Κυρίαρχος ο Σαλβίνι στην Ιταλία – Κατέρρευσε το Κίνημα των 5 Αστέρων

Η Λέγκα αναδείχθηκε το μεγαλύτερο κόμμα στις εκλογές της Κυριακής, ξεπερνώντας τον κυβερνητικό του εταίρο, το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S, «αντισυστημικό»), που έχει απολέσει σχεδόν το ένα τρίτο της εκλογικής του βάσης μέσα σε έναν χρόνο, όπως καταδεικνύουν τα exit polls που μεταδόθηκαν από τέσσερα ιταλικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ιταλική Corriere De La Serra, το κόμμα του Σαλβίνι εξασφαλίζει 34,5%, επίδοση που το εκτοξεύει από το 6% της προηγούμενης αναμέτρησης για τις ευρωεκλογές. Ο Σαλβίνι έγραψε στο χαρτί που κράτησε για την αναμνηστική φωτογραφία: «Πρώτο κόμμα στην Ιταλία. Ευχαριστούμε» και σημείωσε κάτω από το tweet πως μόνο μια λέξη υπάρχει, «Ευχαριστούμε Ιταλία».

Το Δημοκρατικό Κόμμα έρχεται δεύτερο με ποσοστό 22,9%, ενώ ηχηρή πτώση στα ποσοστά του παρατηρεί το έτερο κόμμα της συγκυβέρνησης, το Κίνημα των 5 Αστέρων που υποχωρεί στο 16,8%. Το κόμμα που ίδρυσε ο Πέπε Γκρίλο είχε αποσπάσει 21,2% στις ευρωεκλογές του 2014.

Ο πρόεδρος του Κινήματος των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε αμέσως μετά την πρώτη εκτίμηση αποτελέσματος για τις ευρωεκλογές πως το κόμμα του είναι «θύμα της αυξημένης αποχής, ιδιαίτερα στον νότο» και πρόσθεσε: «Είναι ώρα να σκύψουμε το κεφάλι και να πιάσουμε δουλειά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πρώτη η Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία σύμφωνα με τα exit polls