Γ. Κατρούγκαλος: Είμαι αισιόδοξος για τις ευρωεκλογές

«Είμαι αισιόδοξος για τις ευρωεκλογές, γιατί οι λαοί της Ευρώπης δεν θέλουν να συνεχίσουν να κυβερνώνται με παρατεταμένη λιτότητα και εφαρμογή νεοφιλελεύθερων πολιτικών», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του Κέντρου Εναλλακτικών Πολιτικών (ΕΝΑ) που έγινε με αφορμή την έκδοση του βιβλίου «Η Ευρώπη στο Μεταίχμιο».

«Πιστεύω», πρόσθεσε ο κ. Κατρούγκαλος, «ότι το δίπολο στις ευρωεκλογές και σε κάθε εθνική εκλογή, θα είναι από τη μια πλευρά η προοδευτική Ευρώπη των κοινωνικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και από την άλλη αυτός ο ιδιόμορφος γάμος της ακροδεξιάς με τον νεοφιλελευθερισμό».

Αναφερόμενος στις ανισότητες που παρατηρούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τόνισε ότι «διευρύνονται ακριβώς επειδή τις τελευταίες τρεις δεκαετίες επικράτησε στην Ευρώπη αυτό το μίγμα πολιτικής».

Στο ερώτημα περισσότερη η λιγότερη Ευρώπη, είπε ότι «θέλουμε περισσότερη Ευρώπη αλλά προς την κατεύθυνση πιο δημοκρατικής και πιο κοινωνικής Ευρώπης».

Για τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια των μνημονίων, χαρακτήρισε «πικρή εμπειρία» αυτές που επιβλήθηκαν απ’ έξω, σε αντιδιαστολή μ’ αυτές που έγιναν την τελευταία τετραετία, κατά την οποία «υλοποιήσαμε δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει ως προϊόν συμβιβασμού, αλλά και προχωρήσαμε μεταρρυθμίσεις που είχαν προοδευτικό πρόσημο και ήταν δικές μας».

Ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, Λουκάς Τσούκαλης, σημείωσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται το ευρωπαϊκό εγχείρημα περισσότερο από κάθε άλλη χώρα, λόγω γειτονίας, μεγέθους αλλά και σταδίου ανάπτυξης.

Ο κ. Τσούκαλης ήταν κριτικός για την «κακοδιαχείριση της κρίσης από την ΕΕ» και τόνισε ότι τα μεγάλα πλεονάσματα «δεν έχουν λογική», αλλά υπογράμμισε και την άρνηση της ελληνικής πλευράς να εφαρμόσει τις κατάλληλες πολιτικές λόγω πολιτικού κόστους και αναφέρθηκε στα ανυπέρβλητα εμπόδια που βρήκαν οι πολιτικοί όταν θέλησαν να μεταρρυθμίσουν, πχ το Ασφαλιστικό.

Επικριτικός ήταν και για το εκλογικό σύστημα που ισχύει στις ευρωεκλογές, το οποίο αναδεικνύει τους «εθνικά αναγνωρίσιμους», όπως καλλιτέχνες, αθλητές και τηλεοπτικούς αστέρες και όχι τις σοβαρές υποψηφιότητες.

Η καθηγήτρια και πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη, επέμεινε στο φαινόμενο της διεύρυνσης των ανισοτήτων, λέγοντας ότι «οι ίδιοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί παράγουν ανισότητες».

Σε αναφορά της στα «κόκκινα δάνεια», είπε ότι είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που υιοθετήθηκαν για να προστατεύσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο τελικώς υπονόμευσαν.

Μίλησε για μια «βιώσιμη Ευρώπη της ευημερίας και της δημοκρατίας», η οποία πρέπει να αντικαταστήσει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, γιατί το τελευταίο δεν συμβάλλει ούτε στη σταθερότητα ούτε στην ανάπτυξη. Αναφέρθηκε δε, στην ανάγκη συγκρότησης ευρωπαϊκής προοδευτικής συμμαχίας, τονίζοντας ότι «η προοδευτική συμμαχία που δημιουργήθηκε στη χώρα μας είναι το πρώτο βήμα».

Προέβλεψε δε ότι τα επόμενα πέντε χρόνια, ο πολιτικός χάρτης στην Ευρώπη θα ανατραπεί με την προοδευτική συμμαχία των σοσιαλιστών, των οικολόγων και της Αριστεράς από τη μία πλευρά, και την Δεξιά και Ακροδεξιά από την άλλη.

Ο κ. Τσούκαλης διαφώνησε με την θεωρία αυτού του «δίπολου», λέγοντας ότι τα τελευταία δέκα χρόνια οι κοινωνίες κατακερματίζονται και το ένα μέρος δεν επικοινωνεί με το άλλο, φέρνοντας το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ.

«Υπάρχουν σοβαρές ρωγμές στην ευρωπαϊκή Δεξιά όπως και στην ελληνική», υποστήριξε ο καθηγητής και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σπουρδαλάκης.

Ο Σωτήρης Βαλντέν προειδοποίησε για τον «καταστροφικό» ρόλο ενός τμήματος της πολιτικής τάξης της Γερμανίας, η οποία αντιμετωπίζεται μόνον στο πλαίσιο του συσχετισμού δυνάμεων, ενώ για το ίδιο θέμα, ο κ. Τσούκαλης είπε ότι πρόκειται για τον «ελέφαντα στο δωμάτιο» και χαρακτήρισε «εμμονική οικονομική πολιτική» τη στάση αυτού του τμήματος των γερμανών πολιτικών.

Απαντώντας σε ερώτηση του υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρου Κόκκαλη, για την άρνηση αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής από τις ακροδεξιές δυνάμεις, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι η ακροδεξιά χαρακτηρίζεται από ανορθολογισμό και άρνηση της πραγματικότητας.

Στο ερώτημα αν χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη, ο κ. Τσούκαλης απάντησε ότι ναι μεν χρειάζεται, αλλά δεν υπάρχει τέτοια διάθεση από τις κοινωνίες και δεν θα υπάρξει ούτε για την επόμενη γενιά.

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος και συντάκτης του Δελτίου Ευρωπαϊκών Εξελίξεων που εκδίδει το κέντρο ΕΝΑ, Γιώργος Καπόπουλος.

Ο κ. Καπόπουλος έκανε αιχμηρές παρεμβάσεις για τις στρεβλώσεις που θα είχε αποφύγει η Ευρώπη αν είχε ψηφιστεί το ευρωπαϊκό Σύνταγμα και πραγματοποίησε ιστορική αναφορά στην Ιταλία του 19ου αιώνα με την περιπέτεια της ενοποίησής της, που δεν απέδωσε τα αναμενόμενα για τη σύγκλιση βορρά-νότου.

«Όταν αναδείχθηκε ο Μακρόν στην Προεδρία της Γαλλίας, το ερώτημα ήταν αν ο Μακρονισμός μπορεί να εξαχθεί και τώρα το ερώτημα είναι αν θα τα καταφέρει στο εσωτερικό της χώρας. Αυτό είναι ενδεικτικό για την πορεία της Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καπόπουλος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ