Τα γενετικά τροποποιημένα μωρά έχουν μεγαλύτερη θνησιμότητα

Οι μαθητευόμενοι μάγοι που θέλουν να βελτιώσουν τον άνθρωπο τροποποιώντας τα γονίδιά του κινδυνεύουν να πετύχουν το αντίθετο αποτέλεσμα: η γενετική μετάλλαξη στην οποία υπέβαλε βρέφη κινέζος ερευνητής για να τα προστατεύσει από το AIDS συνδέεται πράγματι με μια μεγαλύτερη θνησιμότητα, προειδοποιεί έρευνα.

Η μετάλλαξη αυτή που διοχετεύτηκε τεχνητά στη γενετική κληρονομιά των εν λόγω βρεφών κατά τη διάρκεια ενός πειράματος το οποίο προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή, υπάρχει φυσικά σε ορισμένους ανθρώπους.

Οι άνθρωποι που φέρουν δύο αντίγραφα της μετάλλαξης αυτής παρουσιάζουν κατά μέσο όρο υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας σε σχέση με τους άλλους, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Medicine. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν 20% πιθανότητες λιγότερες να φθάσουν την ηλικία των 76 ετών”, συνεχίζουν οι συντάκτες της έκθεσης. Για να καταλήξουν στα στατιστικά αυτά στοιχεία, οι επιστήμονες ανέλυσαν τα δεδομένα 400.000 και πλέον εθελοντών εγγεγραμμένων στο βρετανικό μητρώο UK Biobank, που χρησιμεύει ως βάση μελετών για τη γενετική.

Η μελέτη δεν επιτρέπει να εξηγηθούν οι λόγοι αυτής της υψηλότερης θνησιμότητας. Ωστόσο υπενθυμίζει ότι η γενετική λειτουργεί σαν ένα παιχνίδι του Mikado, όπου η μετακίνηση ενός μόνου μικρού πιονιού μπορεί να μετακινήσει πολλά άλλα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ