από τους τραυματίες είναι ξένος υπήκοος πρόσθεσε, χωρίς να αναφέρει την υπηκοότητά του.

«Η επίθεση έχει λήξει και οι δυνάμεις ασφαλείας καθάρισαν το κτίριο και διέσωσαν εκατοντάδες ανθρώπους, ανάμεσά τους εργαζομένους της οργάνωσης που είχαν παγιδευτεί», τόνισε ο Ραχίμι, καταλήγοντας ότι και όλοι οι δράστες σκοτώθηκαν από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, σχεδόν 200 εργαζόμενοι στην Counterpart International διασώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Εκρήξεις και ριπές πολυβόλων συγκλόνισαν την περιοχή αφού περικυκλώθηκε από ειδικές δυνάμεις, που με στήριξη συμβούλων ξένων δυνάμεων, επιχείρησαν να εξουδετερώνουν τους αντάρτες.

Τουλάχιστον 9 τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο, δήλωσε ο Ουαχιντουλά Μαγιάρ, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας. Αξιωματούχοι του Νοσοκομείου Επειγόντων της πόλης ανέφεραν ότι παρέλαβαν 17 τραυματίες.

«Είμαστε απίστευτα θλιμμένοι από αυτή την επίθεση και εργαζόμαστε όσο γρηγορότερα μπορούμε να καταγράψουμε την κατάσταση των μελών του προσωπικού μας», τόνισε με tweet της η Counterpart που λειτουργεί στο Αφγανιστάν από το 2005.

Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη της επίθεσης, που γίνεται την τρίτη μέρα του ιερού μήνα του Ραμαζανιού. Ο εκπρόσωπος των ανταρτών Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ αποκάλεσε την οργάνωση μέρος του αμερικανικού δικτύου που εμπλέκεται σε επιζήμιες δραστηριότητες Δυτικών στο Αφγανιστάν.

«Οι Ταλιμπάν πρέπει να απαντήσουν θετικά στην απαίτηση ειρήνης από τον αφγανικό λαό, αλλιώς θα καταπνιγούν από τις ηρωικές και γενναίες δυνάμεις ασφαλείας μας», δήλωσε ο πρόεδρος Άσραφ Γκάνι καταδικάζοντας τις σημερινές επιθέσεις ως μη-ισλαμικές.

Ο Αμερικανός πρέσβης Τζον Μπας καταδίκασε και αυτός την επίθεση, τονίζοντας ότι το έργο της μκο ήταν να βοηθά τοπικές κοινότητες, να εκπαιδεύει δημοσιογράφους και να στηρίζει τον αφγανικό λαό.

Η επίθεση ενδέχεται να υπονομεύσει τον νέο γύρο ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ΗΠΑ και Ταλιμπάν που διεξάγουν από την προηγούμενη Τετάρτη στη Ντόχα του Κατάρ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ