Δεύτερο λουκέτο “βόμβα” μέσα σε 48 ώρες: Κλείνει και άλλο εργοστάσιο μετά αυτό της ΔΕΛΤΑ

Δύο… ηχηρά λουκέτα μέσα σε λίγα 24ωρα «μετρά» η αγορά, καταρρίπτοντας το success story που επί ματαίω προσπαθεί να αφηγηθεί η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, μετά την απόφαση της ΔΕΛΤΑ να αναστείλει τη λειτουργία του εργοστασίου στο οποίο παράγεται το εβαπορέ γάλα Βλάχας, στο Πλατύ Ημαθίας, σειρά παίρνει η Frigoglass, προχωρώντας στην άμεση διακοπή της παραγωγικής δραστηριότητας του εργοστασίου της Κάτω Αχαΐας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η επίμαχη κίνηση εδράζεται σε μία σειρά πρωτοβουλιών αναδιάρθρωσης του παραγωγικού της ιστού, που αποσκοπεί στη βελτίωση της κοστολογικής της δομής και στην ενίσχυση της μακροπρόθεσμης ανταγωνιστικότητάς της. «Η Frigoglass έχει υλοποιήσει κατά το παρελθόν πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, εκ περιτροπής εργασία, μείωση του μισθολογικού κόστους και μεταφορά παραγωγής από άλλα εργοστάσια του Ομίλου, προκειμένου η παραγωγική μονάδα της Κάτω Αχαΐας να καταστεί οικονομικά βιώσιμη.

Οι παραπάνω πρωτοβουλίες, τελικώς, δεν κατέστησαν την ελληνική παραγωγική μονάδα του Ομίλου ανταγωνιστική», επισημαίνεται χαρακτηριστικά και προστίθεται: «Ο Ομιλος αποσκοπεί στην καλύτερη δυνατή στήριξη των εργαζομένων που επηρεάζονται. Στο πλαίσιο αυτό, έχει καλέσει σε διαβούλευση τους εκπροσώπους των εργαζομένων στην Κάτω Αχαΐα, προκειμένου να διαμορφωθούν από κοινού οι βέλτιστοι δυνατοί όροι και συνθήκες αποχώρησης των επηρεαζόμενων υπαλλήλων, σύμφωνα με τις δυνατότητες του Ομίλου».

Οπως προκύπτει από την ετήσια οικονομική έκθεση του 2018, η Frigoglass διατηρεί μονάδες παραγωγής σε επτά χώρες (Ελλάδα, Ινδία, Ινδονησία, Νιγηρία, Νότια Αφρική, Ρουμανία και Ρωσία), ενώ, παράλληλα, διατηρεί και ανεξάρτητα γραφεία πωλήσεων σε Κένια, Νορβηγία, Ουγγαρία, Πολωνία και Νιγηρία.

Οσον αφορά στις καθαρές πωλήσεις, αυτές για τη χρήση που έκλεισε την 31η Δεκεμβρίου 2018 αυξήθηκαν κατά 8,1%, σε 417,3 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των αυξημένων πωλήσεων του κλάδου Επαγγελματικής Ψύξης στην Ευρώπη και την Αφρική, καθώς και της ζήτησης γυάλινων φιαλών και πλαστικών κιβωτίων του κλάδου Υαλουργίας στη Νιγηρία. «Η Frigoglass σημείωσε καθαρές ζημίες, ύψους 1,3 εκατ. ευρώ, από μη συνεχιζόμενες δραστηριότητες, σε σύγκριση με ζημίες ύψους 20 εκατ. ευρώ το 2017. Συνυπολογίζοντας τις μη συνεχιζόμενες δραστηριότητες, οι καθαρές ζημίες διαμορφώθηκαν σε 8,7 εκατ. ευρώ, επιβαρυμένες από δαπάνες απομείωσης ύψους 2,1 εκατ. ευρώ, που σχετίζονται με την επίδοση της δραστηριότητάς μας στην Ινδία, έναντι κερδών ύψους 7,6 εκατ. ευρώ το 2017», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Το γάλα εβαπορέ

Οι… χαμηλές πτήσεις που καταγράφει το γάλα εβαπορέ στην Ελλάδα φέρεται να οδήγησε τη ΔΕΛΤΑ στην απόφασή της να κλείσει το εργοστάσιο παραγωγής στο Πλατύ. Οπως αναφέρει, άλλωστε, η ανακοίνωση της γαλακτοβιομηχανίας «τα τελευταία χρόνια η αγορά στο γάλα είναι συνεχώς μεταβαλλόμενη και εξελισσόμενη και στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς (νέα προϊόντα, φυτικά ροφήματα, νέες γεύσεις, νέα αντίληψη στη διάρκεια ζωής κ.λπ.).

Στο πλαίσιο αυτό, κρίθηκε απαραίτητη η αναδιάρθρωση της δομής της λειτουργίας του εργοστασίου στο Πλατύ Ημαθίας, που παράγεται το Γάλα Βλάχας εβαπορέ. Το εργοστάσιο μετά από 45 χρόνια συνεχούς λειτουργίας εμφανίζει μεγάλες ανάγκες κτιριακού και μηχανολογικού εκσυγχρονισμού. Η αντιμετώπιση της παραγωγικής διαδικασίας μελετάται από την εταιρία και θα ενταχθεί σε επόμενα επενδυτικά πλάνα». Σημειώνει, δε, ότι η εταιρία βρίσκεται σε επικοινωνία με ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής γάλακτος εβαπορέ στην Ευρώπη, με σκοπό να μεταφέρει εκεί την παραγωγή της, χωρίς, ωστόσο, να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σε ό,τι αφορά στους περίπου 80 εργαζομένους της μονάδας, η ΔΕΛΤΑ ανακοίνωσε ότι έχει εκπονήσει προνομιακό πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, που θα υλοποιηθεί σε συνεργασία και συμφωνία μαζί τους. Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι η εταιρία εξετάζει να προσφέρει το 170% της αποζημιώσεως στους εργαζόμενους, που θα αποχωρήσουν με την εθελουσία και το 100% της αποζημίωσης σε εκείνους που θα απολυθούν.