Παυλόπουλος από Κρήτη: Για κάθε Έλληνα η ελευθερία είναι έννοια και αξία υπαρξιακή

Για κάθε Έλληνα η ελευθερία είναι έννοια και αξία υπαρξιακή, τόνισε σήμερα από το Βάμο Αποκορώνου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος που τίμησε με την παρουσία του τις εκδηλώσεις για την μεταπολιτευτική Επανάσταση της περιόδου 1895-1896 και την απελευθέρωση του Αποκόρωνα, που διοργάνωσαν η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Αποκορώνου, το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», το Κοινωφελές Ίδρυμα «Αγία Σοφία», η Τοπική Κοινότητα Βάμου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βάμου «Ο Πρίνος».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο χαιρετισμό του αφού αναφέρθηκε στην ιστορική επέτειο τόνισε την ανάγκη, «ως Έλληνες να συγκρατούμε βαθειά χαραγμένη την ιστορική μας μνήμη, να υπερασπιζόμαστε την πατρίδα μας και την εμπέδωση του Ευρωπαϊκού και του Διεθνούς Δικαίου».

Παράλληλα επεσήμανε ότι, «το παράδειγμα των Προγόνων σας της «Μεταπολιτευτικής Επιτροπής» έδειξε τότε, και θα μας δείχνει για πάντα, τι πρέπει να κάνουμε, εμείς, οι Έλληνες, όταν πρόκειται να υπερασπισθούμε την Πατρίδα μας και την Ελευθερία μας. Δοθέντος μάλιστα ότι για κάθε Έλληνα, και διαχρονικώς, η Ελευθερία είναι έννοια και αξία υπαρξιακή, αφού μόνον Ελεύθεροι μπορούμε να ζήσουμε, να υπερασπισθούμε την αξία μας και ν’ αναπτύξουμε ελεύθερα την προσωπικότητά μας».

Για μία ακόμα φορά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε μήνυμα ενότητας λέγοντας: «Η ελευθερία και η πατρίδα πάνω από όλα αλλά υπό όρους αρραγούς ενότητας. Στην εύρωστη σήμερα Δημοκρατία μας μπορούμε να διαφωνούμε σε πολλά. Μπορούμε να έχουμε τις απόψεις μας. Όταν όμως πρόκειται για την πατρίδα, όταν πρόκειται για το μέλλον του λαού μας και του έθνους μας εκεί μια λέξη υπάρχει, ένας όρος, ενότητα»

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τελέστηκε επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βάμου στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στον χώρο του Ηρώου Πεσόντων, προσκλητήριο πεσόντων, καθώς και κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με χαιρετισμούς από τους διοργανωτές, ομιλία του καθηγητή Θεολογίας – ιερέα Μιχαήλ Βλαβογιλάκη, απαγγελία ποιήματος με τίτλο «Πολιορκία Βάμου» του Γεωργίου Παντελάκη, ριζίτικο τραγούδι από τον Καλλιτεχνικό Όμιλο «Ο Αποκόρωνας» και κρητικούς χορούς από ομάδα νέων του Πολιτιστικού Συλλόγου Βάμου «Ο Πρίνος».

O δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης στην ομιλία του χαρακτήρισε τιμή για τον τόπο την παρουσία του ΠτΔ του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα που όπως τόνισε μεταξύ άλλων, «ενώνει ως θεσμός τους Έλληνες όπου γής».

Στις εκδηλώσεις παρόντες ήταν ο Υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, οι βουλευτές Βάλια Βαγιωνάκη, Αντώνης Μπαλωμενάκης, Ντόρα Μπακογιάννη και Θόδωρος Φορτσάκης , ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε χαιρετισμό του κατά την τελετή αναφερόμενος στα γεγονότα εκείνης την περιόδου ειπε:

«Τιμούμε σήμερα, με την δέουσα λαμπρότητα, την Επέτειο Απελευθέρωσης της Επαρχίας Αποκορώνου από τον τουρκικό ζυγό, το 1896, μιαν Επέτειο η οποία έχει καθιερωθεί με το Διάταγμα της 13ης Μαρτίου 1961. Τιμούμε δε αυτή την Επέτειο εδώ, στον Βάμο, διότι αυτός ο Ηρωϊκός Τόπος υπήρξε το επίκεντρο του μεγάλου Αγώνα, ο οποίος οδήγησε στην Απελευθέρωση της Επαρχίας Αποκορώνου, επέκεινα δε στις ευτυχείς εξελίξεις ως την Απελευθέρωση και την τελική ένταξη της Κρήτης στον Εθνικό μας Κορμό.

Αυτό που εμείς, οι Έλληνες, πρέπει να συγκρατούμε, βαθιά χαραγμένο, στην Ιστορική μας Μνήμη από την εποχή εκείνη, ιδίως δε από τα εμβληματικά γεγονότα της Πολιορκίας του Βάμου και τις μάχες στην ευρύτερη περιοχή της Επαρχίας Αποκορώνου, είναι οι συνθήκες, υπό τις οποίες οι Ηρωϊκοί Πρόγονοί σας κήρυξαν και υπηρέτησαν, ως το τέλος, την Επανάσταση, που οδήγησε στην τελική της δικαίωση. Και τούτο, διότι οι συνθήκες αυτές δείχνουν, και σήμερα, σ’ εμάς, τους Έλληνες, τον δρόμο που οφείλουμε ν’ ακολουθούμε όταν πρέπει να υπερασπισθούμε την Πατρίδα μας, την Εθνική μας Κυριαρχία και την Εδαφική μας Ακεραιότητα.

Υπενθυμίζω, εντελώς συνοπτικά, ότι οι συνθήκες για την έκρηξη της Επανάστασης την εποχή εκείνη στην Κρήτη δεν φαίνονταν ευνοϊκές. Πραγματικά, και μολονότι η Διοίκηση του Αλέξανδρου Καραθεοδωρή, ο οποίος είχε διορισθεί Γενικός Διοικητής Κρήτης μόλις ένα χρόνο ενωρίτερα, το 1895, έληξε με απογοητευτικό τρόπο, το 1896, και αντικαταστάθηκε από τον Αλβανό Τουρχάν πασά δείχνοντας έτσι και την υπαναχώρηση του σουλτάνου, η Κυβέρνηση του Δηλιγιάννη αλλά και οι περισσότεροι Πρόκριτοι στην Κρήτη φαίνονταν διστακτικοί στο ν’ αντιδράσουν δυναμικά. Ο φόβος επανάληψης των θλιβερών γεγονότων του 1889 ήταν εμφανής.

Ήταν τότε που «μίλησε», σε μιάν «έκρηξη αποκοτιάς», η Κρητική Ψυχή, μέσ’ από την απόφαση νέων ανθρώπων να συγκροτήσουν την «Μεταπολιτευτική Επιτροπή», η οποία είχε ως αρχικό στόχο την επαναφορά των προνομίων της Σύμβασης της Χαλέπας και, σε δεύτερο στάδιο, την αυτονόμηση της Κρήτης. Με «μπροστάρη» τον Πρωτοδίκη Βάμου Μανούσο Κούνδουρο ξεκίνησε την Επανάσταση, η οποία, με αφετηρία και επίκεντρο την Πολιορκία του Βάμου, εξαπλώθηκε, με ταχύτατο ρυθμό, σε όλη την Επαρχία Αποκορώνου.

Τα υπόλοιπα γεγονότα είναι γνωστά και δεν θα επιμείνω περισσότερο. Μένω στην κατάληξη: Υπό το βάρος της επερχόμενης ταπείνωσης στην Κρήτη αλλά και των πιέσεων των Ευρωπαϊκών Δυνάμεων, ύστερα και από την διεθνή κατακραυγή για τις σφαγές των Αρμενίων, ο σουλτάνος αναγκάσθηκε να παραχωρήσει «Νέο Οργανισμό» στην Κρήτη, με διατάξεις ευνοϊκότερες, σχετικώς, από εκείνες της Σύμβασης της Χαλέπας. Σπουδαιότερες από αυτές ήταν εκείνες, οι οποίες όριζαν ότι ο Γενικός Διοικητής Κρήτης θα ήταν Χριστιανός με πενταετή θητεία, οι θέσεις των Χριστιανών υπαλλήλων θα ήταν διπλάσιες από εκείνες των μουσουλμάνων, θα οργανωνόταν Κρητική Χωροφυλακή και παρεχωρείτο στο Νησί πλήρης Οικονομική και Δικαστική Ανεξαρτησία, με την εγγύηση των Ευρωπαϊκών Δυνάμεων. Το σπουδαιότερο όμως ήταν ότι έτσι άνοιξε, οριστικά, ο δρόμος για την πολυπόθητη Ελευθερία της Κρήτης και, στο βάθος, για την ένταξή της στον Εθνικό μας Κορμό.

Το παράδειγμα των Προγόνων σας της «Μεταπολιτευτικής Επιτροπής» έδειξε τότε, και θα μας δείχνει για πάντα, τι πρέπει να κάνουμε, εμείς, οι Έλληνες, όταν πρόκειται να υπερασπισθούμε την Πατρίδα μας και την Ελευθερία μας. Δοθέντος μάλιστα ότι για κάθε Έλληνα, και διαχρονικώς, η Ελευθερία είναι έννοια και αξία υπαρξιακή, αφού μόνον Ελεύθεροι μπορούμε να ζήσουμε, να υπερασπισθούμε την αξία μας και ν’ αναπτύξουμε ελεύθερα την προσωπικότητά μας. Επιπλέον, εμείς, οι Έλληνες, έχουμε πλήρη συναίσθηση του ότι υπερασπιζόμενοι την Πατρίδα μας και την Ελευθερία μας, υπερασπιζόμαστε και την εμπέδωση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους. Εμπνεόμενοι, λοιπόν, από αυτές τις Ιερές Παρακαταθήκες, που μας άφησαν οι Ηρωϊκοί Επαναστάτες της Επαρχίας Αποκορώνου το 1896, οφείλουμε να διεκδικούμε το μέλλον που μας αναλογεί και μας αρμόζει, αναδεικνυόμενοι, κατά την έξοχη ρήση του Θουκυδίδη (Ιστορίαι, Α΄, 70, 3), «και παρά δύναμιν τολμηταί, και παρά γνώμην κινδυνευταί και εν τοις δεινοίς ευέλπιδες».

«Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ανεχθούμε εκπτώσεις σε ότι αφορά την εφαρμογή του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου»

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία για σεβασμό του Δικαίου της Θάλασσας καθώς και του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου έστειλε σήμερα από τις Βρύσσες Αποκορώνου ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο κ Παυλόπουλος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Αποκορώνου και κατά την διάρκεια της αντιφώνισης του αφού αναφέρθηκε στους αγώνες των κατοίκων της περιοχής για την ελευθερία, αναφερόμενος στη γείτονα την κάλεσε να σεβαστεί στο ακέραιο το Δίκαιο της Θάλασσας όπως αυτό κωδικοποιήθηκε μέσω της Συνθήκης του Montego Bab του 1982.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Είναι γνωστό ότι μεταξύ άλλων ότι και η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής ζώνης γίνεται με βάση το σύνολο του διεθνούς δικαίου και κυρίως όμως, με βάση του δικαίου της θάλασσας όπως αυτό κωδικοποιήθηκε μέσω της Συνθήκης του Montego Bay του 1982, που δεσμεύει τους πάντες.

Και η Τουρκία οφείλει να το σεβασθεί στο ακέραιο. Και δεν είναι δυνατό, να διατείνεται ότι δεν δεσμεύεται από το Δίκαιο της Θάλασσας επειδή δεν έχει προσχωρήσει στην Συνθήκη του Montego Bay. Επαναλαμβάνω -και δεν θα κουρασθώ να επαναλαμβάνω- ότι η Συνθήκη του Montego Bay, ήτοι το Δίκαιο της Θάλασσας, επειδή έχει υπογραφεί από μεγάλο αριθμό κρατών, παράγει κατά τη νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, οι οποίοι είναι δεσμευτικοί έναντι πάντων. Αυτοί οι κανόνες δεσμεύουν και την Τουρκία. Δεν μπορεί η Τουρκία ν’ αυθαιρετεί και ν’ αμφισβητεί το Δίκαιο της Θάλασσας. Θα το σεβασθεί, κι ας αντιληφθεί ότι εμείς, οι Έλληνες, μαζί με τους Εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, θα επιβάλλουμε την εφαρμογή του και τον σεβασμό του. Η χθεσινή δήλωση της κυρίας Φεντερίκα Μογκερίνι είναι άκρως ενδεικτική. Πέραν τούτου, καθιστούμε σαφές και το ότι εάν αποδεχόμασταν αυθαιρεσίες εκ μέρους της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τον καθορισμό της ΑΟΖ κατά παράβαση του Δικαίου της Θάλασσας, αυτό θα αποτελούσε ένα εξαιρετικά αρνητικό προηγούμενο, ιδιαίτερα επικίνδυνο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την Διεθνή Κοινότητα. Και κάτι τέτοιο για εμάς, τους Έλληνες, είναι αδιανόητο»

Παράλληλα ο ΠτΔ τόνισε: «Προς δε την γείτονα Τουρκία διαμηνύουμε, για πολλοστή φορά, ότι το παρελθόν δεν πρέπει να μας διχάζει, πρέπει όμως να μας διδάσκει. Προς αυτή την κατεύθυνση εμείς, οι Έλληνες, καθιστούμε σαφές ότι η φιλία, η καλή γειτονία και η Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας -την οποία εμπράκτως ευνοούμε- έχει ως στοιχειώδη προϋπόθεση τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Δεν πρόκειται σε καμμία περίπτωση να ανεχθούμε εκπτώσεις σε ότι αφορά την εφαρμογή του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου. Αυτό τον σεβασμό είμαστε αποφασισμένοι να τον εμπνεύσουμε και, αν χρειασθεί, να τον επιβάλλουμε, δοθέντος ότι η Ιστορία μας έχει αποδείξει πως ουδείς μπορεί να υποτιμά την Δύναμη και το Φρόνημα του Λαού και του Έθνους των Ελλήνων».

Την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για ανακήρυξη του Προκόπη Παυλόπουλου ως επίτιμου δημότη Αποκορώνου ανέγνωσε ο πρόεδρος του οργάνου Ιωάννης Αποστολάκης.

Κατά την διάρκεια του επισήμου γεύματος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως συμβολικό δώρο προσφέρθηκε ένα ασημένιο κρητικό μαχαίρι τυλιγμένο σε παραδοσιακό μαντήλι της Κρήτης.

Στο μαχαίρι αναγραφόταν η μαντινάδα.

« Αετός δεν είμαι μα φτερά, που χει η ζωή δοσμένα,

Και αν τα τσακίσει ο βοριάς πετώ και με σπασμένα.

Παραδίδοντας το μαχαίρι στον ΠτΔ ο δήμαρχος Αποκορώνου είπε στον κ Παυλόπουλο.

«Κύριε πρόεδρε ο αετός είναι ο ελληνισμός που περήφανα πετά στους αιθέρες.

Γιατί διέπεται από ψηλά ιδανικά και αξίες.

Και όσο και αν θέλουν οι ισχυροί της γής ( ο βοριάς δηλαδή), να του τσακίσουν τα φτερά θα συνεχίσει να πετά λαβωμένος όπως έχει δείξει η ιστορία και η υπερηφάνεια του».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφθασε στα Χανιά μέσω Ηρακλείου καθώς λόγω των ανέμων το αεροσκάφος που τον μετέφερε δεν μπορούσε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Χανίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ