Κυριάκος Μητσοτάκης: «Χρέος μου να είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων»

«Το αποτέλεσμα με ικανοποιεί αλλά δεν με αιφνιδίασε. Εδώ και 3,5 χρόνια γυρνώ την Ελλάδα και έβλεπα πως υπήρχε αίτημα για πολιτική αλλαγή και εμπιστοσύνη σε εμένα και τη ΝΔ» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηρίζοντας το 33% ως ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα για ευρωεκλογές.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Αντέννα και τον Νίκο Χατζηνικολάου ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως το εκλογικό αποτέλεσμα αποδεικνύει πως μπορεί κανείς να κάνει μετριοπαθή και ουσιαστική πολιτική, να συμπιέσει τα άκρα και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. «Θέλω μέχρι τις εκλογές να απευθυνθώ σε συμπολίτες μας που δεν μας ψήφισαν και θέλω να τους πείσω ότι αξίζω την ευκαιρία, να μιλήσω ουσιαστικά και προγραμματικά» είπε προσθέτοντας πως υπήρξε προφανώς καταδίκη της κυβέρνησης αλλά και μήνυμα εμπιστοσύνης στη ΝΔ. «Ο αντίλογος του λαϊκισμού δεν είναι περισσότερο λαϊκισμός. Από την πρώτη στιγμή πορεύτηκα μια πορεία πολλές φορές μοναχική, η κοινωνία έχει και αξιοπρέπεια και ωριμότητα» είπε τονίζοντας πως δεν θα υποτιμήσει τον αντίπαλό του. Κρατώντας χαμηλούς τόνους ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως με τον κ. Τσίπρα πολλές φορές συγκρούστηκε και σκληρά και πως οι πολίτες έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους.

Το δίλημμα των εκλογών είναι ανάπτυξη για όλους ή μια μιζέρια όπου μοιράζουμε τη φτώχεια μας

Αναφερόμενος στη στρατηγική του προς τις εθνικές εκλογές ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για ένα διαφορετικό προεκλογικό αγώνα χωρίς ανοιχτές συγκεντρώσεις. « Οι συγκεντρώσεις απευθύνονται σε ένα ακροατήριο πεπεισμένων φίλων μας. Θα κάνουμε μια μόνο συγκέντρωση στην Αθήνα, θα επιδιώξω συζητήσεις με πολίτες για ουσιαστικά ζητήματα» δήλωσε θέτοντας παράλληλα και το δίλημμα των εκλογών. «Το δίλημμα είναι ανάπτυξη για όλους ή μια μιζέρια όπου μοιράζουμε τη φτώχεια μας. Εμείς θα μιλήσουμε για την ασφάλεια, την υγεία, την περιφερειακή πολιτική. Δεν θα κάνουμε τις κλασικές συγκεντρώσεις, αυτές είναι η χαρά των σκηνοθετών, πως θα δείξουμε παραπάνω κόσμο από αυτό που έχουμε. Νομίζω ότι ωριμάσαμε πια. Πρέπει να πάμε εμείς να βρούμε τους πολίτες. Να μιλήσουμε σε μια νέα γενιά που δεν πηγαίνει σε συγκεντρώσεις» είπε επισημαίνοντας πως η ΝΔ είναι πρώτη δύναμη στους νέους από 17-24, πρώτη δύναμη σε ιδιωτικούς και δημόσιους υπαλλήλους, αλλά όχι και στους ανέργους, τους οποίους όπως είπε , πρέπει να πείσει. «Η ΝΔ σήμερα είναι ένα διαφορετικό κόμμα, ενωμένη, ανανεωμένη και μιλάμε πολύ καλύτερα από ότι στο παρελθόν στη νέα γενιά» δήλωσε.

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δείτε τον κ. Βενιζέλο στα ψηφοδέλτιά μας ή στη ΝΔ

Απαντώντας σε ερώτηση για τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλησε να τις σχολιάσει. «Το ζήτημα αφορά το ΚΙΝΑΛ, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δείτε τον κ. Βενιζέλο στα ψηφοδέλτιά μας ή στη ΝΔ» είπε ενώ αρνητικός ήταν και στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τον κ. Βαρουφάκη τον οποίο και χαρακτήρισε συνυπεύθυνο για την καταστροφή το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε πως είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι συμπιέστηκαν οι πιο ακραίες εκφάνσεις του ακροδεξιού νεοναζιστικού λόγου. «Αποδείξαμε πως αυτό μπορούμε να το κάνουμε μέσα από την πατριωτική μετριοπάθεια που εκφράζει ένα κόμμα σαν τη ΝΔ» είπε κλείνοντας την πόρτα στον κ. Βελόπουλο. «Δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο συνεργασίας με τον κ. Βελόπουλο. Φιλοδοξία μου να συμπιεστεί και η Ελληνική Λύση και η ΧΑ και να μην μπουν στη Βουλή . Αυτό θα είναι μια κατάκτηση για τη δημοκρατία μας» τόνισε.

Στόχος μια αυτοδύναμη Ελλάδα και μια κυβέρνηση ισχυρή και αποτελεσματική

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης την επομένη των εκλογών έθεσε ως στόχο του μια αυτοδύναμη Ελλάδα και μια κυβέρνηση ισχυρή και αποτελεσματική. «Το καλύτερο για τη ΝΔ και τη χώρα είναι ένα ποσοστό που θα μπορούμε να εγγυηθούμε μια ισχυρή κυβέρνηση. Και αυτοδύναμοι να είμαστε θα επιδιώξουμε τις μεγαλύτερες δυνατές συγκλίσεις όπου κρίνουμε ότι είναι απαραίτητο. Οι συγκλίσεις πρέπει να έχουν αποτύπωμα πραγματικό και στην κοινωνία» είπε ενώ δεσμεύτηκε πως προτεραιότητά του θα είναι το νομοσχέδιο με ουσιαστικές αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία του κράτους.

«Το σύνθημα επανίδρυση του κράτους παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο. Θα γίνει πράξη με τους δημόσιους υπαλλήλους συμμάχους» είπε κατηγορώντας την κυβέρνηση για μαύρη προπαγάνδα όταν λέει πως θα προχωρήσει σε απολύσεις. «Έχω δώσει δείγματα γραφής να επιβάλλω ουσιαστικές τομές στη δημόσια διοίκηση προς όφελος των πολιτών» είπε χαρακτηριστικά.

Η ΕΡΤ δεν θα ξανακλείσει αλλά θα υπάρξει εξυγίανση έτσι ώστε να μην είναι ένα κομματικό φερέφωνο

Για το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει καμία τέτοια δυνατότητα. «Από εκεί και πέρα θα εξετάσουμε το αποτέλεσμα και ο κυρίαρχος λαός θα αποφασίσει. Η χώρα μετά τις επόμενες εκλογές θα κυβερνηθεί. Η λύση της απλής αναλογικής είναι μια λύση που θα καταστήσει τη χώρα μη κυβερνήσιμη» είπε.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως ουδέποτε μίλησε για 7ημερη εργασία, πως δεν πρόκειται να καταργηθούν οι 120 δόσεις ενώ απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων. Αναφερόμενος μάλιστα στην ΕΡΤ είπε πως δεν θα ξανακλείσει αλλά θα υπάρξει εξυγίανση έτσι ώστε να μην είναι ένα κομματικό φερέφωνο, όπως είπε χαρακτηριστικά. Εμφανιζόμενος για μια ακόμα φορά ενωτικός ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως χρέος του μετά από μια περίοδο έντασης και διχασμού είναι να ενώσει όλους τους Έλληνες. «Χρέος μου να είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων, μακριά από εμένα ο ρεβανσισμός, θα κοιτάξουμε μπροστά, έχουμε χρέος να είμαστε εδώ για όλους τους Έλληνες» είπε.

Δεν θα συναινέσει στην επιλογή των ανώτατων δικαστικών

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε έτοιμος για ντιμπεϊτ με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς όπως προβλέπεται, ενώ στο ζήτημα της επιλογής των ανώτατων δικαστικών είπε πως δεν θα συναινέσει σε κάτι που είναι παράνομο και αντισυνταγματικό.

Όσον αφορά τα νομοσχέδια που θα έρθουν στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως η ΝΔ δεν θα συμμετάσχει και θα αποχωρήσει κάνοντας λόγο για προσπάθεια από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε διευθετήσεις.

Τέλος ο πρόεδρος της ΝΔ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανανέωση του κόμματος τονίζοντας πως η κυβέρνησή του θα κάνει πράξη τη σύνθεση, την εμπειρία και την ανανέωση και θα είναι, όπως είπε, μπολιασμένη με αρκετά νέα πρόσωπα και με αρκετούς εξωκοινοβουλευτικούς συμπολίτες μας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ