Η Γροιλανδία έχασε δύο δισεκατομμύρια τόνους πάγου μέσα σε μία ημέρα

Ίσως αποτελεί πρώιμη ένδειξη ότι το 2019 θα σημάνει νέα χρονιά-ρεκόρ στο λιώσιμο των πάγων στη νήσο.

Αν μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις, τότε η φωτογραφία που κάνει τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες από τη Γροιλανδία, αναφορικά με την χωρίς προηγούμενο τήξη των πάγων, αποτυπώνει με τον πιο γλαφυρό αλλά και σοκαριστικό τρόπο την κλιματική αλλαγή που βιώνει ο πλανήτης.

Ο κλιματολόγος του Danish Meteorological Institute, Steffen Olsen, «αιχμαλώτισε» με τον φακό της κάμεράς του ένα σημείο κοντά στην πόλη Κανάκ όπου άλλοτε ήταν παγωμένη λίμνη και πια οι πάγοι έχουν λιώσει, με αποτέλεσμα τα λυκόσκυλα να περπατούν σε νερό και όχι σε πάγο:

Όπως αναφέρει το CNN, μόνο την περασμένη Πέμπτη στη Γροιλανδία έλιωσε ποσοστό πάγου που αντιστοιχεί σε απώλεια 2 δισ. τόνων! Πρόκειται για ένα ασυνήθιστο και κατά συνέπεια ανησυχητικό φαινόμενο, καθώς είθισται η εποχή που οι πάγοι λιώνουν στη Γροιλανδία να κυμαίνεται από Ιούνιο έως Αύγουστο, ωστόσο μέχρι πρότινος το μεγαλύτερο ποσοστό εξ αυτών έλιωνε τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με τον Thomas Mote, ερευνητή που μελετά το κλίμα της Γροιλανδίας στο πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, το ξαφνικό λιώσιμο των πάγων είναι «ασυνήθιστο αλλά όχι πρωτόγνωρο». «Είναι συγκρίσιμο με κάτι αντίστοιχο που είδαμε να συμβαίνει το 2012», σημειώνει ο ίδιος, τονίζοντας ωστόσο πως αυτό που συνέβη την περασμένη Πέμπτη ίσως αποτελεί πρώιμη ένδειξη ότι το 2019 θα σημάνει νέα χρονιά-ρεκόρ στο λιώσιμο των πάγων στη νήσο.

Πηγή: ethnos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η άνοδος της στάθμης των θαλασσών μπορεί να ξεπεράσει τα 2 μέτρα

«Περίεργα» πλάσματα αποκαλύπτει το λιώσιμο των πάγων στην Σιβηρία (Εικόνες)

Επικίνδυνους ιούς άγνωστους για τον άνθρωπο απελευθερώνει το λιώσιμο των πάγων (Βίντεο)