Κ. Μητσοτάκης: Μετά την ήττα σας την 26η Μαΐου προκηρύξετε αμέσως εθνικές εκλογές

«Αφού εσείς μετατρέψατε την ευρωκάλπη σε δημοψήφισμα για την κυβέρνησή σας και εφόσον το αποτέλεσμα είναι μια ήττα του ΣΥΡΙΖΑ όπως εκτιμώ, τότε το βράδυ της 26ης Μαΐου θα σας μένει μόνο μια επιλογή. Να προκηρύξετε αμέσως εθνικές εκλογές και να δώσετε επιτέλους τη δυνατότητα στο λαό να πάρει τις τύχες στα χέρια του. Να δεσμευτείτε σήμερα ότι θα το κάνετε», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα στην ομιλία του στη Βουλή.

«Οι ευρωεκλογές θα είναι ψήφος αποδοκιμασίας στην χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος από τη μεταπολίτευση και μετά», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε: «Σε 16 ημέρες θα μιλήσει ο λαός και τότε τα ψέματα θα τελειώσουν πραγματικά. Θα τα σκεπάσει η ίδια η φωνή των πολιτών που με τη ψήφο τους θα φωνάξουν ‘ως εδώ’ στην κυβέρνηση της ανικανότητας, των φόρων και των εθνικών πληγών. Είναι στο χέρι των πολιτών με τη ψήφο τους να κάνουν πράξη το πρώτο βήμα για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή».

Ανεβαίνοντας στο βήμα ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο ο οποίος είχε μιλήσει νωρίτερα ενώ απουσίαζε ο πρωθυπουργός. «Ηγετική εμφάνιση κάνατε κ. Τσακαλώτε σήμερα εν τη απουσία του πρωθυπουργού. Μπορούμε να κάνουμε μαζί μια ουσιαστική αντιπαράθεση. Ένα πράγμα θα σας πω. Τη μάχη κατά των ανισοτήτων δεν τη χαρίζουμε στην αριστερά κ. Τσακαλώτε», είπε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος σημείωσε πως σήμερα ολοκληρώνεται μια συζήτηση κατά την οποία είδαμε, ακούσαμε και μάθαμε πολλά.

«Μάθαμε πως μια κυβερνητική πλειοψηφία, που στηρίζεται σε βουλευτές που αντάλλαξαν αρχές με καρέκλες, έχει απεριόριστη ανοχή απέναντι σε πολιτικές συμπεριφορές που δεν χωρούν σε μια δημοκρατία», σημείωσε.

Και συνέχισε: «Η συζήτηση την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή εκτραχύνθηκε. Όλοι με ξέρουν και όλοι ξέρουν ότι αυτό δεν είναι ούτε το ύφος, ούτε το ήθος μου. Κάνει λάθος όμως ο κ. Τσίπρας να νομίζει ότι η ευγένεια με την οποία επιλέγω να πολιτεύομαι είναι έκφραση αδυναμίας. Δεν θα δεχθώ καμία άλλη χυδαία αναφορά στην οικογένειά μου. Θα απαντώ γιατί η κοινή γνώμη οφείλει να έχει ακριβή αντίληψη για το ποιόν τον ανθρώπων που συμμετέχουν στη δημόσια ζωή».

Μιλώντας για τον πρωθυπουργό είπε ότι ο κ. Τσίπρας καλό θα είναι να είναι πιο προσεκτικός, να έχει πολιτική και προσωπική συνείδηση όταν έχει την έμπνευση να απαντά με στίχους.

«Ο Ανέστης Αναγνωστάκης, γιος του μεγάλου ποιητή της αριστεράς, δήλωσε ότι ο στίχος που επικαλεστήκατε γράφτηκε από τον πατέρα του για κάποιον σαν κι εσάς. Σας το επιστρέφω στα σωστά του συμφραζόμενα. Σας αφιερώνω ένα δίστιχο από άλλο ποίημα του Μανώλη Αναγνωστάκη, το «Φοβάμαι»: Φοβάμαι τους ανθρώπους που με καταλερωμένη τη φωλιά πασχίζουν να βρουν λεκέδες στη δική σου. Αυτή είναι η αλήθεια», συμπλήρωσε και στη συνέχεια έκανε λόγο για κάποιες αλήθειες που προέκυψαν, όπως είπε, από τη συζήτηση.

«Αλήθεια πρώτη. Τσίπρας ίσον Πολάκης και Πολάκης ίσον Τσίπρας. ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει Τσίπρας, συνεπώς και ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει Πολάκης. Όλοι μαζί είστε Πολάκης», τόνισε σημειώνοντας πως ήταν επιλογή το πρωθυπουργού να οδηγηθούμε εκεί.

«Πάντα η ειλικρινής συγνώμη είναι ένδειξη γενναιότητας και όχι αδυναμίας. Όπως εγώ είχα το θάρρος να πω δημόσια ότι κακώς ευρωβουλευτής μας χρησιμοποίησε φωτογραφίες που δεν είναι αληθινές. Είχε το θάρρος να ζητήσει συγνώμη. Όμως ο κ. Τσίπρας διάλεξε άλλο δρόμο. Πήρε την ευθύνη να καλύψει τον κ. Πολάκη και μάλιστα να τον κρύψει από ένα ολόκληρο κόμμα», ανέφερε προσθέτοντας πως αυτή η επιλογή δυσκολεύει την επιλογή βουλευτών που «καλούνται να καταπιούν όσα οι ίδιοι είπαν για τις αθλιότητες Πολάκη.

«Θα αναμετρηθούν με την αξιοπρέπειά τους και με το δίλημμα που τους θέτει ο κ. Τσίπρας «Ή με τον Πολάκη ως το τέλος ή εξουσία τέλος. Θα ψηφίσουν αν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ τον πολάκηδων ή στην Ελλάδα των πολλών», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Αλήθεια δεύτερη, ανέφερε, ήταν ότι έγινε μπούμερανγκ για την κυβέρνηση να μετατρέψει τη συζήτηση σε πρόταση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από πρόταση μομφής κατά του κ. Πολάκη.

«Στην πίεση φαίνεται ο χαρακτήρας των πρωταγωνιστών και αν υπάρχει κουράγιο στην ψυχή τους. Μπρος στις αποκαλύψεις για τις διακοπές του, ο κ. Τσίπρας έβγαλε τον Πολάκη που έχει μέσα του. Μίλησε με ύφος ανοίκειο και απαράδεκτο για αντιπαράθεση πολιτικών αρχηγών. Δεν θυμάμαι, ακόμα και σε ταραγμένες εποχές κανένα πρωθυπουργό να απευθύνεται με τέτοιο ύφος σε οποιονδήποτε πολιτικό του αντίπαλο. Δεν θίγετε εμένα, θίγετε το αξίωμά σας», είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα και εξαπέλυσε νέα επίθεση για τη φράση του πρωθυπουργού στην προηγούμενη συζήτηση περί περιφερόμενης γλάστρας για τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο.

«Ο Στέλιος απάντησε απλά και νηφάλια με επτά λέξεις. «Είναι άδικο αυτό που είπατε για μένα», είπε. Γιατί συχνά το ύφος είναι ο ίδιος ο άνθρωπος. Όλη αυτή η ασχήμια των αντιδράσεων απέναντι στο πρόσωπό του προήλθε γιατί ο Στέλιος ζήτησε ίσες ευκαιρίες αλλά και γιατί σας ενοχλεί βαθιά που συντάχθηκε με τη ΝΔ και είναι δικό μας υποψήφιος. Τόσα mea culpa έχουν ακουστεί. Πείτε κι εσείς ένα όχι για μένα, αλλά για τον Στέλιο», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Επιπλέον είπε ότι η συζήτηση «για τα σκάφη και τις διακοπές δεν είναι κουτσομπολιό αλλά βαθιά πολιτική». Εξήγησε ότι ο πρωθυπουργός ουσιαστικά δεν έχει ιδιωτική ζωή και ότι οι διακοπές του σε μια δημοκρατία οφείλουν να είναι δημόσια γνωστές. «Αφού είναι ασήμαντο ζήτημα γιατί δεν το δημοσιοποιήσατε; Όταν έχεις κάνει καριέρα ενοχοποιώντας τους πολιτικούς αντιπάλους για σχέσεις με την ελίτ και αποκαλύπτεται ότι κάνεις κρυφά διακοπές σε πανάκριβο κότερο λίγες εβδομάδες μετά το Μάτι, πρέπει να είσαι έτοιμος να υποστείς τις συνέπειες. Πόσο μάλλον όταν υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες συναλλαγής», σημείωσε.

Επιπρόσθετα ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η κατάρρευση του δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πραγματικότητα και πως «ο πολακισμός έχει γίνει πια επίσημο δόγμα ως μια μορφή φασισμού» και πως «καθιερώνεται πλέον και επισήμως ως το τελευταίο στάδιο της κατρακύλας του ΣΥΡΙΖΑ».

Εξάλλου κάλεσε τον πρωθυπουργό ο οποίος «έβρισε μόνο τον κ. Βέμπερ» να πει ποιον στηρίζει και ποιον θέλει για πρόεδρο της Κομισιόν και αναφέρθηκε στο δικό του πρόγραμμα και στις προβλέψεις για μειώσεις των φόρων, την προσέλκυση επενδύσεων και τη στήριξη των αδύναμων.

Ανέβασε επίσης του τόνους της κριτικής του στην κυβέρνηση και για τα θέματα της ασφάλειας. «Είχε το θράσος σας υπουργός σας να πει ότι εγώ διασύρω τη χώρα. Εγώ διασύρω τη χώρα ή οι μπαχαλάκηδες που τους αφήνετε ελεύθερους να τα κάνουν γυαλιά καρφιά;», τόνισε και σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε: «Με ενδιαφέρει ο κάθε Έλληνας να ζει με ασφάλεια στο σπίτι και στη γειτονιά του και η Αθήνα να πάψει να διαλύεται όπως χθες για να βολτάρει ελεύθερος ο κάθε Κουφοντίνας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση με 153 «ναι»

Βουλή: Σκληρός καυγάς Βενιζέλου-Τσακαλώτου για το πρωτογενές πλεόνασμα